WordCitizen's Virtual Home

Room 22

Foyer


Jehuda Lőw Társaskör
ELŐCSARNOKARS THEATRICA

Kóser Kabaré 01.
GÓLEM, GÓLEM
Trilógia
Első rész:
Megint kell egy Gólem
2008. november 30, vasárnap este 8 H
SirályKóser Kabaré 02.
GÓLEM, GÓLEM
Trilógia
Második rész:
Gólemünk
2008. december 28, vasárnap este 8 H
Sirály

Kóser Kabaré 03.
GÓLEM,GÓLEM
Trilógia
Harmadik rész:

Golem Go Home
2009. január 25, vasárnap este 8 H
Sirály

VideoTime
2009. február 9, vasárnap este 8 H
Sirály

L'Odyssée Électronique
2009. március 29, vasárnap este 8 H
Sirály
Theatrica Vitae
Najmányi László színházi díjat alapított a 2006. március 9-én, New Yorkban elhunyt színházművész Halász Péter emlékére. Az évenként megítélt díjjal az élő színház legkiválóbb művelőinek munkáját ismeri el. A Theatrica Vitae díjat első ízben Kiss-Végh Emőkének és Ördög Tamásnak, a Jehuda Lőw Társaskör és a Les Fleurs du Mal társulatok tagjainak adományozta, a Kóser Kabaré és a L'Odyssée Electronique című előadások létrehozásáért. A díjat 2009. március 29.-én, a L'Odyssée Electronique című előadás után, a budapesti Sirályban fogja az alapító a kitüntetetteknek átadni.

Halász Péter emlékest
2009. március 3, 20 H, Kultúrtipp
Najmányi László interjúja Balog Józsefnek, a Klub Rádió munkatársának.

Les Fleurs du Mal
– a gondolkodó ember grand guignol színháza –
bemutatja:

LE MAISON DE LA PEUR
A Félelem Háza
rémdráma

2009. április 26, vasárnap este 8 H
SIRÁLY

Les Fleurs du Mal
– a gondolkodó ember ellenszínháza –
bemutatja:


HOLY SHIT

Cabaret Noire

2009. május 31, vasárnap este 8 H

SIRÁLY

Kóser Kabaré Galéria
Előadásképek

KÓSER BLOG
A Jehuda Lőw Társaskör alapítóinak honlapjai:

Najmányi László
English / Hungarian

Kiss-Végh Emőke

Ördög Tamás


Impressum

Ars Theatrica

     Jehuda Lőw Társaskör   

ARS THEATRICA

Úgy gondoljuk, hogy a zsidóság lelkiállapot, a posztmodern ember sajátja. Meggyőződésünk szerint ma már mindenki zsidó, de vannak, akik zsidóbbak a többieknél. Ők a kiválasztottak. Mi közéjük kívánunk tartozni. A kiválasztottak közé kerülni nem könnyű, de megéri. Nem elég, hogy valakinek nagy orra van. Nem elég, hogy hétszer járja körül a széket, mielőtt ráülne. Nem elég a konspirációra való hajlam. Kevés macesszel keményíteni a férfiinget, vagy álmunkból felébresztve fordítva elmondani Mózes összes könyvét. Kevés magunkra venni a világ bűneit. Ezt bárki meg tudja tenni. Azt is el kell érnünk, hogy a művében már régen nem gyönyörködő Teremtő észrevegyen bennünket. Hogy magunkra vonjuk a rejtőzködő Isten figyelmét, bizony bukfencezni és énekelni is kell.

A Jehuda Lőw Társaskör havi rendszerességgel jelentkező Kóser Kabaréja a zsidó kabaré nemes hagyományait folytatja, a kortárs világszínház szellemi eszköztárával kibővítve. Ami annyit jelent, hogy a siker érdekében nem habozunk komplett hülyét csinálni magunkból a video háttérvetítés előtt. A halott színházzal, katonaszínházzal, gyárszínházzal, sajtszínházzal ellentétben mi az élő színház feltámasztásán munkálkodunk. Úgy hisszük, hogy névadónk, Jehuda Lőw ben Becalel prágai maharal, a Gólem megalkotója szent szellemi örökségét ápoljuk, amikor ezt a döglött műfajt, akár elménk épségét és színházművészi karrierünket is kockáztatva megpróbáljuk újraéleszteni.

