Welcome

Newest Members

Zaterdag 30 mei

PICT0044-2.jpg picture by AnkeFreese PICT0045-1.jpg picture by AnkeFreese 
image001.jpg picture by AnkeFreeseEr wonen meerdere soorten ganzen bij ons in de buurt, en ze zijn allemaal zeer aanwezig (en gemakkelijk op de foto te zetten), dus je zult ze hier nog wel eens tegenkomen. Dit is de grote Canadese gans, ook al import, dus. Wat minder territoriaal dan de Nijlgans, behalve als er jonkies zijn. Hier heeft er één nietsvermoedend een stapje te ver in het gebied van een ander gezet. Met als resultaat een hoop getoeter, geblaas en -als de indringer zich niet snel genoeg verwijderd- gebijt. De reden waarom wordt al snel duidelijk. Vier jonge koters om met lijf en leden te verdedigen!

Vrijdag 29 mei
PICT0001-13.jpg picture by AnkeFreese

 

Ik was een beetje laat met het zaaien van de tomaten dit jaar. Daarom staan er nu nog heel kleine tomatenplantjes in de kasjes in de Keukenhof. Op de voorgrond een mager basilicumplantje. Op de een of andere manier willen die bij niet zo maar ik blijf het proberen! Als alles toch nog goed gaat, hebben we de basis voor een prima salade. Alleen de mozzerella ontbreekt nog. Maar ja, zo'n buffel in je kasje.....

Woensdag 27 mei

PICT0009-8.jpg picture by AnkeFreese PICT0011-5.jpg picture by AnkeFreese
Zo af en toe gaan we, na een bezoekje aan de moestuinen, met een kleine omweg naar huis. Zien we eens een andere sloot dan alleen die voor onze voordeur. En een andere sloot betekent een ander koppeltje nijlganzen. Deze hebben wel jongen. Zijn ze niet schattig?

Maandag 25 mei

Bliksem.jpg picture by AnkeFreese PICT0023-2.jpg picture by AnkeFreese
Wat gaat het tekeer vanavond! Alsof je in de disco zit, met veel geflits en herrie. De tuin en de straten staan blank. De voordeur waait zomaar open (en meteen weer dicht). We schrikken ons rot! In de Hof ligt vrijwel alles plat door een storm die net zo plotseling verdwijnt als hij gekomen is. Als dat maar goed komt. Ik kan er niet van slapen. Maar dat kan natuurlijk ook komen door de bliksem, waardoor het wel bijna dag lijkt.
Ondertussen regent het, en niet zuinig. Hier kun je zien hoeveel, zeker 10 centimeter. Als ik geweten had hoe erg het ging worden, had ik vanmiddag niet zo ijverig gegieterd. Ach......

Zaterdag 23 mei

Je weet wel hoe dat gaat: je reist stad en land af om botanisch betoverd te worden en vergeet dat er in de buurt ook juweeltjes te bewonderen zijn. In Wassenaar ligt het landgoed Clingendael en daar waren we nog nooit geweest. Clingendael is niet alleen beroemd vanwege het Instituut dat er is gevestigd, maar ook vanwege de Japanse tuin. Deze is slechts een paar weken per jaar open en iedere keer als we er heen wilden gaan, waren we net te laat. Maar dit jaar niet!
PICT0042.jpg picture by AnkeFreese PICT0071.jpg picture by AnkeFreese
Het is heerlijk wandelen langs de vele rhodondendrons en azalea's, die volop in bloei staan. Het ruikt heerlijk! De Japanse lusthof is inderdaad een lust voor het oog. Ze is ook heel kwetsbaar. Daarom is ze alleen in het voor- en najaar een paar weken open. Er mogen niet te veel mensen tegelijkertijd in en ook als het regent, gaat ze dicht. Honden mogen er niet in, en kinderen alleen aangelijnd. We zijn het er helemaal mee eens, dit mag niet kapot gaan!
PICT0057.jpg picture by AnkeFreese PICT0053.jpg picture by AnkeFreese
We struinen langs alle kronkelpaadjes, schieten menig sfeervol plaatje en rusten even uit in een Tsja-no-joe huis (ceremonieel theehuis). Daarna komen we bij in een écht theehuis, onder genot van een thee-complet. Heerlijk ouderwets maar volkomen passend in de ambiance.
PICT0048-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0050.jpg picture by AnkeFreese
PICT0051.jpg picture by AnkeFreese
Na een paar uur struinen gaan we weer naar huis. We zijn weer helemaal opgeladen en vastbesloten het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.
PICT0049-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0073.jpg picture by AnkeFreese PICT0075-1.jpg picture by AnkeFreese
Meer zien? Kijk dan bij de fotoboeken, onder "Uitstapjes".

