Welcome

Newest Members

Woensdag 29 juli

PICT0032-4.jpg picture by AnkeFreese PICT0033-3.jpg picture by AnkeFreese
Mijn moeizame verhouding met de rozen in mijn tuin is zo langzamerhand genoegzaam bekend. Twee hele bloemen wisten ze er dit jaar uit te persen. En hoe mooi ook, dat vind ik echt niet genoeg! Jaren aan een stuk heb ik ze het voordeel van de twijfel gegeven. Maar nu is de maat vol: volgend jaar gaan niet alleen de ceder (te groot), gouden regen (overleden) en sneeuwbal (te lelijk) eruit. Ook voor de twee rozenstruiken zijn de dagen geteld!

Maandag 27 juli

 

 

Ach, de liefde. Ook bij waterjuffers is de mooi. Letterlijk!

PICT0002-14.jpg picture by AnkeFreese

Zaterdag 25 juli

PICT0008-8.jpg picture by AnkeFreese PICT0011-8.jpg picture by AnkeFreese
Het is nog vroeg, maar ik kan niet meer slapen. En in de koelkast staan twee kilo kruis- en jostabessen op me te wachten. Aan mij de schone taak ze tot moes te slaan en dan tot jam te verwerken. Voor de zekerheid trek ik maar vast een kruisbessenrood kloffie aan. Je weet maar nooit!
Mijn tweede poging in de edele kunst van het jam koken. Hopelijk gaat het beter lukken dan de vorige keer. Die smaakte prima maar was wel errug vloeibaar! En waarempel, deze jam stijft wél op, en op, en op.....
Eenmaal gestold, kun je hem met een mes in blokjes snijden. Het mag de pret niet drukken, het smaakt ver-ruk-kuh-luk en éénmaal ingepakt zijn het prima cadeautjes. En volgende keer gaat het vast wéér beter!

Donderdag 23 juli
  PICT0058.jpg picture by AnkeFreese

 

 

 

De courgettes hebben de koelkast gekaapt! Dit is de opbrengst van één dag, en zo komt het nu al een paar dagen. Wat te doen met al die courgettes? Liters soep van maken en hartige taart. Maar daar zijn we zo langzamerhand wel op uitgekeken. Chutney dan maar? Laten we dat eens gaan proberen....

Dinsdag 21 juli

PICT0007-8.jpg picture by AnkeFreese

De wereld van de duivenkuikens wordt langzamerhand groter. Nadat Helmut zijn allereerste halve meter had gevlogen, noodgedwongen omdat hij van een tak was afgegleden en toch écht terug naar het nest wilde, was het hek van de dam. Van de boom naar de schutting was de volgende stap, gevolgd door de tuin van de buren alwaar hij onzacht in aanraking met de dakgoot kwam. Mijn liefste, die getuige was, stond in no time op de ladder om te kijken of EHBO nodig was maar dat viel mee. Als je maar kleine hersentjes hebt, valt er niet veel te schudden! Gertrude volgde, maar iets voorzichtiger. Nu brengen ze de meeste tijd door op de schutting en in de boom, waar ze nog gevoerd worden, en slapen in het nest.
Hieronder twee portretten: rechts Gertrude en links Helmut, die nu al net zo smerig kan kijken als zijn vader. Dat belooft wat!


PICT0077.jpg picture by AnkeFreese PICT0078-1.jpg picture by AnkeFreese

Zondag 19 juli

In het kader van mijn inburgering in het Westland maken we (mijn ouders, mijn liefste en ik) vandaag een boottochtje met een fluisterboot van het historisch centrum van Loosduinen naar een historische druiventuin in Kwintsheul.
PICT0029-5.jpg picture by AnkeFreese PICT0034-5.jpg picture by AnkeFreese
Deze kwekerij is in zijn geheel een rijksmonument en dat is niet zo vreemd, hij is heel bijzonder. De tuinderswoning plus schuur dateren al uit 1729. Hier werd al het fruit bewaard. Met een notelaar voor de deur om het ongedierte weg te houden. Er staat ook een meterslange muur waartegen allerhande fruit wordt gekweekt. Die dateert uit 1815 en is één van de vroegste in zijn soort.
PICT0043-5.jpg picture by AnkeFreese PICT0037-5.jpg picture by AnkeFreese
De oudste kassen stammen uit 1900 en daarin staan nog de druivenstruiken die er toen zijn ingeplant. De druiven die zij leveren zijn kostbaar, maar zien er perfect uit en smaken heerlijk. De prijs zit hem in de vele handelingen die nodig zijn om ze te verkrijgen: bestuiven, zwavelen, krenten, uitbreken.
PICT0063-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0057-2.jpg picture by AnkeFreese
Mijn vader, wiens groene genen ik heb geërfd, luisterd ademloos en bestudeerdt de struiken minitieus. Hij hij heeft zelf ook druivenstruiken en het kan altijd beter. Mijn eigen druiven zijn nog van het formaat rijstekorrel, maar het zijn wél de allereerste die ik heb en dus ben ik er idioot trots op!