Visszatértünk a színház lényegéhez. Nálunk nincs rendezői terror és színészi kiszolgáltatottság. Mi nem próbálunk, hanem bulizunk. Nem azért jövünk össze, hogy szenvedjünk, hanem azért, hogy jól érezzük magunkat. Csak akkor ordítunk a színpadon, ha ránk dől a kulissza. Számunkra a színházművészet nem munka, nem vér, verejték és könnyek árán született reprodukció, hanem játék. Idegen tőlünk a megismételhetőség gondolata. Még ha akarnánk, se tudnánk imitálni az életet, vagy ugyanazt kétszer eljátszani. Minden darabunkat csak egyszer adjuk elő, sohasem úgy, ahogy előzetesen megbeszéltük. Sokszor magunk is meglepődünk attól, ami kijön a szánkból, vagy amit csinálunk. De mi más a művészet, mint meglepetés? Mindenki művész, de kevesen aktuálisak. Mi a pillanat tükrei akarunk lenni, akármilyen ronda, ostoba, vagy béna is az.

Kóser Kabaré 01. - GÓLEM, GÓLEM 1.


EZ NEM SZÍNHÁZ, NEM KELL FÉLNI!
Jehuda Lőw Társaskör
KÓSER KABARÉ2008. november 30., vasárnap, 20 H

Sirály
1061 Budapest, Király utca 50.

A Jehuda Lőw Társaskör havi rendszerességű, mindig aktuális témákat feldolgozó sorozata a zsidó kabaré nemes hagyományait folytatja: tiszteletlen és ellenállhatatlanul mulatságos. A Kóser Kabaré sorozat első három előadásán a GÓLEM, GÓLEM trilógia kerül bemutatásra, három részben. Néhány részlet a Megint kell egy Gólem című első rész tartalmából: Ungarische csodarabbi 2008-ban Gólemet épít Budapesten, hogy az agyagból gyúrt óriást a Sirály kapujába állítva megvédje a népszerű szórakozóhelyet az antiszemiták ostromától. Milyen szakvizsgával kell rendelkeznie annak, aki Gólemet akar építeni Magyarországon? Hol lehet ma Budapest közelében kóser agyagot találni? Mennyibe kerül a kóser agyag és mekkora az ÁFA vonzata? Kell-e hatósági engedély szobor életre keltéséhez? Ha igen, mennyibe kerül és milyen igazolásokat kell a kérvényhez mellékelni? Miért kell céget alapítani a Gólem üzemeltetéséhez? Mennyi egészségügyi- és nyugdíjjárulékot kell fizetni az őrző-védőként alkalmazott Gólem után? Kell-e regisztráltatni a Gólemet? Ha igen, mennyi a regisztrációs díj? Szükséges-e a Gólemet Izraelben (esetleg Prágában) kiképeztetni, vagy van Magyarországon is ilyen irányú szakképzés? Hol és hogyan lehet a Gólemet levizsgáztatni? Mit kell tudnia a Gólemnek, hogy működési engedélyt kapjon? Körül kell-e metélni a Gólemet, s ha igen, mikor? Hogyan lehet a Gólemet megtanítani beszélni? Hogyan lehet a Gólemet rávenni arra, hogy zsidó módjára gondolkozzon és viselkedjék? Mi a teendő akkor, ha a Gólem nem zsidó, vagy nem tartja magát zsidónak? Mit tegyünk, ha Gólemünk különös vonzalmat árul el a kuszkusz és az arab techno zene iránt, vagy ha párnája alatt Oszama bin Laden arcképét találjuk? Mit tehet a rabbi, ha lánya beleszeret a Gólembe? Mi a következménye annak, ha a Gólem teherbe ejti Rebekát? Alakíthat-e a Gólem szakszervezetet? Mit tesz a rabbi, ha a Gólem fizetésemelést kér? Jár-e a Gólemnek szolgálati autó, fitness bérlet, ingyenes internet hozzáférés és laptop? Mi történik a Gólemmel, ha megtagadja az adófizetést? Szavazhat-e a Gólem, és ha igen, melyik pártot fogja támogatni? Indulhat-e a Gólem jelöltként választásokon? Alakíthat-e pártot? Léphet-e a Gólem a konferanszié helyébe, ha az elfelejti a szövegét? Mi történik akkor, ha a Gólem művésznek képzeli magát és táncszínházat alapít? Elég egyetlen Gólem a Sirály megvédéséhez, vagy egész hadseregre van szükség? Milyen feltételek szükségesek a Gólem sorozatgyártásához? Kapható-e ilyen célra banki kölcsön? Piacra dobható-e a Gólem? Kell-e hozzá használati utasítás? Hol javítják a hibás Gólemeket? Milyen sors vár a Gólemre, ha átáll az ellenséghez és a Sirály vendégeire és alkalmazottaira támad?EZ NEM SZÍNHÁZ, NEM KELL FÉLNI!