Donderdag 21 mei

PICT0037-3.jpg picture by AnkeFreese

PICT0084.jpg picture by AnkeFreesePICT0005-7.jpg picture by AnkeFreese

Leliehaantje.jpg picture by AnkeFreeseDit is niet zo maar een lelie, dit is een persoonlijke triomf! Dit is de allereerste lelie die ik in bloei gekregen heb. Alle andere pogingen werden gesabotteerd door het leliehaantje. Een fraai kevertje dat vindt dat hij je een hele dienst bewijst als hij de stengel van je lelies laat staan. Bij mij bleven er alleen stompjes over. Eindelijk ben ik erin geslaagd ze uit de tuin te bannen en het resultaat mag er wezen. Is het geen beauty? En, ironisch, leliehaantjesrood!

Dinsdag 19 mei

PICT0053.jpg picture by AnkeFreese

Dezelfde parkieten die straks mogelijk mijn fruitboompjes gaan plunderen, houden zich nu nog
vooral bezig met de kastanjebomen bij ons voor de deur. Ze zijn er urenlang (van de vroege avond tot
de late ochtend, geen idee of ze tussendoor nog slapen) mee bezig. De zoete bloesems vallen
blijkbaar erg in de smaak. Een lawaai van jewelste, maar zo leuk om naar te kijken! Helaas zijn de
bomen in een niet zo goede conditie. Er zitten veel dode takken in. Het lijkt erop dat de gevreesde
bloedingsziekte ook hier gaat toeslaan. Dan worden de bomen geruimd en kunnen wij niet meer van
onze groene vriendjes genieten.....

PICT0052.jpg picture by AnkeFreese

Zondag 17 mei
PICT0001-1.jpg picture by AnkeFreese

PICT0006.jpg picture by AnkeFreese

PICT0007.jpg picture by AnkeFreese
De veelbelovende bloesems in de Hof der Zoetheid hebben zich meer dan waargemaakt. Nog nooit zag ik zoveel baby-vruchtjes in mijn boompjes en struiken. Ik kan haast niet wachten tot ze rijp zijn, maar dat gaat nog even duren. En nu maar hopen dat de parkieten ze niet te pakken krijgen.....

PICT0013.jpg picture by AnkeFreese

Met de klok mee: stoofpeertjes, kruis-bessen, bosbessen, appeltjes, kersen, pruimen en jostabessen.
PICT0004.jpg picture by AnkeFreese

PICT0011.jpg picture by AnkeFreese

PICT0002.jpg picture by AnkeFreese
Vrijdag 15 mei

PICT0050.jpg picture by AnkeFreese  PICT0049.jpg picture by AnkeFreese
In de sloot recht tegenover ons huis broedt een paartje meerkoeten. Een prachtig nest! Op precies twintig meter afstand broedt het volgende paar, en twintig meter verderop weer één. Alsof ze een algemene afspraak hebben gemaakt over de erfscheiding. Grappig is ook dat er allerhande materiaal wordt gebruikt om de tijdelijke behuizing "op te leuken", zie tweede foto. Dit nest is nog bescheiden, waarschijnlijk als gevolg van de weinige vervuiling in onze sloot. Ik heb ook nesten gezien vol plastic zakjes, waterflesjes, snoeppapiertjes, etc.......

Woensdag 13 mei

PICT0016-5.jpg picture by AnkeFreese PICT0015-5.jpg picture by AnkeFreese
In de Hof hangt naast de achterdeur een vogelhuisje, puur voor de sier omdat je zo dichtbij geen nest mag verwachten. Wat schetst mijn verbazing als ik er vandaag wat strootjes uit zie steken. Voor ik hem kan tegenhouden heeft mijn liefste het al dolenthousiast van de muur gerukt om te kijken. En inderdaad, er zit een nest in. Onbewoond gelukkig, maar toch. En mijn liefste komt goed weg: als er eieren in hadden gelegen, had ik toch zeker een week niet tegen hem gepraat. Je kunt natuurlijk ook zeggen, dat hij pecht heeft gehad.....

