Welcome

Newest Members

Dinsdag, 28 juni

 

 

 

Vuurwerk in de tuin! Van Allium schubertii kun je eigenlijk maar één ding zeggen: het is een ontploffing in plantvorm. Ik vind hem geweldig!

Zondag, 26 juni
 

Rond deze tijd van het jaar laten veel fruitbomen vruchten vallen. Het is een dusdanig bekend verschijnsel, dat het zelfs een eigen naam heeft: de zomerval.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Soms zijn de bloemen niet goed bestoven, waardoor het fruit geen zaad bevat. Blijkbaar vindt de boom het dan niet meer interessant om nog meer energie erin te steken. De vruchten verschrompelen en vallen af.

Vaak komt het ook voor dat vruchtbomen in eerste instantie meer vruchten maken dan ze aankunnen. Daarom laten ze er in juni een paar vallen. 't Is altijd weer even schrikken, maar eigenlijk is het een goed teken!

Vrijdag, 24 juni


Sommige planten zijn in de knop haast nog mooier dan in bloei!

Woensdag, 22 juni

 

 

  Kijk, de familie Gans is uit wandelen. Ik zou ook trots zijn als
  ik zulke fraaie pluizenbollen had uitgebroed!

 

Dinsdag, 21 juni

Het is ongelofelijk maar waar: voor het eerst in mijn tuinierend bestaan, dat inmiddels zo'n zeven jaar oud is, ben ik tevreden met de borders in de Hof. De grote planten staan achter (nou ja, de meeste dan), de kleintjes voor en alle aarde is onzichtbaar. Behalve in de zomerbollenhoek, maar dat gaan we volgend jaar beter doen. Nou ja, er moet toch wat te leren over blijven......

Maandag, 20 juni

 

 

 

Onder het raam, voor in hof, is een plekje dat de hele dag geen zon te zien krijgt en dus altijd nogal donker is. Het is nog niet gemakkelijk om planten te vinden die het daar doen. Deze Lamium heeft het er echter goed naar zijn zin en groeit tegen de klippen op. De paarse bloemen steken mooi af tegen de zilvergroene blaadjes en hebben precies het juiste hommel-formaat waardoor het een gezoem van jewelste is. Het is maar goed dat hij in een bak staat. Ik denk niet dat ik hem anders in bedwang zou kunnen houden!

Zaterdag, 18 juni
Eigenlijk zouden we vandaag een feestje hebben bij vrienden die net een nieuwe woning hebben betrokken. Helaas gaat het niet door omdat de toestand van de moeder van één van hen plotseling sterk is verslechterd. Ik ben dus een beetje triestig, niet omdat het feest niet doorgaat maar omdat ik -als inmiddels ervaringsdeskundige- erg met ze meevoel. Omdat mijn liefste vandaag moet werken, zoek ik daarom troost in de Hof der Zoetheid. Alles staat er fris bij, behalve het onkruid dat zich dit jaar gezegend koest houdt. En de vruchten, waaraan de tuin zijn naam ontleent, groeien gestaag. Er kan zelfs al geoogst worden: frambozen en een enkele aardbei.  Zoals altijd, blijkt dit een prima medicijn: in tijden dat de dood dichtbij komt, zoek ik het leven op.....
Donderdag, 16 juni

 

 

 

Van een postorderbedrijf kreeg ik, als dank voor het bestellen, een amaryllisbol cadeau. Nu wist ik niet beter, dan dat dat een bol is die met kerstmis hoort te bloeien. Ik had dan ook weinig verwachtingen toen ik de bol, bij gebrek aan een beter idee, in de border plantte. Tot mijn grote verbazing loopt hij meteen uit, en binnen drie weken staat hij in bloei met prachtige, zuiverwitte bloemen van het formaat soepbord. Als ik ze zie, zo vlak na een regenbui, ben ik tot tranen geroerd. Sterk spul, hoor, die Concerta......


