Welcome

Newest Members

Maandag 30 maart

 

In de Hof der Zoetheid staat de winterprei er maar wat magertjes bij. Alles bij elkaar net genoeg voor één maaltje, dus wat eten we woensdag?

PICT0005-5.jpg picture by AnkeFreese
Vrijdag 27 maart
  26abfb3a.jpg picture by AnkeFreese

 

Sommige planten zijn zo lekker pluizig als ze net boven de grond komen. Dit is een mooi voorbeeld: Rudbeckia "Irish Eyes"!

Woensdag 25 maart

hommel.jpg picture by AnkeFreese PICT0002-7.jpg picture by AnkeFreese
De eerste hommels zijn gesignaleerd, en dat is maar goed ook want de bloemknoppen van de nectarine staan op springen. In voorgaande jaren bloeide hij vroeger en dan had ik geen vruchten. Hopelijk gaat het nu beter maar zeker ben ik er niet van. Ik heb maar één boompje, en het zou best kunnen dat er één te weinig is......

Maandag 23 maart

Kauw.jpg picture by AnkeFreese Vink.jpg picture by AnkeFreese
Zoals je misschien al gemerkt hebt, hebben mijn liefste en ik nogal de neiging om alles dat in onze tuinen rondscharrelt een naam te geven. Nochtans zijn er nog steeds beesjes die het zonder naam moeten doen. Sinds vandaag zijn dat er dan twee minder want mijn liefste, die nogal literaair is ingesteld, had een geniale inval. Dus heten alle vinken nu Simon (of Simone, al naargelang het geslacht), naar Simon Vinkenoog. En alle kauwen heten Jules, naar Jules Deelder. Of Juliëtte, niet te verwarren met Juliet de vrouwtjeseend (je weet wel, van Romeo - kun je het nog volgen?) . Hopelijk zijn de heren schrijvers niet al te zeer beledigd.......

Zaterdag 21 maart

PICT0003-6.jpg picture by AnkeFreese PICT0006-6.jpg picture by AnkeFreese
PICT0001-9.jpg picture by AnkeFreese

 Keukenhof, deel twee. Eerlijk is eerlijk, 
 drie tuinen plus een internetwinkel is
 misschien een beetje te veel werk voor
 een tuinkabouter met ook nog een full-
 time baan. Waar ik kan moet ik dus tijd
 besparen. Bij voorkeur bij klusjes waar
 ik bepaald niet dol ben. Hoog op de
 lijst van "heb ik de pest aan" staat het
 uittrekken van onkruid. Volkomen tijd-
 verspilling! Dus probeer ik weer eens een
 nieuw experiment. We bekleden de
 Keukenhof met worteldoek. We hebben
 er misschien niet helemaal de goede tijd 
 voor gekozen (windkracht 6!), maar uit-
 eindelijk ligt het er dan. Het nieuwste van
het nieuwste onder de thema-tuinen: de plastic tuin! Vakkundig bij elkaar gehouden door gigantische nietjes (door mijn liefste zelf gemaakt) en kilometers duct-tape. En nu maar hopen dat het inderdaad goed werkt. Want als dit het ook niet blijkt te zijn, dan denk ik niet dat ik deze tuin kan aanhouden.

donderdag 19 maart

PICT0001-8.jpg picture by AnkeFreese PICT0002-6.jpg picture by AnkeFreese
De strenge vorst van deze winter heeft slachtoffers gemaakt. Crocosmia en Penstemon hebben het helaas niet overleefd, Pulmonaria (longkruid) nauwelijks. Beide soorten in de Hof weten er nog net één trosje bloemen uit te persen, verder is het een kale boel. Passiflora is nog een twijfelgeval. Alle ranken zijn uitgedroogd, maar de stam is nog groen. Maar even afwachten wat dat gaat worden....
PICT0012-5.jpg picture by AnkeFreese PICT0013-3.jpg picture by AnkeFreese

Dinsdag 17 maart
PICT0003-5.jpg picture by AnkeFreese
Wat een geweldig fraaie, buitenaards verschijnsel is dit. Het duurt altijd maar een paar dagen, maar wat een spektakel is het uitbotten van het gebroken hartje (Dicentra spectabilis). Dit is een plant die eigenlijk in al zijn fasen fraai is, tot het moment vlak voordat hij weer ondergronds gaat, zo in juli.
Zondag 15 maart

42356ed6.jpg picture by AnkeFreese 7f596450.jpg picture by AnkeFreese
De Keukenhof is dringend aan een opknapbeurt toe. Dat blijkt nog niet mee te vallen. Eerst halen we de totaal uitgedroogde planten weg, veertien vuilniszakken in totaal. Zo af en toe vind ik nog iets dat bruikbaar is. Dat verhuist binnenkort naar het voorportaal. Als alle troep is opgeruimd, ziet het er al meteen beter uit maar schijn bedriegt. Door gras en mos is de bodem behoorlijk dichtgeslagen. 60 vierkante meters die erom schreeuwen om omgespit te worden. Als het eindelijk gedaan is, zijn het vooral mijn spieren (en die van mijn liefste) die het uitgillen. Rug-, bil-, buik- en beenspieren willen niet meer in model. Auw! Maar het resultaat mag er wezen!

