Welcome

Newest Members

Maandag 30 juli

Na mij de zondvloed! 't Is een bekend gezegde maar als het zo doorgaat maak ik die zondvloed nog wel mee. Ook vanacht (de derde op rij) heeft het weer zwaar geregend. Zo hard, dat ik er wakker van werd en dat zegt wat. Want ik slaap zelfs door aardbevingen heen.....
Toch maar proberen er de voordelen van te zien, al valt het niet mee. Prettig is bijvoorbeeld, dat ik niet hoef te sproeien of gieteren en dat scheelt een hernia. Nog een pluspunt: het levert soms prachtige plaatjes op. Kijk maar:

 Hof23-07-2007016.jpg picture by AnkeFreese Hof08-07-2007004.jpg picture by AnkeFreese 

naar boven

Zaterdag 28 juli

Mijn meest favoriete tuinbeurs tot nu toe is toch wel die op het landgoed Gulberg te Nuenen, ook wel Bloem & Tuin geheten. Favoriet is hij omdat je hier veel planten kunt kopen en dan ook nog tegen een schappelijke prijs. Eerdere beurzen die ik bezocht bieden meer tuinbeelden, tuinkeukens, of meubilair aan. De planten zijn geheel ondergeschikt of zelfs onvindbaar. Het lijkt wel of tuinen tegenwoordig gewoon een extra kamer zijn waar zo min mogelijk groen in moet staan! Zo jammer......
Nu wordt deze beurs ook wel op een erg toepasselijke plaats gehouden: namelijk in het bos. Bovendien zijn er voldoende terrasjes, zodat je na iedere 50 meter winkelen weer elegant met je aankopen kunt neerzijgen. Dit alles maakt van Bloem & Tuin een sfeervol uitstapje, ondanks het feit dat je zowat tot je knieën in de modder wegzakt.
Hieronder een fotografisch verslag van Tuinkabouter's dagje tuinbeurs:

Modeltuinen (beide niet mijn smaak!): 

Uitstapjes-Nuenentuinbeurs2007001.jpg picture by AnkeFreese

 

 Uitstapjes-Nuenentuinbeurs2007004.jpg picture by AnkeFreese


Handen tekort!

Uitstapjes-Nuenentuinbeurs2007006.jpg picture by AnkeFreese

 


Uitstapjes-Nuenentuinbeurs2007010.jpg picture by AnkeFreese


Mooi, jammer dat ik er geen plaats voor heb!

Uitstapjes-Nuenentuinbeurs2007017.jpg picture by AnkeFreese


Favoriete aanwinst Sedum "Postman's Pride"

Uitstapjes-Nuenentuinbeurs2007019.jpg picture by AnkeFreese

 
Aanwinsten: Sedum, Scutelaria, Monarda "Camebridge Scarlet", Geum, Gaura, Edelweiss, Kattensnor "Lavender" (exclusief Lobelia "Red Fan", die wordt nagebracht)

Uitstapjes-Nuenentuinbeurs2007015.jpg picture by AnkeFreese
naar boven


 

Vrijdag 27 juli

Eindelijk is het dan gelukt! Mijn stokrozen staan in bloei. Nu zul je denken dat dat nou niet bepaald bijzonder is en dat iedereen dat kan, maar mij was het tot nu toe niet gelukt. Als enige in onze buurt, die ervan is vergeven......
Slakken en roest maakten altijd weer een vroegtijdig eind aan mijn stokroosambities. Extra irritant is het feit dat aan de andere kant van de schutting, 3 centimeter naast mijn tuin dus, een enorm zuurstokroze exemplaar groeit.
Het is wel een andere soort dan de gewone (Alcea rosea). Hij heet Alcea ficifolia en is resistenter tegen roest, maar helaas niet tegen slakken!  naar boven

