Welcome

Newest Members

Dinsdag 24 februari

PICT0012-4.jpg picture by AnkeFreese 

 De eenzame spreeuw in de Hof heeft eindelijk gezel-
 schap gekregen van een andere soortgenoot. Hij is
 helemaal opgefleurd en kwettert er weer vrolijk op
 los. Spreeuw nr. 2 blijkt een ware evenwichts-
 kunstenaar!

 

 

PICT0003-4.jpg picture by AnkeFreese

Vrijdag 20 februari
 PICT0001-7.jpg picture by AnkeFreese

 

 

Eindelijk, daar zijn ze dan: de allereerste bloemtjes in de tuin. In het voorportaal.......

Dinsdag 17 februari

 

 

 

Zoals al eerder verteld is DD (kort voor Dikke Duif) sinds kort de koning van de Hof. Totdat deze types voorbij komen. Hier heeft'ie niet van terug. Terwijl er één op de uitkijk zit en uitermate smerig uit zijn ogen kijkt, maken twee andere korte metten met de vetbollen. Heel erg is dat ook weer niet. Dit is het enige waar DD niet van eet.....

PICT0014-2.jpg picture by AnkeFreese
Zaterdag 14 februari

PICT0008-4.jpg picture by AnkeFreese PICT0006-4.jpg picture by AnkeFreese
kijkduin.jpg picture by AnkeFreeselightart_153_tcm48-52599.jpg picture by AnkeFreeseIemand zei laatst nog tegen ons: 'Wat fijn dat jullie zo dicht bij zee wonen! Jullie gaan er zeker heel vaak heen?' Waarna wij beschaamd moesten toegeven dat we er al zeker twee maanden niet meer waren geweest. Dat gaan we vandaag rechtzetten. In de duinen bij Kijkduin stuiten we tegen zonsondergang op dit buitenaards tafereel dat, naarmate de zon zakt, steeds mooier wordt!
Bollenkijkduin.jpg picture by AnkeFreese lichtbollen_kijkduin_2008_013.jpg picture by AnkeFreese

Woensdag 11 februari

PICT0017-2.jpg picture by AnkeFreese PICT0029-1.jpg picture by AnkeFreese
Deze dappere muis is de nieuwste bewoner van de Hof. Hij is helemaal niet schuw. We zien hem vaak terwijl hij gewoon tussen de pikkende vogels door scharrelt. Die er overigens niet veel van snappen: wat is dat voor vreemde vogel? Maar ik moet erg om hem lachen, zoals hij van een vetblok knabbelt met zijn staart elegant over het randje gedrappeerd. En natuurlijk moet hij een naam krijgen. Ehhhm, Ieniemienie dan maar?

Maandag 9 februari

PICT0032-1.jpg picture by AnkeFreese PICT0035.jpg picture by AnkeFreese
PICT0034-1.jpg picture by AnkeFreese

 

Ik word er altijd een beetje depri van
als er buiten niets bloeit. Gelukkig
hebben mijn orchideeën medelijden.
Met hun exotische uiterlijk vrolijken
ze de donkere vensterbank aan de 
achterkant van het huis op. Laat
dat nou net de plek zijn waar ik
altijd zit om de zaden in te pakken..... 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 6 februari

PICT0037-1.jpg picture by AnkeFreese

PICT0039-1.jpg picture by AnkeFreese

PICT0043-1.jpg picture by AnkeFreese

PICT0040.jpg picture by AnkeFreese

PICT0041.jpg picture by AnkeFreese

PICT0044-1.jpg picture by AnkeFreese

PICT0045.jpg picture by AnkeFreese

PICT0046-1.jpg picture by AnkeFreese

PICT0048.jpg picture by AnkeFreese

In de afgelopen zomer heb ik nogal wat kleinfruit geoogst, veel meer dan we opkonden. Handjevol bij handjevol heb ik het ingevroren om er in de winter jam van te kunnen maken. Nu de winter alweer zo ver gevorderd is, moest ik er eindelijk maar eens aan beginnen. Een geheel nieuwe ervaring!

Ik begin met het steriliseren van de potten waar de jam straks in moet. Dit om ervoor te zorgen dat deze langer houdbaar blijft. Ik leg de potjes in kokend water en laat ze daar 20 minuten in liggen.

Ik haal ze eruit met een tang en dan mogen ze op een (schone) handdoek drogen.

 

Intussen pureer ik het fruit in de blender. Dat kan alleen bij zacht fruit. Bij hardere vruchten moet je dat pas na het koken doen.

 

Dit is het resultaat, een lichtgevend rose prutje.

Deze kan in een grote pan. Doe er een pak geleisuiker (van de supermarkt) bij. Op het pak staat aangegeven hoeveel fruit je nodig hebt voor een kilo suiker. Er zijn trouwens twee varianten: één voor gewone jam en één voor halfzoete. Die komt in kleinere pakjes. Ik gebruik de laatste.

Roer het mengsel goed, breng het aan de kook en laat het kort doorkoken. Het kookt pas als ook na roeren de bubbels niet verdwijnen. Als het klaar is kun je het in de potten scheppen. Vul deze helemaal tot aan de rand.

Schroef de deksels erop en zet de potten ondersteboven. Laat ze een kwartier zo staan, keer ze om en laat ze verder afkoelen. Bewaren op een koele donkere plaats (koelkast!).

Het resultaat is niet slecht voor een eerste keer. Toegegeven, het had wat stijver en zoeter gekund (volgende keer meer geleisuiker!), maar de smaak is subliem.....

Dinsdag 3 februari

PICT0004-5.jpg picture by AnkeFreese
In de loop der tijd bouw je een band op met de bezoekers van je tuin. Je leert ze als het ware kennen. Een radicale verandering in gedrag valt dan onmiddellijk op. En het gedrag van Dikke Duif is zeker veranderd. Vroeger was hij een verlegen typje dat meteen opschoof als een andere bezoeker aanspraak op de voedselvoorziening maakte. Maar ergens in dat rare kleine koppie is er een klik geweest. Na voor de zoveelste keer plaats te hebben gemaakt voor Sidonia en Lambiekske was hij het blijkbaar zat. Hij keek de kunst van het pinda's jatten af en sindsdien is niets meer hetzelfde in DD's wereld. Vanaf nu is HIJ de koning van de Hof. Een echte 'mean lean feeding machine'. En ieder ander wordt uitgezet. Meedogenloos, kijk maar naar die uiterst smerige blik. Wapens heeft hij hiervoor niet nodig: hij gaat gewoon bovenop een indringer zitten.....