Yehuda Lőw Társaskör

KÓSER KABARÉ
Havi rendszerességgel jelentkező zsidó izé

Az első három előadáson a Gólem, Gólem trilógia kerül bemutatása, három részben

Első rész
Megint kell egy Gólem
2008. November 30. Sirály

Közreműködnek:
Rebeka, a Rabbi Lánya - Kiss-Végh Emőke
Gólem - Ördög Tamás
Rabbi - Najmányi László


Az előadást Najmányi László A zsidó című, 2008-ban készült videokönyvének vetítése nyitja
(A szerző további videokönyvei)

Az előadás tartalmából:

Bevezető

Ungarische csodarabbi Jehuda Lőw Társaskör néven hagyományőrző egyesületet alapít, az élő színház feltámasztása érdekében.
Politikai kapcsolatai és 74 kg bőrös virsli Moldáviába csempészése révén eléri, hogy meghívják a Társaskört egy havi rendszerességgel jelentkező műsorsorozatot tartani a Sirályban, Kóser Kabaré címmel.
A rabbi tudja, hogy a Sirály közönsége irtózik a színháztól, különösen ha az élő.
Azzal is tisztában van, hogy a 21. század emberének gagyira van szüksége, mert a devolúció következtében csak a legordenárébb silánysággal képes azonosulni.
Ezért társaival együtt mindent megtesz, hogy az életnagyságnál kisebbnek mutatkozzon, és – amennyire emberileg lehetséges –, alulmúlja önmagát.
Mivel képtelen szöveget megjegyezni és alkatilag teljesen alkalmatlan a színpadi szereplésre, a rabbi ragaszkodik ahhoz, hogy ő legyen az előadások konferansziéja.
Röviddel az első előadás előtt arról értesül, hogy a Sirályban fellépő művészeket és közönségüket sertéstrágyával öntik le.
Érthető izgalommal lép tehát az első előadás kezdetén a közönség elé.

Első jelenet
A kóser agyag

Hogy a Sirályt megvédje az antiszemiták ostromától, a rabbi elhatározza, hogy Gólemet, őrző-védőként alkalmazott agyagkolosszust épít.
A szent könyveket tanulmányozva arra a következtetésre jut, hogy működőképes Gólemet csak kóser agyagból lehet konstruálni.
Nem könnyű kóser agyagot találni a 21. században, Budapesten.
Azt a keveset, amit a ruszkik meghagytak, az utódpártok már régen privatizálták, a szürke- és feketegazdaságban folytatott agyagkóseresítés adómentes haszna pedig, annak tetemes Áfa vonzatával együtt a holdudvarnokok zsebébe vándorol.

Második jelenet
A gólemépítési engedély

Hiába sikerült beszereznie a kóser agyagot, gólemépítési engedély nélkül a rabbi nem kezdhet hozzá az őrző-védő agyagkolosszus megkonstruálásához.
Hiába kérdezi meg barátait, ismerőseit, üzletfeleit, s valamennyi hívőt az egyházközségben, senki nem tudja megmondani, hogy hol és hogyan juthat a gólemépítéshez szükséges hatósági engedélyhez.
Felhívja hát az Éberwein, Braunschweiger és Körömtépő Ügyvédi Irodát, hogy ügyvédjétől, dr. Éberwein Karolától tanácsot kérjen.

Harmadik jelenet
Astaroth, a sumér démon

Bár beszerezte a kóser agyagot, és háromszori nekifutás után negyedszerre sikerült levizsgáznia gólemépítésből, megkapta a gólemépítési engedélyt is, a rabbi mégsem tudja életre kelteni agyagból formált teremtményét.
Ugyanis elfelejtette a varázsigét, amellyel az agyagkolosszust életre lehet kelteni.
Kénytelen megidézni régi ismerősét, Astaroth sumér démont, hogy megtudakolja tőle a verbális kódot, amelytől az élettelen anyag élővé, tehát munkára foghatóvá válik.