Woensdag 25 juli

De wilde bloemenborder in de Keukenhof staat er nog steeds prachtig bij. Er komen steeds nieuwe, mij onbekende planten, in bloei. Heerlijk vind ik het om uit te zoeken welke het zijn. Voor de vele bestuivende insecten is het een geweldige landingsbaan. In het Engelse tuinprogramma "Gardners World" noemen ze dit soort borders een nectar bar en daar zit zeker wat in. 
Een en ander sterkt me in mijn voornemen volgend jaar van de gehele tuin een bloementuin van te maken. In de, wederom in ere herstelde, kraamkamer staan alweer wat vaste planten en tweejarigen te broeien en te kiemen. Die moeten volgend jaar de Keukenhof van kleur gaan voorzien zodat hij zijn naam eer aan kan doen. Dat wordt weer verspenen, de komende dagen!
  naar boven

Dinsdag 24 juli

Vandaag zijn wij blijkbaar aan de beurt voor een windhoos. Toen ik thuiskwam lag het complete tuinmeubilair, inclusief zelfgemozaiekte tuintafel (en die is echt heel zwaar!) achter in de tuin. Ook de vuilnisbak lag daar. Leeg, want het vuil zelf lag door de hele tuin. Alle hoge planten lagen plat. Ik ben zeker drie uur bezig geweest om de boel te fatsoeneren....  naar boven

Zondag 22 juli

Eindelijk weer eens wat positief nieuws uit de moestuinen!

 • De courgetteplanten hebben de smaak te pakken en produceren nu genoeg om drie weeshuizen te voeden (volgend jaar maar wat minder ervan planten?).
 • Er zitten kleine vruchtjes in veel van de tomatenplanten, hoewel ze nog geen halve meter hoog zijn en de voor hen gebouwde klimrekken er wat pretentieus bijstaan.
 • Zelfs de komkommerplanten hebben hun eerste vruchten, hoewel deze er meer uitzien als augurken en wreed worden afgebroken omdat hun moeders nog veel te klein zijn (pas 30 centimeter).
 • Die ene kalebas die ik aan de kiem kreeg groeit op zonnige dagen 30 centimeter. Op regenachtige dagen groeit hij niet en helaas hebben we er daar nogal wat van.
 • De erwten en bonen groeien stug door en ik kan er overvloedig van oogsten, hoewel ze nu toch wel op hun eindje lopen.
 • Hetzelfde geldt voor de sla. Tot opluchting van mijn liefste beginnen er nogal wat slaplanten door te schieten want hij kan even geen sla meer zien....
 • Ook de radijzen staan volop in bloei, binnenkort maar weer eens een nieuwe lichting zaaien en niet vergeten ze te oogsten. Nooit geweten trouwens dat dit zulke grote planten werden, ze staan nu zeker een meter hoog!
 • Er zijn nog volop bessen en aardbeien om te oogsten.
 • De appels en pruimen rijpen. Wanneer zouden we ze kunnen eten?
 • De wortels en uien had ik op twee plaatsen gezaaid: zowel op het zandige als het kleiïge deel van de Hof der Zoetheid. Dit op zandgrond doen het uitstekend, de resultaten op de kleigrond zijn wisselend. Daar zaai ik volgend jaar dus iets anders! naar boven

Woensdag 18 juli

Deze week logeert nichtje Leyla bij ons, dus heb ik weinig tijd om iets aan de tuinen te doen. Maar ja, ook tuinkabouters en hun nichtjes moeten eten, dus moet ze mee naar de Hof der Zoetheid om bessen, aardbeien, erwten en bonen te oogsten. Onderweg scoren we nog wat zaden voor de ruilhandel. Dat vinden we beiden een erg aangename bezigheid.
Door de vele regenbuien en de zon die nu ineens doorbreekt waardoor de temperatuur omhoogschiet, ligt de hof letterlijk te stomen. Hoewel Leyla een grote voorliefde voor dieren heeft, maakt ze voor insecten een uitzondering en dan met name voor vliegende insecten. Aangezien het daarvan in de moestuin vergeven is, blijft ze liever buiten het tuinhekje wachten tot ik klaar ben. Dat weerhoudt haar er echter niet van te genieten van de smoothie die ik van de geoogste vruchten maak. Begrijpelijk, die vinden we allemaal erg lekker! Het recept is als volgt: 1/3 vruchten naar keuze, 1/3 yoghurt, 1/3 melk en zoetstof naar smaak. In de blender doen, mengen en klaar ben je. Met de staafmixer gaat het trouwens ook!
naar boven