Maandag 11 mei

PICT0001-12.jpg picture by AnkeFreese PICT0032-3.jpg picture by AnkeFreese
PICT0002-11.jpg picture by AnkeFreese


In de Hof klink in deze tijd van het jaar een waar strijkorkest.
Alle violen zetten hun beste beentje voor.
Sommige heb ik zelf geplant, maar de rest is komen aanwaaien.
Of uit de lucht komen vallen, dat is me niet helemaal duidelijk.
Geeft niet, ik ben er toch erg blij mee!
PICT0037-2.jpg picture by AnkeFreese PICT0033-1.jpg picture by AnkeFreese

Zaterdag 9 mei

Een nieuw hoofdstuk in de saga van de Keukenhof. Kort samengevat: van wildernis naar kale zandvlakte - van kale zandvlakte naar pluktuin - van pluktuin terug naar wildernis - van wildernis naar plastic tuin - en nu, als volgende hoofdstuk, van plastic tuin naar zadentuin. 't Is wat! Sinds een maand of zo ziet hij er dus zo uit:

PICT0006-6.jpg picture by AnkeFreese

Hoewel er nauwelijks nog onkruid groeit, is dit natuurlijk niet bevredigend. Daarom moeten er nodig wat groen worden ingeplant. Dat heeft de afgelopen twee maanden in alle rust op mijn vensterbanken vanaf zaad kunnen opgroeien. Na een uurtje ziet het er zo uit:

PICT0009.jpg picture by AnkeFreese

Het lijkt al heel wat, maar er zijn nog zeker 300 plantjes te gaan. Hier zie daar een gedeelte van:

PICT0014.jpg picture by AnkeFreese

Tijdens het planten ben ik nog getuige van een drama-in-de-maak. In een grote boom aan de rand van het volkstuinencomplex broedt een koppeltje Vlaamse gaaien. De jongen moeten net zijn uitgekomen. Helaas is hun nest ontdekt door de kauwen en eksters, die regelmatig samen optrekken en vandaag blijkbaar trek hebben in een hapje gaaienkuiken. Ieder half uur of zo wordt de aanval ingezet: twintig bandieten tegen één ouderpaar. Keer op keer wordt de aanval krijsend afgeslagen. Maar na een keer of zes is het toch raak. De kreten van de slachtoffers gaan door merg en been, zó zielig. Ik weet ook wel dat die gaaien ook geen lieverdjes zijn, dat die pestvogels óók jongen hebben om voor te zorgen, dat het gewoon de natuur is, bla-bla-bla, maar ik kan hier nu eenmaal niet tegen. Gewoon een geboren watje......

Als ik twee uur later eindelijk naar huis ga, na zes uur noeste arbeid en met een zongeblakerd velletje waar een onmiskenbare schroeilucht aan kleeft, volgt het geluid van de rouwende ouders me tot ik bijna thuis ben.

Donderdag 7 mei

Beesjes2009-Mei5001.jpg picture by AnkeFreese
Zie hier een foto van Thaddeus de bruine kikker. Welke van de drieënhalf exemplaren die in onze tuin wonen het is, weet ik niet. Wel dat hij nog helemaal onwetend is van het feit dat zijn wereldje vandaag op zijn kop komt te staan. Want zijn veilige vijvertje moet nodig worden schoongemaakt. Was al twee jaar geleden, tenslotte. En Thadeus, díe laat zich voorlopig niet meer zien!

Dinsdag 5 mei

Soms heb je zo'n dag dat je even weg moet. Even weg van sores in de familie. Even weg van je werk. En zelfs even weg van de winkel. Nu is het zo'n dag. Komt het even mooi uit dat het bevrijdingsdag is en we inderdaad eventjes bevrijd zijn! Dus gaan we vandaag zwerven door Noord Holland met als einddoel de wereldstad Anna Paulowna, waar vandaag (en de drie dagen ervoor) bloemendagen worden georganiseerd. Na het ontbijt en onder een indrukwekkend grijze hemel tuffen we aan.