Negyedik jelenet
Szegény Gólem születése

A kóser agyag, a gólemépítési engedély és a sumér démontól megszerzett varázsige birtokában a rabbi hozzálát a Gólem megépítéséhez és életrekeltéséhez.
Mindenekelőtt rituális fürdőt vesz az egyik népszerű budapesti gyógyfürdőben.
Sajnos nemcsak mobiltelefonját lopják el fürdőzés közben, a lezárt öltözőszekrényéből, hanem súlyos, erős viszketéssel járó gombafertőzést is kap, amely meglehetősen zavarja a koncentrációban.

Ötödik jelenet
A Gólem tánca

Életrekeltése után néhány perccel a Gólem bagzani kezd.
Először – látens homoszexuális ösztöneinek engedelmeskedve – saját teremtőjére, a szentéletű rabbira támad.
Miután a rabbi nem viszonozza gerjedelmét, annak ártatlan leányára vet szemet.
Arab techno zenét tesz fel a lemezjátszóra, s annak hangjaira, a maga esetlen módján táncolni kezd.
Tánc közben előbb hipnotizálja, majd elcsábítja és teherbe ejti Rebekát.

Ikonográfia

        
Astaroth sumér démon címere
  
Astaroth      
Astaroth


אמת
Emet - Igazság
Ezt a szót írta a rabbi a Golem (Goilem) homlokára, hogy életre keltse
מת
Met - Halott
Letörölve az "Emet" első betűjét (Aleph - a szó jobboldalán) a Golem (Goilem) homlokáról,
a rabbi megsemmisítette a kontrollálhatatlanná vált agyagkolosszust

              
Goetia
Az angyalok, vagy démonok megidézését szolgáló, Salamon király által kidolgozott szertartás
képi megjelenítése

  

Kóser Kabaré 02. - GÓLEM, GÓLEM 2.


EZ NEM SZÍNHÁZ, NEM LESZ HOSSZÚ!
Yehuda Lőw Társaskör
KÓSER KABARÉ
Havi rendszerességgel jelentkező zsidó izé

Az első három előadáson a
Gólem, Gólem trilógia kerül bemutatása, három részbenMásodik rész
Hannukah Special!
GÓLEMÜNK
2008. december 28, vasárnap este 8
Sirály

Rövid jelenetek, villámtréfák, zene, tánc, fingóverseny!
Móka és kacagás 55 zsidó percben - repülj velünk a szelek szárnyán!

Közreműködnek:
Rebeka, a Rabbi Lánya - Kiss-Végh Emőke
Gólem - Ördög Tamás
Rabbi - Najmányi László


2008 novemberében indult az élő színház feltámasztásán munkálkodó mélyzsidó hagyományőrző egyesület, a Jehuda Lőw Társaskör Kóser Kabaré című sorozata. A sorozat első három előadásán a Gólem, Gólem trilógiát mutatják be, három, önállóan is élvezhető részben.

A trilógia első és második részének tartalmából:

Első rész: MEGINT KELL EGY GÓLEM – Ungarische csodarabbi elhatározza, hogy Gólemet épít. Az őrző-védőként foglalkoztatott agyagkolosszussal a Sirályt akarja megvédeni a hígított sertéstrágyával és savval támadó antiszemiták ostromától. A bürokratikus és egyéb nehézségeket leküzdve elkészül művével. Az Astaroth sumér démontól kapott varázsige segítségével életre kelti az antiszemitáktól vásárolt kóser agyagból megformált ormótlan teremtményét. Izgatottságában azonban nem a megfelelő szót – EMET (Igazság) helyett FUCK (Dugás) – írja az agyagóriás homlokára. Ezért az életrekelt Gólem nem a rabbi által várt módon viselkedik. Ahelyett, hogy engedelmeskedne a rabbi parancsának és a Sirály kapujába állva nyakon ragadná és körülmetélné az antiszemitákat, bagzani kezd. Gerjedelmét először a körülötte lévő tárgyakon próbálja levezetni, majd saját teremtőjére, a szentéletű rabbira támad. Miután a rabbi visszautasítja közeledését, annak leányára vet szemet. Arab techno zenét tesz fel a lemezjátszóra és a maga otromba módján táncolni kezd. Tánc közben előbb hipnotizálja, majd elcsábítja és teherbe ejti Rebekát. A rabbi tehetetlenül figyeli az ocsmány jelenetet. 

