Welcome

Newest Members

Maandag 31 mei
PICT0025-5.jpg picture by AnkeFreese 

Tussen mij en de aardappel heeft het nooit echt goed geboterd. Heeft er vast mee te maken dat ik er niet overdreven dol op ben. Maar ja, je wil toch eens wat proberen. Dus toen ik van iemand een paar truffelaardappeltjes cadeau kreeg, met de uitlopers er al aan, heb ik ze in een jute zak geplant. Volgens de BBC zou dat goed moeten werken en het oogsten gemakkelijker maken. Vol spanning hield ik ze in de gaten maar er gebeurde niets. En weken later nog niet. Net toen ik vreesde dat ik ze misschien ondersteboven had geplant, kwamen ineens de eerste blaadjes boven en nu groeien ze als kool. 

Zojuist hoorde ik dat je aardappels helemaal niet op z'n kop kunt planten......

Zaterdag 29 mei

PICT0013-12.jpg picture by AnkeFreese PICT0016-10.jpg picture by  AnkeFreese

Met muurbloemen zit je altijd goed. Ze laten je nooit in de steek, gaan jaren mee en bloeien in de liefste snoepkleurtjes. Dat de plant wat rommelig is, neem ik er voor lief bij!

PICT0014-11.jpg picture by AnkeFreese PICT0017-9.jpg picture by AnkeFreese
Donderdag 27 mei
Er zijn van die planten, die het wachten meer dan waard zijn. In de categorie "staat al jaren in de Hof maar liet nog niet zoveel van zich zien maar is te veelbelovend om weg te gooien" (en daar heb ik er nogal wat van!) valt ook deze Trollius. Duidelijk familie van de boterbloem, maar dan met kapsones. Dus produceerde hij jaar na jaar hooguit maar een paar miezerige bloemetjes. Maar dit jaar heeft'ie blijkbaar de kolder in de kop en zitten er zeker veertig reusachtige bloemen in. Zou hij weten dat de tuin in het najaar wordt gereorganiseerd? OK, vooruit dan, je mag blijven! PICT0044-6.jpg picture by AnkeFreese
Dinsdag 25 mei

Mijn liefste en ik hebben een moeilijke periode achter de rug. Om dit af te sluiten én om alvast een beetje van de zomer te proeven, zijn we een paar dagen naar Valencia, Spanje, geweest. Valencia is een heerlijke stad, niet te groot en niet te klein. Met een prachtige mix tussen oud:

PICT0121.jpg picture by AnkeFreese PICT0167-1.jpg picture by AnkeFreese
en nieuw:

PICT0188.jpg picture by AnkeFreese

Veel mozaiek:

PICT0017-10.jpg picture by AnkeFreese PICT0173.jpg picture by AnkeFreese
En markten om gezellig over te slenteren:

 PICT0037-7.jpg picture by AnkeFreese PICT0092.jpg picture by  AnkeFreese

Langs alle straten van de binnenstad krijg je schaduw van deze boom, die ook nog lekker ruikt (hoe heet'ie eigenlijk?):

PICT0136.jpg picture by AnkeFreese

Mei is het seizoen van de loquat of Spaanse mispel, die noch mispel is, noch Spaans, al wordt hij er wel veel gegeten. Hij smaakt lekker fris, tussen appel en abrikoos in. Ik heb er een tas van mee naar huis genomen en er jam van gemaakt. De zaden komen later in de webwinkel......

PICT0055-3.jpg picture by AnkeFreese
Schuimen langs de bloemenstalletjes, of een middagje aan zee? We konden niet kiezen, en gelukkig hoefde dat ook niet!

PICT0007-15.jpg picture by AnkeFreese PICT0149-1.jpg picture by AnkeFreese
Donderdag 20 mei

PICT0045-5.jpg picture by AnkeFreese

 

Het nadeel van een tuin die de hele winter in de schaduw ligt, is dat in het voorjaar je witte (of gele, of rode) tegels allemaal even groen zijn. Zelfs voor mij, liefhebber van mos en kleine plantjes in de voegen, is dit toch echt té rustiek! Dus gaat mijn liefste aan de arbeid, immers het onderhoud van de hardware zit in zijn takenpakket. Na een ochtend hard schrobben met staalborstel en vim (jahaa, zo krijg ik mijn tegels weer wit!), is het goed rusten in het zonnetje. En hij heeft het helemaal verdiend! 

Dinsdag 18 mei

 

 

Ik ben jarig vandaag! Omdat mijn hoofd er niet naar staat en ik er eigenlijk ook helemaal geen tijd voor heb, heb ik besloten er dit jaar niets aan te doen. Daar denkt deze gast heel anders over: wie jarig is trakteert. Dus leeft hij/zij zich uit in onze kastanjeboom, of wat daar nog van over is!