PICT0055-1.jpg picture by AnkeFreese

Vrijdag 17 juli
Keukenhof2009-juni28016.jpg picture by AnkeFreeseHof2009-juni28005.jpg picture by AnkeFreese
In het kader van raar maar wel errug mooi: links een luciferplantje (Cuphea) en rechts een haaklelie (Crinum).
Woensdag 15 juli
PICT0010-7.jpg picture by AnkeFreese

Het is niet normaal zo hard als die Helmut en Gertrude groeien. Ze zijn alweer twee keer zo groot! Hoewel hun koppie nog dat van een kuiken is, zijn hun lijfjes al helemaal 'duivig'. Het zal wel niet zo lang meer duren voor ze uitvliegen want ze verlaten af en toe het nest -waar ze met z'n tweeën eigenlijk niet meer in passen- en scharrelen wat rond op een tak, met een hoop gefladder. Ik hoop dat we dat kunnen zien! We zijn sowieso blij dat we het hele gedoetje vanuit onze luie ligstoel zo gemakkelijk hebben kunnen volgen. En vereerd, omdat de vogels ons zo vertrouwden dat we tot op bijna een meter van het nest konden naderen.

PICT0003-9.jpg picture by AnkeFreese PICT0014-5.jpg picture by AnkeFreese

En DD? Die is helemaal uitgewoond, een derde lichter en waarschijnlijk heel gelukkig als de koters het huis uit zijn......


PICT0012-9.jpg picture by AnkeFreese
Maandag13 juli
HdZ2009-juni28002.jpg picture by AnkeFreese HdZ2009-juni28004.jpg picture by AnkeFreese
De Hof der Zoetheid maakt zijn naam meer dan waar. Van dit soort plaatjes word ik heel erg blij! Volgend jaar komen er nog meer bessenstruiken bij. Eigenlijk vind ik dat veel lekkerder dan groenten.....
HdZ2009-juni28007.jpg picture by AnkeFreese HdZ2009-juni28008.jpg picture by AnkeFreese HdZ2009-juni28013.jpg picture by AnkeFreese
Zaterdag 11 juli
Beesjes2009-juni28016.jpg picture by AnkeFreese 

 

Het regent nu regelmatig. Gelukkig maar! Mijn liefste werd een beetje moe van al dat gesleep met die gieters. In een paar vergeten kiembakjes is een laagje water blijven staan. Voor dit kikkertje betekent dat een eigen badje. Hij is er, zo te zien, heel tevreden mee.

Donderdag 9 juli

HdZ2009-juni28009.jpg picture by AnkeFreese HdZ2009-juni28010.jpg picture by AnkeFreese PICT0062-2.jpg picture by AnkeFreese
PICT0061.jpg picture by AnkeFreese

 

Ineens zijn alle erwten en kapucijners tegelijkertijd rijp. Tassen vol sleep ik mee naar huis. De meeste dop ik, om in te vriezen. Een paar jongere exemplaren kunnen als peultjes worden gegeten, samen met de eerste oogst worteltjes.

Dinsdag 7 juli

Soms ben je zo druk bezig met de details, dat je het overzicht uit het oog verliest. Daarom vandaag wat overzichtsfoto's van de diverse tuinen:

Dit is de Hof:

Hof2009-juni28017.jpg picture by AnkeFreese Hof2009-juni28018.jpg picture by AnkeFreese
Hof2009-juni28019.jpg picture by AnkeFreese

En de Keukenhof:

Keukenhof2009-juni28008.jpg picture by AnkeFreese Keukenhof2009-juni28009.jpg picture by AnkeFreese

En de Hof der Zoetheid:

HdZ2009-juni28005.jpg picture by AnkeFreese HdZ2009-juni28006.jpg picture by AnkeFreese

Zondag 5 juli

.

PICT0064.jpg picture by AnkeFreese

Wat schetst onze verbazing: er is niet één KD (Kleine Duif), er zijn er twéé! En ze groeien razendsnel. Ze schrokken als bezetenen, en dan ook nog met zijn tweeën tegelijkertijd. Paps en Mams krijgen er spontaan de hik van. Echt waar! En wij zitten met het probleem van de naamgeving. KD1 en KD2? Hmm, dat is ook niet erg origineel. Gezien hun gulzigheid, kale kop en snel groeiende omvang besluiten we ze Helmut en Gertrude te noemen.

Vrijdag 3 juli

Beesjes2009-juni28003.jpg picture by AnkeFreese

PICT0042-1.jpg picture by AnkeFreese

"Ach, was ik maar een meerkoet", verzucht mijn liefste. Dan is het leven zo simpel. Geen hypotheek, geen baan. Gewoon je eten uit de sloot scheppen. Daar denkt dit jong toevallig heel anders over. Sinds vandaag is hij niet meer welkom in het nest van zijn moeder. Die heeft het nu te druk met haar tweede leg. Medogenloos is hij het huis uitgeschopt. En met het formaat poten zoals zijn moeder die heeft, komt dat flink aan! Eenzaam dobbert hij nu door de sloot. Maar hoe hard hij ook piept, mammie luistert niet meer. Oh nee, het leven van een jonge meerkoet is helemaal niet simpel! 

PICT0078.jpg picture by AnkeFreese

Woensdag 1 juli
PICT0080.jpg picture by AnkeFreese

 

De courgettes die een dag of drie geleden nog maar zo groot als een vinger waren, zijn nu al oogstrijp. Belachelijk, zo snel als dat die groeien! Eentje is er zelfs voor twee gegroeid......