Welcome

Newest Members

Maandag, 29 augustus

Augustus, de oogstmaand, doet zijn naam eer aan. Emmers vol fruit en groenten sleep ik mee naar huis. Wist je trouwens dat het woord "oogst" is afgeleid van "augustus". Makes sense!

 
Zaterdag, 27 augustus
 

 

Bij anjers denk ik altijd aan rose of wit. Daarom ben ik verbaasd als ik ineens een geel anjertje in de Hof der Zoetheid aantref. Eens kijken of kan vinden welke dit is......

Vrijdag, 26 augustus

Hoewel de borders door de vele regen enigszins zijn ingestort, is er tussen het slechte weer door toch genoeg te genieten! Hoewel er nu wel gaten beginnen te vallen en het tijd wordt om wat planten aan te schaffen die juist in de herfst (die dit jaar vroeg lijkt te beginnen) pas mooi beginnen te zijn.

Woensdag, 24 augustus

 

 

 

 

 

 

Door het warme, vochtige weer is de Hof der Zoetheid veranderd in een schier ondoordringbare jungle. Om de bonen te kunnen oogsten, moet ik me in de meest rare bochten wringen. Hopelijk krijg ik binnenkort weer eens genoeg tijd om er de schaar in te zetten.....

Maandag, 22 augustus

 

 

Het blijft een kunst: slapen op één poot, en dan ook nog synchroom!

Het kunstje wordt nog extra gewaardeerd omdat dit het enige moment van de dag is waarop deze nijlganzen hun snater houden!

Zaterdag, 20 augustus
Waarom deze foto hier staat? Gewoon, omdat het zo'n raar plaatje is! Hoe langer je ernaar kijkt, hoe vreemder dat dit inkijkje in de sloot  naast mijn moestuinen wordt......
Donderdag, 18 augustus

 

 

Deze papaver "Mother of Pearl" was helemaal niet gepland maar een wel heel aangename verrassing, die ruim twee maanden heeft gebloeid en er zelfs nu af en toe nog een bloem weet uit te persen.

Dinsdag, 16 augustus

In de border van de Hof staan een paar behoorlijk prikkelbare typjes, zoals de doornappel en de keizerskorenbloem. Je pakt ze écht niet zonder handschoentjes aan!

Woensdag, 31 augustus

Hoewel het verhaaltje hieronder anders doet vermoeden, gaat het dit jaar niet goed met de courgettes en pompoenen. Wist ik in voorgaande jaren niet wat ik met zo veel oogst moest doen, beginnen nu pas de eerste vruchten te verschijnen. En dan zijn het er nog maar een paar. Alleen de Uchiki Kuri's hebben het aardig gedaan, daar kan ik nu de eerste oogst van gebruiken: de zaden voor in de winkel, en de rest voor in de soep!

Zondag, 14 augustus
Kijk daar nou! Helemaal uitgeteld, maar waarvan eigenlijk?
Vrijdag, 12 augustus

Het ontluikend blad van de rabarberplant ziet er nogal buitenaards uit. En het gaat snel ook: deze ontwikkeling deed zich binnen een dag voor:

Woensdag, 10 augustus

Soms gaat er wel eens iets mis bij de vorming van een bloem. Kijk maar eens naar deze Afrikaanse margriet:

Zaterdag, 6 augustus

Een jaarlijks evenement in onze agenda is het Westlands Varend Corso. Noch de recente problemen in de tuinbouw (EHEC etc.) en het daarmee samenhangend lagere budget, noch de slechte weersverwachtingen, mochten de pret niet drukken. Men heeft er weer iets moois van gemaakt!

 
Maandag, 8 augustus

 

 

Ach, het lijkt zo'n lief en schattig bloempje. En dat is het eigenlijk ook. Hij bloeit leuk, en de uitgebloeide bloem-hoofdjes lijken op kleine bijenkorfjes, die er nog maanden lang fraai uitzien. Bovendien zijn bijen en hommels gek op deze nectarrijke plant. 

Helaas heeft de Brunel (Prunella vulgaris) ook een minder fraaie eigenschap: als je hem niet in bedwang houdt, neemt hij de hele tuin over. Daarom besteed ik in het voorjaar een uur of wat aan het uittrekken van de volgende generatie. Alleen in de hoekjes en randjes rond de border mag hij blijven staan. En dan zijn het er nog genoeg!

Zaterdag, 6 augustus

Het leven is zoet in de Hof der Zoetheid. Kijk eens waar we nog allemaal van kunnen genieten......

    

Ook de Keukenhof levert nog wat lekkers op:

   

Vrijdag, 5 augustus

 

 

 

Eucomis autumnale heet deze plant. In verstaanbaar Nederlands: Kuiflelie of Ananasplant.

Ik heb er in mei vijf in mijn border geplant. Eén plant kwam  niet op en drie bloeiden eind juni al. Alleen deze maakt (soort van) waar wat zijn naam zegt: "autumnale" betekent: "in de herfst bloeiend".

Zo wordt het natuurlijk nóóit wat met die "in alle seizoenen interessante" border........

Woensdag, 3 augustus
Deze moedige meerkoetmoeder is alweer aan haar derde leg bezig. Als ik net zo'n mooi nest had als zij, zou ik ook wel continue op een kluitje eieren willen zitten. Maar of  het in deze tijd van het jaar nog verstandig is om kuikens te krijgen? Laten we maar  hopen op een lange, warme nazomer!
Maandag, 1 augustus

Een aantal jaren geleden zaaide ik de besjes van verschillende soorten daglelie (Hemerocallis). Ik kreeg ze van een kennis uit Amerika, die zelf experimenteert en zijn eigen soorten kruist. De jonge plantjes mochten het gaan proberen in de Hof der Zoetheid. Ze groeiden als kool en vorig jaar waren er de eerste, voorzichtige bloemen. Dit jaar is het echter feest, en het gaat maar door......