Welcome

Newest Members

Zondag, 31 juli

Wanneer je éénmaal een wilde ridderspoor (Consolida ajacis) in de tuin hebt gehad, komt deze steeds terug. Hij zaait zich namelijk nogal gretig uit. En omdat ik weet hoe mooi blauw ze zijn, trek ik de zaailingen zelden weg! Dus nemen ze, langzaam maar zeker, de Keukenhof over en vind ik dat niet eens vervelend...... 

Vrijdag, 29 juli

 

 

 

 

 

 

Ook mooi, maar wel een beetje vreemd, is Salvia discolor. Vorig jaar gezaaid en goed de winter doorgekomen, laat hij nu de bloemen zien waarnaar hij is genoemd: groenig met zwart (discolor = zonder kleur!). 

Woensdag, 27 juli

 

Eén van de aangenaamste verrassingen van dit jaar is de Lavandula multifida. Heeft mooi blad, een markante geur, bloeit al in het eerste jaar na zaaien en houdt dat heel lang vol. Beslist een blijvertje!

Maandag, 25 juli

 

 

 

 

Rozen zijn kieskeurig. Ze zijn overduidelijk niet gesteld op mij, noch op mijn tuin. Ze geven overduidelijk de voorkeur aan onze buren, in wiens tuin ze welig tieren. Zo welig zelfs, dat ze door de schutting door de Hof in groeien. Leen-rozen, dus, maar daarom niet minder mooi én zonder de lasten!

Zaterdag, 23 juli

Het lijkt wel of het voorbestemd is. Steeds als ik een nieuwe soort Salvia zaai (een stiekeme verliefdheid van me) komt er maar één plantje op. Gedurende de jaren heb ik zo al een heleboel enkelingen verzameld. Dit jaar heb ik ze gezellig bij elkaar in een verloren hoekje geplant. En, geloof het of niet, ze hebben nog nooit zo uitbundige gebloeid!

Donderdag, 21 juli

Hoewel ik er geen fan van ben, en er nooit naar op zoek zal gaan omdat ik ze nogal onnatuurlijk vind, staan er ineens allerlei bontbladige planten in de Hof. Niet met opzet dus, maar toch wel leuk voor de afwisseling.....

Dinsdag, 19 juli

In de Hof der Zoetheid groeit een kiwiplant. Hij heeft het er blijkbaar naar zijn zin, want zijn omvang begint monsterlijk te worden. Nieuwe scheuten schieten tot drie meter hoog de lucht in. Tenminste, tot de storm en regen van deze week. Nu schieten ze drie meter de tuin in en lijkt de plant op een buitenaards wezen dat me steeds probeert te verstrikken. Er zit dus niets anders op: de schaar erin! Inmiddels is de plant volwassen genoeg om te bloeien, maar van vruchten is geen sprake. Hoewel hij me is verkocht als zijnde "Jenny", een tweehuizige soort, lijkt het erop dat deze belofte niet wordt waargemaakt. Dus blijft er me niets anders over dan te genieten van de bloemen, want voor een tweede plant heb ik echt geen plaats!

Zondag, 17 juli

 

 

 

Ach, het is wéér niet gelukt met de kersen. De vogels lieten zich door de linten die ik in de boom hing niet afschrikken en gingen er met de oogst vandoor. Alle twintig stuks. Al wat nu nog rest, is een fotootje.......

Vrijdag, 15 juli

 

 

Zou dit een Gehakkelde Aurelia zijn? Ik hoop het maar, anders is deze vlinder bepaald niet in een goede conditie!

Woensdag, 13 juli

Nog 1x frambozen plukken, dan is het wachten op de herfst voor een nieuwe oogst.


Gelukkig zijn de bramen nu bijna rijp, zodat we niet al te lang zonder een dagelijkse dosis vitaminen hoeven te doen!

Maandag, 11 juli
 

 

 

Ik ben zo'n tuinkabouter die van het uitzonderlijk, merkwaardige of zelfs uiterst bizarre houdt. Dit hier valt in de eerste categorie: zwart is voor Moeder Natuur een uiterst zinloze kleur (bijen en insecten hebben er niets mee) maar het is mogelijk haar voor de gek te houden, met dit viooltje als gevolg.

Zaterdag, 9 juli

 

 

 

 

 

 

 

Dit merkwaardige ding is de bloemknop van een Japanse wijnbes. Merkwaardige plant, met zachte bruine stekels, friszure glanzendrode braambesjes, én dus deze rare bloemetjes op de koop toe. Me like!

 
Donderdag, 7 juli
 

 

 

 

Vorig jaar plantte ik als experiment wat truffelaardappeltjes in een juten zak. Het was een doorslaand succes, dus heb ik het herhaald. Alleen gebruik ik ditmaal plastic zaken, want vorig jaar was er van de zak niets meer over en kon ik die niet meer optillen. Het lijkt geen verschil te maken: de aardappels groeien als kool en beloven een zak voor oogst!

Dinsdag, 5 juli

We zijn een paar dagen naar Moskou geweest, een stad die heel anders blijkt dan dat we verwacht hadden op basis van de informatie die we als koude-oorlog-generatie hebben meegekregen. Nooit gedacht dat er zo'n mediterane sfeer zou hangen (veel geflaneer en families die picknicken in het park). Maar dan zonder de siësta, olé!

Hieronder wat toeristische hoogtepunten. We hebben geen tuinen of andere botanische hoogtepunten bezocht (veel te warm!), maar voor wie zoekt is er altijd wel iets te vinden dat met de natuur te maken heeft!

   

En in het kosmonautenmuseum troffen we nog een hele verhandeling aan over hoe je planten kunt laten groeien in de ruimte. Heel verhelderend, als je tenminste Russisch spreekt......