 
Dinsdag, 14 juni

Dit jaar heb ik twee miniaturen in bloei uit families waarvan we vooral de grotere leden kennen. Dit zijn Nigella buchara (het kleine zusje van het juffertje-in-het-groen) en Borago pygmaea (een neefje van de komkommerplant). Ik vind ze heel schattig!

Zondag, 12 juni
 

 

 

Eindelijk ben ik eraan toegekomen om de tomaten-, paprika- en komkommerplanten in de grond te zetten. Het is ieder jaar weer de vraag hoe dat uit gaat pakken. Het ene jaar doen ze het helemaal niet, het andere geven ze veel blad maar weinig vrucht en weer een ander jaar geven ze veel vrucht maar weinig blad. Ik hoop op het laatste scenario.....

Zaterdag, 11 juni
Toe nou kind, niet zo hard zwemmen hoor! Mama kan je niet meer bijhouden!
Vrijdag, 10 juni

 

 

 

 

Mijn liefste houdt van geel. Kanariegeel, citroengeel, eigeel, noem maar op. Een veel gehoorde klacht tijdens bezoekjes aan kwekers en tuincentrum is dan ook: waarom nu weer een roze? Ik vind dat het reuze meevalt: er staat meer geel in de tuin dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Als je maar goed kijkt! 


 

Woensdag, 8 juni

Dat bramen en frambozen familie zijn van de roos is niet bij iedereen bekend. Maar als je braam en bottelroos met elkaar vergelijkt, kan niet anders dan een heleboel gelijkenissen zien! Als ik ooit nog eens ruim in de tijd kom te zitten, wil ik nog eens proberen om ze te kruisen. Stel dat het lukt, hoe moet je het resultaat dan noemen? Brozen, Ramen?

Zondag, 5 juni

Om bij te komen van al dat bloemengeweld van gisteren, gaan we vandaag voor Zen. We bezoeken de Japanse tuin in Clingendael. Zo mooi en kwetsbaar dat hij maar een paar weken per jaar te bezoeken is. Het kan vandaag voor het laatst, maar eigenlijk zijn we te laat. De wandeling ernaartoe is namelijk ook erg mooi, als alle rhodondendrons en azalea's in bloei zijn. Helaas, daar is nu niet veel meer van over. Deze Japanse tuin is echt iets voor tuinkabouters met oog voor detail. Bloemen zijn er nauwelijks maar de verschillende bladvormen, grillige struiken en afwisselende structuren van planten en mossen zijn een lust voor het oog!

 

Maandag, 6 juni

 

 

 

 

 

De uien doen het goed dit jaar, in ieder geval een stuk beter dan de sjalotten. Dit is een heel merkwaardige soort: bovenop de plantui ontwikkelen zich vier nieuw bollen. Zoiets heb ik nog niet eerder gezien, maar: vier voor de prijs van één, dat is nog eens waar voor je geld!


Zaterdag, 4 juni

Hoe veel ik ook zaai, het is nooit genoeg om de hele tuin te vullen. Er is altijd plaats voor meer! Vandaar dat we vandaag een paar kwekers afgaan om de laatste zomerbloeiers aan te schaffen en de diverse soorten tuinbonnen die ik voor mijn verjaardag kreeg te verzilveren. Excuus, vergroenen. Het resultaat is een tuin op wielen: zelfs een flinke bestelbus is nauwelijks groot genoeg om het resultaat van mijn kooplust te bevatten! 

Woensdag, 1 juni

Het lijkt zo'n lief, klein, wit bloemetje. De Amerikanen noemen het "snow in summer". Volkomen onschuldig. Maar ondertussen neemt hij de hele Keukenhof over. Van zaailing tot 1,5 vierkante meter in één jaar. Van 1,5 naar 3 vierkante meter in het tweede (als ik hem niet helemaal had teruggeknipt). En als klap op de vuurpijl komt hij over het hele moestuincomplex boven de grond. Blijkbaar worden de zaden door vogels of mieren verspreid. Dit is pas een echte woekeraar, die je blijkbaar vooral als grondbedekker moet inzetten. 

Gelukkig ziet hij er heel lief en onschuldig uit.....