Maar voor het zover is, struikelen we (tussen alle bollenvelden in) over een tulpenpluktuin in Julianadorp. Had ik nog nooit van gehoord maar je ziet hem beslist niet over het hoofd. Wat een super-kleurexplosie! Natuurlijk neem ik ook een kijkje in de schuur, op zoek naar meer informatie. Had ik dat nou maar niet gedaan! Ben ik weer een volle zak zomerbollen rijker en ik heb nog geen idee waar die te planten. En eigenlijk ook niet wanneer.....
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei004.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei008.jpg picture by AnkeFreese
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei006.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei009.jpg picture by AnkeFreese
Uiteindelijk komen we toch in Anna Paulowna aan. Blijkt dat er, behalve het bloemenfeest, ook een bloementuin is, de Poldertuin. En wát voor één. Hij wordt ook wel de mini-Keukenhof genoemd, en het is helemaal duidelijk waarom. Hier staan vrijwel alle bloembollen die in de buurt worden geteeld, en er zitten rare types bij!
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei015.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei021.jpg picture by AnkeFreese
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei023.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei017.jpg picture by AnkeFreese
Maar de eigenlijke reden voor ons bezoek aan deze plaats zijn de bloemenmozaieken en andere versierselen die in het hele dorp, en in de polders eromheen, opfleuren. Miljoenen hyacinthbloemetjes worden verwerkt tot ware kunstwerken en de kunstenaars variëren in leeftijd van tien tot tachtig jaar. Heel bijzonder! Wel een tip voor als je hier volgend jaar ook naartoe wil: niet wachten tot de laatste dag omdat dan de bloemetjes dan al behoorlijk verkleurd zijn.
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei024.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei002.jpg picture by AnkeFreese
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei038.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei037.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei035.jpg picture by AnkeFreese
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei016.jpg picture by AnkeFreese Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei001.jpg picture by AnkeFreese
Uitstapjes2009-AnnaPaulowna5mei043.jpg picture by AnkeFreese

We sluiten de dag af in De Rijp. Het is immers nog een heel eind rijden naar Den Haag. Wat een lief oud dorpje is dat, met groengeverfde houten huisjes, grachtjes, ophaalbruggetjes en meer van dat spul. We weten het nu zeker: we doen iets verkeerd. In dit dorp wonen zelfs de KIPPEN nog in een leuker huis dan wij!

Wanneer we weer in de auto stappen begint het te regenen. Beter hadden we het niet kunnen timen. Een heerlijke dag gehad en dan ook nog niet hoeven te gieteren!

Zo, nu kunnen we er wel weer even tegen......

Maandag 4 mei

PICT0021-2.jpg picture by AnkeFreese PICT0005-6.jpg picture by AnkeFreese
PICT0009-7.jpg picture by AnkeFreese

 

Wie is er niet dol op chocola? Ik ken eigenlijk niemand die dat niet lust. Een feit waar door kwekers gretig gebruik van wordt gemaakt. Dus zijn er een heleboel planten die naar chocola worden genoemd. Omdat de kleur erop lijkt, of omdat ze ernaar zouden ruiken. Keer op keer wordt je verleid, en meestal ook teleurgesteld. Terwijl er planten zijn die de kleur aardig benaderen zonder er ooit naar genoemd te zijn. In de Hof staan er twee: de akebia (met een massa donkerpaarse bloemetjes die in de schaduw bijna bruin lijken) en de aucuba (met écht bruine bloemetjes in de kleur van melkchocola). In de Hof der Zoetheid bloeit ook de Jostabes met bruine bloemetjes.

 

 

 

Zaterdag 2 mei
PICT0024-2.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Er wordt wat afgezweet in de Hof der Zoetheid. Niet alleen door deze nederige tuinkabouter tijdens de eindeloze gevechten tegen distels, brandnetels, heermoes, kleefkruid en nog een heleboel ander gespuis. Maar ook door de kiwiplant, die continu zijn overtollige vocht afscheidt via de bladranden. Dat levert nog een aardig plaatje op!

Blijkt ineens een onvermoede overeenkomst tussen een kiwi en een olifantsoor. De laatste zweette zo erg dat er iedere nacht een plasje water onder de plant lag. Hebben we nu geen last meer van. Hij is naar buiten verbannen wegens luis en (onvermijdelijk) mier. En wegens de wateroverlast......