Welcome

Newest Members

Maandag 29 juni
PICT0028-3.jpg picture by AnkeFreesePICT0029-4.jpg picture by AnkeFreese

PICT0031-4.jpg picture by AnkeFreese
Het is gewoon sla, maar het lijkt wel moderne kunst! Staan ze er niet prachtig bij? Ze smaken in ieder geval prima. Zo langzamerhand beginnen er dus in deze kunstwerken gaten
te vallen......

Zaterdag 27 juni

PICT0094.jpg picture by AnkeFreese
Met grote vreugde en dankbaarheid kondigen we hierbij de geboorte aan van KD (Kleine Duif), de enige en toch nog onverwachte spruit van DD (Dikke Duif) en BM (Big Mama).

We zijn belachelijk trots, alsof we het ei zelf gelegd hebben!

Donderdag 25 juni

 

De eerste courgettes kondigen zich aan in de Keukenhof. Ik heb verschillende soorten: gewone groene, groengestreepte, gele en geel-met-een-groen-kontje. Dit jaar ga ik ze echt jong oogsten. Ik wil het nog wel eens vergeten, maar dan zijn ze toch echt het lekkerst!

PICT0034-4.jpg picture by AnkeFreese
Dinsdag 23 juni

PICT0043-4.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Onverwacht bezoek. Deze ondernemende slak troffen we aan op de trap. De ZOLDERtrap. Hoe die daar nou weer terechtgekomen is.....

Zondag 21 juni

PICT0059.jpg picture by AnkeFreese PICT0062-1.jpg picture by AnkeFreese
In de Hof der Zoetheid groeien de kruiden uit hun voegen. Sommige bloeien volop en dat is helemaal niet erg. Van andere, zoals de citroenmelisse, wil ik dat juist niet omdat de smaak dan achteruitgaat. Daarom heb ik hem een week geleden helemaal teruggeknipt en de blaadjes te drogen gehangen. Op zolder naast de verwarmingsketel, daarmee mijn liefste de stuipen op het lijf jagend omdat hij er even van overtuigd was dat we vleermuizen hadden. Na een week zijn ze al droog. Ik verkruimel de blaadjes en voeg er een pakje gewone losse thee bij. Een paar maandjes trekken en dan heb ik lekkere citroenthee.

Vrijdag 19 juni

PICT0011-6.jpg picture by AnkeFreese PICT0016-6.jpg picture by AnkeFreese PICT0017-5.jpg picture by AnkeFreese
Behalve de dropplant en monarda is ook de lupine dit jaar zwaar favoriet. Dit zijn er een paar uit de Hof. Zo gelijk en toch ook zo verschillend!

Woensdag 17 juni

PICT0063.jpg picture by AnkeFreese
De vrijage van DD heeft waarempel resultaat gehad. Zie de eerste aanzet tot een nest. Eerlijk gezegd, veel verder dan zo komt het maar niet. Ondanks het feit dat ik ruim voldoende mosjes en grasjes voor ze heb klaargelegd. Ze doen dit tenslotte voor de eerste keer. Toch blijft mevrouw DD de hele dag erop zitten, de stromende regen volkomen negerend. Hoe dit nu verder moet? Hier kun je toch geen eieren in leggen? Ik kan het ook niet helpen dat ik me zorgen maak: het is ook mijn eerste nest!

Maandag 15 juni

PICT0054.jpg picture by AnkeFreese PICT0030.jpg picture by AnkeFreese
 

 Rare types in de tuin:
 Links een blauw
 druifje (zou je ook
 niet zeggen!), rechts
 een anjer en hieronder
 een geranium.

 

  PICT0025.jpg picture by AnkeFreese

Zaterdag 13 juni

PICT0038-3.jpg picture by AnkeFreese PICT0040-1.jpg picture by AnkeFreese
Dit treintje stoomde zojuist in onze sloot voorbij. Geen verder commentaar nodig, toch?

Donderdag 11 juni
PICT0029-3.jpg picture by AnkeFreese

 

Na een gezegend luisvrij voorjaar, heeft er opeens een soort explosie plaatsgevonden. Van sommige planten zou je denken dat ze zwarte stengels hebben, maar dat zijn allemaal luizen. Er valt niet tegenop te spuiten!