Zondag 15 juli

Mijn liefste en ik zijn er een weekendje tussenuit en hebben ons genesteld in het fraaie Vollenhoven, op de grens tussen Overijssel en Flevoland. Dat betekent:

Prachtige landschappen......  no name

Vertederende tafereeltjes......
Uitstapjes-Vollenhovejuli2007016.jpg

Romantische momenten...... no name

Ontmoetingen met interessante types.....
Uitstapjes-Vollenhovejuli2007013.jpg

En een indrukwekkend hotel!
no name

 

Maar vooral ook een bezoek aan twee prachtige tuinen: die van Mien Ruys en die van Ada Hofman.
De eerste is eigenlijk een soort tijdcapsule. Enkele van de voorbeeldtuinen staan dan ook op de monumentenlijst. Het geheel is ontstaan in de periode 1930-1975 en geeft een fraai beeld van hoe tuinen zich in die periode hebben ontwikkeld. Vooral de beeldentuin (gesitueerd in een wilde bloementuin) is erg indrukwekkend. Hier een impressie:

 Uitstapjes-Vollenhovejuli2007045.jpg Uitstapjes-Vollenhovejuli2007048.jpg 

Het is maar goed dat we deze als eerste bezochten want naast de vijvertuin van Ada Hofman steekt hij wat magertjes af. Maar welke tuin niet? Al voordat we de entree binnengaan, krijgen we een voorproefje maar eenmaal binnen, valt onze mond letterlijk open. Zijn we dood en naar de hemel? Nog nooit zoiets moois gezien! Zelfs mijn liefste is diep onder de indruk, en dat zegt wat....
Tussen een zee van vele duizenden verschillende soorten bloemen en planten liggen diverse vijvers. Heel langzaam slenteren we rond en om de twee stappen staan we stil: ik om alweer een nieuw bloemetje te bewonderen (of stiekem een zaadje mee te pikken) en mijn liefste om foto nummer hoeveel-was-het-ook-alweer te schieten. Tijdens onze zwerftoch worden we regelmatig opgeschrikt door een luid "geplop". Blijken we weer een kikker te hebben opgeschrikt. Het wemelt ervan! Na een aantal nemen we afscheid van tuin, kikkers en muggen en betreuren het dat we niet dichterbij wonen.
Hieronder wat plaatjes, maar voor een betere impressie van deze tuin (en die van Mien Ruys) kun je beter een kijkje nemen in de fotoalbums die ik ervan gemaakt heb (zie onder "Uitstapjes").

 Uitstapjes-Vollenhovejuli2007065.jpg Uitstapjes-Vollenhovejuli2007057.jpg 
 Uitstapjes-Vollenhovejuli2007071.jpg  

naar boven

 

Donderdag 12 juli

Mijn liefste heeft als bijnaam "Tijger". Bijna had ik de moed opgegeven maar eindelijk is er in hem een soort van jachtinstinct ontwaakt. Gelukkig niet voor hertjes of konijntjes. Nee, sinds enkele dagen zit mijn tijger verwoed achter de vlinders aan om ze op de gevoelige plaat vast te leggen. Hierbij vertoont hij grote overeenkomst met kat Janneke die achter een vlieg aanzit. Zoeken, in een hinderlaag liggen, wachten op het perfecte moment om toe te slaan (kan even duren) en dan: schieten maar! Hieronder het resultaat:

   

naar boven

Woensdag 11 juli

De groeikracht van sommige planten blijft me verbazen. Kijk nu eens naar de Eschscholzia hieronder. Bij zonsopgang nog stijf in de knop, een paar uur later met zijn slaapmutsje op, nog twijfelend de blaadjes ontvouwend en dan stralend en trots in de volle zon. Er is niet veel nodig om een tuinkabouter gelukkig te maken!

