Agneta Gustavsson

journalist

 Varför behövde Mirabbas Safari dö?

Det har gått ett år sedan den där dagen i maj 2009, när en afghansk man hittades hängd i sin cell på häktet i Gävle. I tidningarna blev hans död inte mycket mer än en notis: "Självmord på häktet i Gävle".

Han var en av de många flyktingar som - med lagens stöd - placeras i häkte. Migrationsverket har den rätten. Mirabbas Safari var skräckslagen, han var homosexuell men hade fått avslag på sin asylansökan eftersom homosexualitet - enligt Migrationsverket och migrationsdomstolen - är socialt accepterat i Afghanistan. I stället blev han inspärrad.

Radioprogrammet Konflikt den 1 maj 2010 ägnades helt och hållet åt den ökande kriminaliseringen av migranter, både i Sverige och utomlands. Så här skriver Konflikt på sin hemsida:

"Stämplad som kriminell och självmordsbenägen placerade Migrationsverket honom på häktet i Gävle i väntan på att han skulle avvisas. Frilansreportern Agneta Gustavsson har följt upp spåren som finns kvar efter Mir Abbas Safari".

Lyssna här (mitt reportage börjar efter ca 30 min):

http://agnetagustavsson.webs.com/Ljudfiler/Webbradio - Sveriges Radio.mp3

                                                                               

Men redan sommaren 2009, ett par månader efter hans död, gjorde jag det första reportaget om Mir Abbas Safari, hans liv och död. Det sändes i Aktuellt:

 Klicka på länken till Aktuelltinslaget: Mir Abbas Safari tog sitt liv 

Bakom dörrarna på migrationsdomstolen

Nu i juni 2010 är det två år sedan familjen Mammadov skulle ha tagit tåget från Sundsvalls central till Märsta och Migrationsverkets förvar. Det var första etappen i den planerade avvisningen till Azerbajdzjan. Men tåget avgick utan att familjen var med. Platserna var tomma. 

Klicka på länken här intill för att läsa om vad som hände - och varför. Det finns också ett radioreportage från förhandlingen i migrationsdomstolen, en skräckis från dagens Sverige.    Familjen som försvann

Fanerdun-fiaskot i Kalmar                                  

Det senaste reportaget visades i Rapport 9 juli 2009. Ägaren är försvunnen, har hundratals miljoner i skulder i Kina, det ena Fanerdunbolaget efter det andra går i konkurs, men sonen bor i vanlig hyreslägenhet i Västervik..... 

http://playrapport.se/#/video/1620943  

Historien i korthet:    

 

I augusti 2006 mötte en solbränd och strålande Johan Persson (s), kommunalråd i Kalmar kommun, den samlade pressen och tillkännagav en jättesatsning i Kalmar: 


Den kinesiska affärsmannen Jinxing Lou skulle köpa näst intill varje ledig bit mark i stan och med den nedlagda chokladfabriken som bas etablera ett europeiskt affärscentrum, där kinesiska affärsmän skulle kunna visa upp sina produkter och knyta kontakter med den europeiska marknaden.

 

 

 Det skulle bli hotell, bostadshus, mässhallar och kinesiska affärsmän skulle strömma till. Man hade ett visst besvär att förklara för svenskarna varför man i Kina hade gått ut och lovat svenska uppehållstillstånd för kineserna. - Ett misstag av en oerfaren kontorstjej, förklarade ledningen. Byggnationen kom igång, näringsminister Maud Olofsson tog första spadtaget och Byggnads strålade ikapp med kommunalrådet för man hade tecknat kollektivavtal med de kinesiska jobbarna. Det var bara en hake - en viktig sådan:

Företaget Fanerdun brydde sig inte om att betala de löner man hade avtalat om. Tillsammans med SVT:s dåvarande Kinakorrespondent Fredrik Önnevall granskade jag löneutbetalningarna. Det visade sig vara lurendrejeri hela vägen. Byggjobbarna fick själva stå för mat och husrum och omkostnader och när allt var betalt blev det nästan inget kvar.

Blockad från Byggnads. Johan Persson såg inte lika glad ut. Två år efter startskottet är det inte bara byggjobbarna som inte får betalt. Det får inte kommunen heller. Och på sin blogg skriver det socialdemokratiska kommunalrådet - inte lika glädjestrålande som tidigare: 

 En deadline sattes till den 15 september, när inte företaget kunde föra över pengar till hyran vid det datumet så startade processen för att nå den lösning som nu har presenterats. Den enda som idag kan svara på frågor kring projektet är dess ägare Jinxing Lou. Det är också han personligen som är den stora förloraren om inte projektet snart kommer igång. Bara i Sverige har han satsat långt över hundra miljoner, i Kina har man haft kostnader som vida överstiger det.                                                     

 Grävjobbet tillsammans med SVT:s dåvarande Kinakorrespondent Fredrik Önnevall nominerades till en Guldspade av Grävande Journalister 2008.