Antwaarpse Groepen


Zjuul Krapuul

 
http://www.zjuulkrapuul.be.tt/
 
In 1966 treedt zjuul toe tot zijn eerste orkestje(X66). Na vele naamwijzigingen , mondt dit uit in 1970 met de naam " Witches Cauldron " , afgekort "W.C." De namen die ze ondertussen al hadden gehad waren o.a. "K 13" "Knal" en "Mother's Child" Door de toen nog verplichte legerdiens van de verschillende leden,is de groep 2 jaar later uit elkaar gegaan.
 
Tijdens zijn legerdienst merkte Zjuul op dat een aantal 'lotgenoten' veel betere muzikanten waren dan hij,maar dat hij zichzelf dan weer veel beter kon verkopen door in het Antwerps te zingen . Dit resulteerde al gauw in optredens in de kantine met als beloning een paar bakken bier !
Eenmaal afgezwaaid richtte Zjuul een 'Nederlandstalig' bandje op, dat de naam 'het Vetpotteke' krijgt. En met succes, want er werd regelmatig opgetreden. Er schijnen zelf nog opnamen van te bestaan...
 
Door de verplichte legerdienst van enkele leden van de veelbelovende groep 'het vetpotteke' kwam de groep in de problemen, waardoor de Zjuul zich verplicht zag de solo-toer op te gaan. Meerdere kroegen werd door zijn gezang en zijn aanhangers belaagd. De oorspronkelijke versie van het nummer 'schaamhaar'(katastroof) dateert trouwens uit deze periode.
 
Al die tijd was Zjuul ook nog lid van de hard rock coverband 'explosion', later gedoopt in 'Yelp'. Hier bestaan zeker nog legendarische vinylopnamen van. Maar wanneer Zjuul in '77 met enkele vrienden katastroof opricht , is de keuze toch snel gemaakt.
 
In 1994 is Zjuul de eerste van katastroof die met een solo-singel op de proppen komt, twee jaar later gevolgd door een heuse full-cd
 
Vanaf 1998 tot 2002 treedt Zjuul regelmatig op met zijn live band in min of meer dezelfde bezetting. Interne persoonlijke problemen maakten het echter onmogelijk om samen nog afspraken te maken. Wie Zjuul nu nog solo aan het werk wil zien, kan dit met een mix van live en playback, met naast Zjuul ook Stef van katastroof op keyboard en roadie Kim op de bas.
 
Katastroof ontstond in '77 . De bedoeling was een éénmalig folk- en kleinkunstprogramma in elkaar te steken, maar door een speling van het noodlot bleven de jongens aan elkaar hangen en noemden zich Katastroof. Het was de tijd van de kroegentochten en de nachtelijke omzwervingen in ondergronds Antwerpen. Een avondvullend programma met eigen liedjes in het Antwerps dialect, geïnspireerd op het caféleven, de seksuele gewoonten en zeden van de mens, paters en pastoors werd groot succes. De eigenlijke doorbraak kwam toen de groep zich door een platenproducer liet strikken en de eerste elpee "Stront aan de knikker" uit de persen rolde, waarvan natuurlijk nooit één noot op de gevestigde radiostations werd gespeeld. En toch werd Katastroof een begrip. En Zjuul Krapuul, Jos Smos, Rob de Snob en Jimmeke 't Slimmeke werden 'beruchte Vlamingen'. Op het einde van de vorige eeuw stapte Jimmeke er uit. In 2002 werd keyboardspeler en multi-instrumentalist Stef Bef binnen de rangen gehaald. Rob de snob verliet de groep rond oktober 2005. Katastroof speelt voorlopig verder met Zjuul , Jos, Stef en Kim.
 
 


Create a Free Website