PS
Die veertien vuilniszakken leiden later nog tot hevige protesten van de gemeentelijke vuilnis-opruimdienst. Arbo-omstandigheden, je weet wel. Hoewel ik twee van die zakken met mijn pink kan optillen. Watjes!

b14a61e6.jpg picture by AnkeFreese 93a2b2c9.jpg picture by AnkeFreese

Vrijdag 13 maart

 

 

 

Dit stukje van de Hof is precies het tegenovergestelde van het zonnige puntje aan de achterkant, waar de bollen-in-pot en zaailingen-in-wording staan. Dit hoekje ligt voorin, dicht tegen het huis aan. Hier komt de zon nooit maar vreemd genoeg bloeien hier ieder voorjaar de eerste bloemen. Paarse krokus en blauwe onschuld (rechtsachterin, heel goed kijken!). Een geweldige combinatie die geheel per ongeluk is ontstaan maar daardoor niet minder mooi is!

PICT0011-2.jpg picture by AnkeFreese
Dinsdag 10 maart

PICT0004-7.jpg picture by AnkeFreese PICT0005-4.jpg picture by AnkeFreese
PICT0010-4.jpg picture by AnkeFreese

 In het Voorportaal staan narcisjes
 krokussen vrolijk te bloeien. Een
 enkel mini-tulpje wurmt zich
 ertussendoor. Het zijn heel kleine
 ieniemienie narcisjes, nauwelijks
 hoger dan de krokussen. Om het
 ego van de trompetjes niet al te
 veel geweld aan te doen gaan de
 de laatste voor de gelegenheid 
 plat liggen. Hun bloemen zijn zo
 topzwaar dat de stengeltjes ze
 niet meer kunnen dragen.
 De bollen in de Hof zijn nog lang
 niet zo ver maar dat is niet zo
 vreemd. Ze hebben maandenlang geen zonlicht gezien en ze worden ieder jaar opnieuw geplant. Dat geeft ze een forse achterstand. Wat geeft het! Als het straks echt mooi weer wordt en we weer in de tuin kunnen zitten, dan bloeien deze zeker ook!

Zondag 8 maart
  PICT0009-4.jpg picture by AnkeFreeseIk ben nog lang niet klaar met zaaien, maar een gedeelte kan al naar buiten. Winterharde vaste planten en eenjarigen hoeven niet binnen te kiemen. Ze worden steviger en gezonder als ze dat gewoon buiten doen. Scheelt nog ruimte op de vensterbank ook. Dit is een plaatje waar ik heel vrolijk van wordt. Wat er zo bijzonder aan is? De zon natuurlijk! Ze is eindelijk weer terug in de tuin na drie maanden afwezig te zijn geweest. Nu is de lente écht begonnen! En de planten-babies in wording? Die pikken dit nog mooi even mee!
Zaterdag 7 maart

 

Het is al maart en ik heb nog helemaal niets gezaaid! Hoe kon dat nu gebeuren? Heb ik het zo druk gehad met anderen op weg helpen, dat ik er zelf niet aan toegekomen ben. Dit hier is een gedeelte van wat er dit weekend de grond in moet. Het zijn er honderden! Vandaag doe ik de voorbereidingen: aarde en bekertjes inslaan, zaden sorteren, gaatjes in de bekertjes prikken, enzovoort. Ik heb er mijn handen vol aan!

PICT0006-5.jpg picture by AnkeFreese
Vrijdag 6 maart

bladluis.jpg picture by AnkeFreese

Op de site van de BBC las ik het volgende bericht, dat ik jullie niet wil onthouden:

Niet alle bladluizen blijken niet allemaal hetzelfde te zijn. De soort Nipponaphis monzeni kent het fenomeen 'soldaten', net als zijnn grootste vriendje de mier. Om de gallen waar ze wonen te verdedigen, knijpen ze zich letterlijk binnenstebuiten. Een nogal extreme vorm van zelfmoord, vrees ik. De daarbij vrijkomende vloeistoffen worden door soortgenoten gebruikt om de ontstane schade te repareren. En daar blijft het niet bij. In de kleverige vloeistof blijven ook nog veel soortgenoten plakken om op die manier een soort van gewapend beton te vormen. De naam Nipponaphis betekent letterlijk "luis uit Japan'. Waarom verbaast het me niet dat deze soort juist daar vandaan komt? Luizen die harikiri plegen, hadden we die hier ook maar........

Woensdag 4 maart

Vanuit Amerika kreeg ik een cadeautje opgestuurd in de vorm van twee Allium schubertii bollen. Nogal illegaal, vrees ik, maar nu ze er toch zijn.....

En ze hebben het hier reuze naar hun zin. Deze uitlopers verschenen naar één dag al!

Omdat het nog steeds aan de koude kant is, zal ik ze voorlopig maar in een koffiebekertje op de vensterbank opkweken.

PICT0009-3.jpg picture by AnkeFreese
Zondag 1 maart
  PICT0004-6.jpg picture by AnkeFreeseEr huppelen een heleboel vinkjes door de Hof. Omdat ze klein, grijs en superbeweeglijk zijn, valt het niet mee om ze digitaal vast te leggen. Maar eindelijk, na twee jaar proberen, is het dan gelukt. Dit is trouwens een mannetje. Die ziet er fraaier uit dan het wijfje, dat bruin met een beetje zwart-wit is en nauwelijks van een heggemus is te onderscheiden (nou ja, vanaf mijn werkplek). Die laatste is trouwens nog veel moeilijker te 'schieten'. Maar de aanhouder zal winnen, ooit........