Welcome

Newest Members

Zaterdag 30 augustus
  Weblog2008-16augustus009.jpg picture by AnkeFreese


De eerste plant die ik ooit in de Hof plantte was een kamperfoelie. Is dat alweer vijf jaar geleden? Jazeker! Echt goed heeft hij het nooit gedaan maar dit jaar laat hij tot mijn grote verbazing ineens wat bloemen zien. Wat ruiken ze lekker! En is het niet geweldig dat nu net vanavond de laatste zwoele zomeravond is? Kan ik er extra van genieten!

Donderdag 28 augustus

Dit is de de Indische doornappel, Datura inoxia. De plant bloeit met heel grote, witte, ietwat doorzichtige trompetbloemen. En alleen wanneer ik mijn camera niet bij me heb! De bladeren zijn zacht en viltig, groen van boven en paars van onder. De vruchten mogen er ook zijn. Ze is heel gemakkelijk uit zaad op te kweken en bloeit al in het eerste jaar. Er kleeft aan deze plant eigenlijk maar één  echt groot nadeel: ze is dodelijk, dus goed handen wassen nadat je haar hebt aangeraakt en nooit, echt nooit, opeten!

Weblog2008-16augustus017.jpg picture by AnkeFreese
Dinsdag 26 augustus
  Weblog2008-16augustus016.jpg picture by AnkeFreese

 

We hebben de snijbiet ontdekt! Het duurde even voor hij op gang kwam, maar nu kan ik er volop van oogsten. Steel en blad kan worden gegeten. Met een beetje kruiderij erbij is ze heel smakelijk. Ze is heel gemakkelijk om te kweken, en nog heel fraai om te zien ook. Ze is verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren tussen groen en paars. Een supergroente, dus!

Zondag 24 augustus
  Weblog2008-16augustus014.jpg picture by AnkeFreeseDit jaar is het voor het eerst gelukt meloenen te kweken. Nou ja, dat hoop ik dan maar. Deze exemplaren (Watermeloen White Wonder en een netmeloentje dat "Queen Anne's pocket melon" heet) zijn nu op grapefruit formaat. Hopelijk rijpen ze nog genoeg voor het winter wordt.....Weblog2008-16augustus018.jpg picture by AnkeFreese
Vrijdag 22 augustus
Vandaag is een memorabele dag. De laatste dag van de baan die ik meer dan vijfenhalf jaar vervulde. Maandag begin ik aan een nieuwe uitdaging. Met gemengde gevoelens. Niet omdat de nieuwe baan niet leuk zou zijn, maar omdat het niet het soort werk is dat ik eigenlijk zou willen doen. Want het allerliefste zou ik full-time tuinkabouter zijn in plaats van full-time op kantoor te zitten. Ook al is het soms een beetje laag bij de gronds werk dat mijn knieën heftig doet protesteren. Maar ja, het is financieel gezien gewoon niet te doen. En deze tuinkabouter is niet zo dapper als het op zekerheden aankomt....... Weblog2008-juli24010.jpg picture by AnkeFreese
Woensdag 20 augustus

Weblog2008-16augustus020.jpg picture by AnkeFreese

Sinds kort krijgen de tuinen bezoek van een heleboel libellen. Als echte prehistorische helicopters scheren ze door de lucht en werpen zich als ware kamikazepiloten voor mijn voeten. Ze zijn totaal niet bang. Je kunt er tot op een centimeter bijkomen. Links zie je hem, rechts haar. Zijn ze niet prachtig?

Weblog2008-16augustus019.jpg picture by AnkeFreese

Maandag 18 augustus
  Weblog2008-16augustus021.jpg picture by AnkeFreeseWeblog2008-16augustus013.jpg picture by AnkeFreese
De ene komkommer is de andere niet. Links is het oude, Franse ras "Blanc de Boneuil" rechts het moderne ras "Marketmore" uit Engeland. Weten veel mensen niet, maar vroeger waren alle komkommers wit! Toch vind ik de rechter lekkerder. Van de witte is de schil erg hard. Hij is ook bitterder. Je kunt hem met schil niet eten......
Zaterdag 16 augustus

deb9211c.jpg picture by AnkeFreese ab214c11.jpg picture by AnkeFreese
Dit is duidelijk een mutant, een genetisch foutje. Links zoals deze klimmende winde (Ipomoea) moet zijn, en zoals de meeste er ook uitzien. Bij de bloem rechts is duidelijk wat fout gegaan. Toch wordt dit soort materiaal vaak gebruikt om tot nieuwe cultivars te komen.....