PICT0077-2.jpg picture by AnkeFreese
Zaterdag 15 mei

PICT0049-4.jpg picture by AnkeFreese  PICT0064-3.jpg picture by  AnkeFreese

Het is wel weer eens tijd voor een uitje! Komt dat even goed uit, ik heb nog zomerbollen nodig! Mijn meest favoriete bollenboer bevindt zich in Julianadorp, helemaal in de kop van Noord-Holland. Een heel eind rijden dus, maar blijkbaar nog niet genoeg want ik heb het in mijn hoofd gehaald om ook nog een kweker in Kortenhoef aan te doen. We maken er dus maar een dagje van. Aldus kom ik met twee dozen bollen (pardon, BELOFTEN) en 15 nieuwe plantjes terug. Daarmee ga ik de lege plekken in de border vullen. Het was nog even proppen, maar het is gelukt! En ondertussen droom ik van al het moois dat ik vandaag zag bloeien. Komend najaar komt er dus een nieuw uitje en wordt het weer zoeken naar ruimte......

PICT0058-3.jpg picture by AnkeFreese PICT0070-5.jpg picture by AnkeFreese
Donderdag 13 mei

PICT0029-10.jpg picture by AnkeFreese

Ik heb de laatste tijd niet veel over de moestuin, ofwel de Hof der Zoetheid, geschreven. Niet omdat ik er niets aan zou hebben gedaan, maar meer omdat (vrijwel) alles gewoon goed gaat. Wat fijn is, maar wel een beetje saai. Hoewel hij er nog kaal uitziet, is mijn paradijsje vol met beloften. De nieuw geplante bessenstruikjes hebben allemaal de winter overleefd en bloeien zelfs een beetje. Met wat geluk geven ze ook een paar besjes. Niet voor de jam of zo, maar gewoon om weer te weten wat ik alweer waar geplant heb! De bonen, erwten en mais zijn net gezaaid en alleen de sla heeft het verplanten niet overleefd. Maar die is zó weer opnieuw gezaaid. Verder staan er nog wat jonge, vaste plantjes die hier volop mogen groeien voordat ze in het najaar in de achtertuin worden geplant. Er staan ook nog uien en prei, rucola, diverse kruiden, en nog een heleboel meer. En met het onkruid valt het reuze mee, nu ik minder water geef dan vorig jaar. Met andere woorden: het gaat heel goed, en dus is het een beetje saai......

PICT0030-4.jpg picture by AnkeFreese
Dinsdag 11 mei
PICT0002-21.jpg picture by AnkeFreese PICT0003-16.jpg picture by AnkeFreese

Eindelijk regent het weer eens. Dat levert alweer mooie plaatjes op!

Zondag 9 mei

PICT0030-3.jpg picture by AnkeFreese  PICT0075-4.jpg picture by AnkeFreese
In de Hof staan de tulpen er nu Pico Bello bij. Ik heb zowel wilde als gecultiveerde soorten, gewoon door elkaar heen. Sommige zullen zaad zetten. Het resultaat zal wel een vreemd mengelmoesje opleveren!
PICT0084-2.jpg picture by AnkeFreese  PICT0086-1.jpg picture by AnkeFreese
Tot mijn grote schaamte moet ik toegeven dat ik zowel mijn zomer- als winterbollen als eenjarigen gebruik. Ik heb geen plek om ze over te houden en ik wil ze niet in de border, waar het afstervend loof mijn zaailingen het licht ontneemt. Het voelt niet fijn om gezonde planten weg te gooien, maar zo kun je wél steeds iets nieuws proberen!

PICT0055-2.jpg picture by AnkeFreese PICT0076.jpg picture by AnkeFreese  PICT0085-1.jpg picture by AnkeFreese

Donderdag, 6 mei

Het gaat snel! In maart was de Hof nog dor en bruin. In april werd hij razendsnel groen. En moet je kijken hoeveel kleur er nu al is!

PICT0091-1.jpg picture by AnkeFreese
Dinsdag, 3 mei
bl0056.jpg picture by AnkeFreese Betty Bless en Loes Lapje zijn nog lang niet klaar met het afbreken van de binnenboel. Daarom blijft de hordeur dicht en de buitenboel intact. Misschien dat ze in de herfst naar buiten mogen, wanneer de Hof op de schop gaat. Dan kunnen ze me van die gehate atlasceder bevrijden. Ze zijn ertoe in staat! Tot die tijd zal het voor hen helaas bij dromen blijven....
Zaterdag, 1 mei

PICT0052-4.jpg picture by  AnkeFreese

 

 

Terwijl iedereen klaagt over regen en kou, ben
ik stiekempjes blij. Het had hier al zeker drie
weken niet meer geregend en met al die net
uitgeplante zaailingen betekende dat gieteren,
en nog eens gieteren. Daarnaast levert al dat
hemelwater nog hele fraaie plaatjes op!

Nu nog een beetje warmer.....

 

 

PICT0051-4.jpg picture by AnkeFreese