Dinsdag 9 juni
Vorig jaar had ik zo'n bevlieging. Helemaal in de oude, vergeten groenten was ik. Dus ik zaaide vlijtig. Schorseneren en pastinaken, bijvoorbeeld. Gewassen die pas in de winter de grond uit moeten. Maar ja, in de winter ben ik met andere dingen bezig en dus vergat ik de vergeten groente. Dat heeft geresulteerd in een manshoog, doorgeschoten zootje in het koolbed. Zeer tot tevredenheid van mijn insectenvriendjes, die smullen van de bloemen. Dit leidt ongetwijfeld weer tot zaden. Die mijn klanten dan weer fijn kunnen zaaien zodat ze in de winter pastinaak of schorseneer kunnen eten. Als ze eraan denken om ze te oogsten, tenminste......

PICT0083.jpg picture by AnkeFreese

Zondag 7 juni
PICT0002-12.jpg picture by AnkeFreese

Eerder vertelde ik al over de import-ganzen bij ons in de buurt: de families Nijlgans en Grote Canadese gans. Nu is het de beurt aan een echte autochtoon.

Hierbij stel ik voor: Gijs, de oerhollandse boerderij-gans. Hij is enig in zijn soort. Nou ja, bij ons in het moestuincomplex dan. Daar doet hij zich tegoed aan iedere krop sla die niet door een hek of net wordt beschermd. Hij heeft een heerlijk Hollandse grote bek en zit het liefst op het vlondertje in de sloot waar ik mijn gieter te water laat. En opschuiven, ho maar! Een echte, Hollandse hufter. Dat is onze Gijs!

En toch mag ik hem......

Vrijdag 5 juni

PICT0030-1.jpg picture by AnkeFreese
Een miraculeuze wederopstanding in de Hof. De passiebloem, die ik vanwege de strenge winter al helemaal had opgegeven en waarvan ik de kale takken alleen had laten zitten omdat ze zo'n mooi klimsteuntje voor de akebia zouden zijn, loopt toch weer uit. Er zitten zelfs al bloemknopjes in. Zo zie je maar weer, wonderen bestaan toch......

Woensdag 3 juni

PICT0020-6.jpg picture by AnkeFreese

Boven mijn hoofd, dat alweer heerlijk tegen de achterleuning van een tuinstoel gevleid ligt, klinkt een zacht gekoer. Het is een geluid dat ik nog nooit eerder hoorde dus nieuwsgierig kijk ik naar boven. Pal boven mij zit DD. En hij zit er niet alleen! Mirakels, het is hem gelukt! Hij heeft gescored! DD is 'da man in da hood'. Er is een duivinnetje voor zijn charmes gevallen! De gehate atlasceder is veranderd in een heuse liefdesboom. En het nieuwe koppel: dat weet niet meer van ophouden!

Dinsdag 2 juni

Een jaar geleden is het vandaag. Zo lang al, en toch ook weer heel kort.

Een jaar geleden moesten we afscheid nemen van onze Janneke.

Tijd heelt alle wonden, zeggen ze. En ach, ik hoef ook niet meer te huilen als ik aan haar denk. Behalve nu ik dit stukje schrijf.

Vooralsnog is ze onvervangbaar.......

Beesjes27-08-2007006.jpg picture by AnkeFreese
Maandag 1 juni

PICT0033-2.jpg picture by AnkeFreese PICT0035-1.jpg picture by AnkeFreese
PICT0037-4.jpg picture by AnkeFreeseIn dit heerlijk zonnige, lome Pinksterweekend is het
in de Hof geweldig toeven. Maar na twee dagen
begint het alweer te kriebelen: we moeten er nodig
weer eens tussenuit. Een wandeltochtje langs de
Reeuwijkse plassen lijkt ons wel wat, dus daar gaan
we weer. Met de kaart onder de arm. Wat een prachtig
Hollands landschap! Het wemelt er van de kikkers en vogels. Het geeft helemaal niet dat we
af en toe verkeerd lopen (wandelkaarten worden door mannen voor mannen geschreven, lijkt het wel). De route loopt voor een gedeelte door een natuur- en recreatie-gebied, de Goudse Hout, en passeert ook een heemtuin. Hier is een aantal kenmerkende landschapselementen bij elkaar gebracht. Door onder andere landbouw en ontwatering zijn veel landschappen verdwenen. Denk aan hooiland, grienden, houtkades en verlandingszones. Daarnaast bevat de heemtuin een kruidentuin. En na gedane arbeid is het weer heerlijk rusten in de Hof. Totdat het tijd is om drie tuinen water te gaan geven.....

PICT0041-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0043-3.jpg picture by AnkeFreese