Donderdag 14 augustus

 

 

Het heeft gestormd de afgelopen 24 uur, en niet zuinig ook! Onder aan de appelboompjes en tomatenplanten lagen de rijpe vruchten voor het oprapen. Een ook de enige twee peren die ik dit jaar wist te kweken hebben een onzachte landing gemaakt. Gelukkig is er niets beschadigd en zijn ze rijp om te eten!

Weblog2008-16augustus015.jpg picture by AnkeFreese

Dinsdag 12 augustus
Weblog2008-juli24005.jpg picture by AnkeFreese


Ik heb het opgegeven. Officieel. Ook dit jaar heeft het onkruid weer gewonnen! Nu het oogstseizoen in alle geweld is losgebroken, heb ik ook echt geen tijd meer om te wieden. Ook de composthoop is erg overwoekerd geraakt en blokkeert de doorgang naar de meloenen-kassen. Vandaag is er geen ontkomen meer aan: de composthoop moet worden ontzet. Het is even flink rukken en trekken, maar dan heb je ook wat. En zie wat er onder al dat ongewilde groen vandaan komt!

Zondag 10 augustus

Weblog2008-juli24004.jpg picture by AnkeFreese

PRACHTIG!

Vrijdag 8 augustus

Weblog2008-juli24002.jpg picture by AnkeFreese Weblog2008-juli24001.jpg picture by AnkeFreese
Eindelijk begint de investering in de tomatenkassen zijn vruchten af te werpen. Nou ja, ik moet ze nog wel zelf plukken....
Al doende heb ik geleerd dat ik volgend jaar een en ander op een andere manier aan zal moeten pakken. Zo blijkt het geen goed idee om de planten in een zak kuipplantengrond te planten. Toen het druppelsysteem verstopt raakte, bleek het ineens wel heel lastig om water te geven. Ook heb ik in het voorjaar de kassen te lang dichtgelaten. Daardoor werd het wel erg warm in de kassen. Leuk voor de komkommers, maar niet voor de tomaten en pepino's. Daarnaast bleken de "buitentomaten" het beter te doen dan hun broertjes met een dak boven hun hoofd. Conclusie: volgend jaar gewoon in de vollegrond planten en meer tomaten buiten kweken. Dan blijft er "binnen" meer ruimte over voor komkommers en aubergines.

Woensdag 6 augustus

Op zwoele zomeravonden is het heerlijk zitten in de hof. Sommige bloemen beginnen dan pas te geuren en andere lijken op te gloeien. De Thadeus'en zijn extra actief, je kunt ze op de tegels horen kletsen. Soms vergeten ze dat je er bent en springen ze zo op je voet! En, mooist van alles, voeren boven ons hoofd kleine vleer-muizen de mooiste acrobatische toeren uit. En dat alles krijgen we zomaar gratis in ons stadstuintje!

vleermuis.jpg picture by AnkeFreese
Maandag 4 augustus
  Weblog2008-juli24006.jpg picture by AnkeFreese

 

Hommels zijn gulzig en kunnen helemaal dronken en suf raken door het vele eten. De Engelsen hebben er een mooie term voor: "feeding frenzy". Deze hommel heeft zich zo tonnetje rond gegeten aan een zonnebloem dat hij te zwaar is om te vliegen. Hij is de hele weg naar zijn holletje teruggekropen. 't is gelukkig niet ver.....

Zaterdag 2 augustus

Vandaag bekijken we het Westlands varend corso. Een jaarlijks terugkerend evenement dat we vorig jaar ontdekten. Nu zijn we vast bezoeker. Zonnetje in de rug, op een stoeltje in het gras. Cola en sultana's bij de hand. Wat wil een tuinkabouter nog meer? Als je deze plaatjes ziet, begrijp je wel waarom!
26ffa531.jpg picture by AnkeFreese 12f83ee4.jpg picture by AnkeFreese

f219836e.jpg picture by AnkeFreese c4c3cec7.jpg picture by AnkeFreese

859aabe7.jpg picture by AnkeFreese a5f4e668.jpg picture by AnkeFreese

80ff0a52.jpg picture by AnkeFreese b4809ec2.jpg picture by AnkeFreese

b62a8e45.jpg picture by AnkeFreese aa092af1.jpg picture by AnkeFreese

a49c2444.jpg picture by AnkeFreese d9d8e97f.jpg picture by AnkeFreese

d452d251.jpg picture by AnkeFreese 0101c0fc.jpg picture by AnkeFreese Meer zien? Kijk hier

3dc36e75.jpg picture by AnkeFreese 19ad31f6.jpg picture by AnkeFreese