       

naar boven

Maandag 9 juli

Het huidige weerbeeld (dit is echt de laatste keer, vanaf nu zeg ik er niets meer over!) leidt tot excessen. Dit trof ik aan vlakbij mijn moestuinen. Even voor de proporties: deze zwam heeft een diameter van bijna 30 centimeter! Ik kon het niet laten er even bij te poseren: op een grote paddestoel, groot maar zonder stippen........   naar boven

Zondag 8 juli

Het is alweer stralend zonnig vandaag. Tijd dus voor een wandelingetje. Den Haag heeft een mooi rosarium in het Westbroek Park. We wonen al jaren in deze stad maar zijn er nog nooit aan toegekomen deze tuin in de zomer te bezoeken. Maar vandaag is het dan zover. Prachtige borders, zowel vaste planten- als bomen en struiken borders, omzomen bed na bed vol prachtige rozen. We blijven foto's maken. Ook bij nadere inspectie geen teken van blackspot of bladluizen. Hoe doen ze dat? Die van mij hebben door blackspot bijna al hun blaadjes verloren en staan er maar kaaltjes bij (lichtpuntje: dan hebben ze tenminste ook geen luizen meer!). Hoe dan ook, hieronder een paar voorbeelden van hoe mooi rozen kunnen zijn en als je de kans krijgt: zeker een keertje gaan kijken!   naar boven

   
   
   
   
   

   naar boven

Zaterdag 7 juli

De regen die voor zaterdag was voorspeld, is gelukkig uitgebleven. Dat komt goed uit want het is niet leuk om in de regen op strooptocht te gaan. Overal en nergens vind ik zaden, die prompt in plastic zakjes verdwijnen. Hier kun je zien hoe de oogst wordt gesorteerd en verwerkt. Gelukkig hebben we een uitgebreid glasservies! De resultaten kun je komende winter bij me bestellen.....   naar boven

Vrijdag 6 juli

Gelukkig, ik ben weer enigszins bekomen van de dip van twee dagen geleden. Ik zag het even écht niet meer zitten!
In de afgelopen twee dagen heb ik veel nagedacht over hoe dat nu verder moet met mijn twee moestuinen. Afgewogen wat ik nu wél en níet goed vind gaan. En wat ik nu eigenlijk leuk vind. Dit is de uitkomst:

 1. De wilde bloemenborder bevalt me zeer; iedere keer dat ik hem weer zie bloeit er weer wat nieuws.....
 2. De fruitbomen en -struiken presteren naar behoren en van de frambozen en blauwe bessen heb ik al lekker veel gesnoept.
 3. De erwten en kapucijners nemen meer ruimte in dan ik had verwacht, daar moet ik dus volgend jaar minder van zaaien of meer ruimte voor inruimen (ze zijn wel errug lekker, dus ik neig naar het laatste)
 4. Ik wil alleen nog maar groenten kweken die niet aantrekkelijk zijn voor duiven, rupsen of luizen (tuinbonen uitgezonderd) want een tuin vol netten vind ik gewoon niet mooi
 5. In de Hof der Zoetheid nemen de bloemen te veel plek in en de Keukenhof heb ik ruimte te over

De conclusie is eigenlijk heel simpel: de Hof der Zoetheid wordt de tuin waarin ik vooral fruit (meer dan nu) en enkele groentes kweek. De Keukenhof wordt volgend jaar een bloemen- annex pluktuin. En ik ga meteen beginnen. Het gaat dit weekend (alweer) regenen, prima omstandigheden om weer eens een zaairondje te doen!  naar boven

Woensdag 4 juli

Ik heb er genoeg van! Ik ben het zat! Ik houd er nu meteen mee op! Inderdaad, ik zie het even niet meer zitten. Aan het begin van het tuinseizoen had ik nog duidelijk voor ogen wat er van mijn tuinen zou worden. Wat De Hof betreft, is dat ook uitgekomen. Da's logisch want die tuin heb ik al een paar jaar en met diens nukken ben ik dus wel bekend. Maar in mijn moestuinen loopt het helemaal niet zoals ik het had verwacht. De erwten hebben de macht gegrepen en zijn uitgegroeid tot veel grotere planten dan ik had voorzien (één meter stond er op het pakje, nou tel daar maar de helft bij!). De paksoi en rucola zijn doorgeschoten en staan vrolijk te bloeien. De zonnebloemen zijn gigantisch geworden, zeker al tweeënhalve meter en het hoogtepunt is nog niet bereikt. De papavers, die eerst zo mooi bloeiden, zijn helemaal verlept maar kunnen er nog niet uit omdat de zaden nog niet rijp zijn. De goudsbloemen drukken de blauwe bessen uit de markt en de aardbeienplanten maken al uitlopers terwijl er nog maar een paar vruchtjes te zien zijn. De bonenplanten hebben last van de harde wind en zien er verfrommeld uit. De komkommerplantjes zijn nog maar 20 centimeter hoog maar doen het nog altijd beter dan de meloenen; die hebben helemaal de geest gegeven. De tomaten houden een groeistaking en de courgetteplanten maken alleen maar mannelijke bloemen. Het slechtst gaat het met de diverse koolplanten. Had ik ze tegen de duiven beschermd, zijn ze nu tot op de grond toe opgevreten door rupsen. Niets meer van over. En al dat onkruid, er valt niet tegen op te wieden!
Gelukkig is er ook goed nieuws. De appels, pruimen, frambozen en de diverse kruiden doen het wél goed. Ook in de mais zitten de eerste kolfjes. De prei en uien gaan het toch nog overleven ook al groeien ze maar heel langzaam. Dat geeft niets want ze hebben nog meer dan genoeg tijd. De sla en worteltjes geven zoveel opbrengst dat we de hele week niets anders meer hoeven te eten. Toch ben ik niet tevreden. Volgend jaar doe ik het helemaal anders maar hoe, daar moet ik nog even over nadenken.......  naar boven

Zondag 1 juli

Eindelijk komt het er dan van. Met de centjes die ik voor mijn verjaardag kreeg mag ik onbeschaamd losgaan op de eenjarige zomerbloeiers afdeling van de grootste tuincentrumketen van Nederland. Hiermee wil ik de laatste gaten in de border opvullen. De rest zal in potten worden geplant en in de tuinkast c.q. étagère worden gezet. Er is maar één limiet: ik mag niet meer kopen dan er in een winkelkarretje past. Zul jij nog versteld staan van hoeveel dat is! Kilometers leg ik af tussen de plantentafels terwijl mijn liefste zich in de ballenbak mag vermaken. In eerste instantie weeg ik nog zorgvuldig af wat ik waar ga neerzetten maar dat geef ik al gauw op; ik pak gewoon wat ik mooi vind. Veel leuker toch? Al gauw verandert het winkelwagentje in een rijdende tuin van drie verdiepingen. Petunia's, leeuwenbekjes, torenia, cosmos, lobelia en vele andere wedijveren om ruimte. Dat krijg ik er na de kassa nooit meer allemaal in! Glimmend van genoegen rijd ik de buit naar de auto waar mijn liefste voor alle nieuwe aanwinsten een plekje zoekt. Heel voorzichtig gaan we weer naar huis. Eenmaal daar aangekomen zien we alweer een bui hangen maar dat mag mijn pret niet drukken: regen of geen regen, ik werk stug door. Aan het eind van de middag is de klus geklaard en staan alle nieuwe aanwinsten op hun plaats. De Hof fleurt helemaal op. In deze tijd van het jaar bloeien er niet zoveel vaste planten. Deze zomerbloeiers geven net de oppepper die nodig is.
Zometeen gaan we nog naar een verjaardag, helemaal in Den Bosch (waar ik van oorsprong vandaan kom). Zoals ik er nu uitzie, kan ik me echt niet vertonen: verregend, blaadjes en dennenaalden aan mijn kleren en in mijn haar, modder van mijn tenen tot mijn kruin en aan mijn klompen de restanten van de slakken die zo dom waren om zich niet op tijd te verstoppen. Ik heb nog maar een half uur om me te fatsoeneren. Het lukt net! Uitgeput val ik in de auto in slaap en wordt pas wakker als we de stad inrijden.........  naar boven