Második rész: GÓLEMÜNK – A rabbi arra gondol, hogy a Gólem helytelen viselkedésének talán az az oka, hogy az agyagkolosszus nem zsidó. Gyanúját az is megerősíti, hogy a Gólem imádja a kuszkuszt, és párnája alatt a rabbi a hírhedt arab terroristavezér, Oszama bin Laden fényképét találja. Hogy teremtményét megregulázza, a rabbi elhatározza, hogy zsidót farag belőle. Altatót csempész a Gólem italába. Miután a Gólem vackára dőlve elalszik, a rabbi körülmetéli. Az agyagkolosszus hatalmas péniszéről levágott, mintegy másfél kiló súlyú fitymát mobiltelefonja mellé, a kalapja alá rejti. A rabbi arra gondol, hogy az értékes ereklyét később jó áron eladja, vagy kóser agyagra cseréli, amiből további Gólemeket készíthet. A Gólem nem ébred fel a körülmetélési szertartás alatt, sőt másnap és a következő hetekben sem. A Sirály védelméről továbbra sem gondoskodik senki. A rabbin elhatalmasodik a félelem. Egy hónap telik el. Elérkezik a Hannukah ünnepe, a Kóser Kabaré második előadásának napja. A Sirály nézőtere megtelik könnyed szórakozásra vágyó emberekkel. Megszólal az előadás kezdetét jelző gong. Szétnyílik a függöny. Mindenki a rabbira vár, hogy megszokott, szellemes konferanszával elindítsa az előadást. A rabbi azonban eltűnt. Az ügyelő hiába keresi az öltözőjében, hiába forgatják fel érte a társulat tagjai a Sirály minden zegét-zugát. Szíve alatt a Gólem gyermekével leánya, Rebeka is kétségbeesve keresi eltűnt apját, de sehol sem találja. Szélsőséges ötleteiket jó ízlésével visszafogó szellemi vezetőjük távollétében a társulat tagjai zsidó vicceket mesélnek, trágár kuplékat énekelnek, extrém táncbemutatót tartanak és fingóversenyt rendeznek a közönség részvételével.

Gyors megvilágosodást akar, jutányos áron?
A Fény Ünnepén várja Önt és Kedves Családját a Jehuda Lőw Társaskör a Sirályban!
Ingyen gyertyák az előadás végén!

Kapcsolódó témák:

Gazdaggá tesz az iFing

Napi egymilliót keres a fingóprogram írója

Kóser Kabaré 03. - Gólem, gólem 3.Jehuda Lőw Társaskör:
Kóser Kabaré
Havi rendszerességgel jelentkező zsidó izé

GÓLEM, GÓLEM
Trilógia

Harmadik rész
Golem Go Home
Jajgassunk együtt, amíg lehet!

2009. január 25, vasárnap, este 8
Sirály

A Jehuda Lőw Társaskör, az élő színház feltámasztásán munkálkodó hagyományőrző egyesület Kóser Kabaréjának harmadik előadásán a Gólem, Gólem trilógia Golem Go Home című, önállóan is élvezhető befejező részét mutatja be a kiválasztottaknak. A zsidó kabaré nemes hagyományait folytatjuk. A józan ész és a jó ízlés határai most sem fognak bennünket megállítani. Táncolunk, énekelünk, panasznapot tartunk, híreket mondunk. Fingóverseny most nem lesz, helyette együtt jajgatunk a közönséggel, mert azt még lehet.

Kóser Kabaré Galéria

Képek az előadásból


KÓSER BLOG


Játék

L'Odyssée ÉlectroniqueLes Fleurs du Mal
a gondolkodó ember rituális színháza
bemutatja:

L'ODYSSÉE ÉLECTRONIQUE
elektronikus oratórium

Odüsszeusz és Pénelopé történetének aktualizált újragondolása

« Férfiuról szólj nékem, Múzsa, ki sokfele bolygott,
s hosszan hányódott, földúlván szentfalú Tróját,
sok nép városait s eszejárását kitanulta,
s tengeren is sok erős gyötrelmet tűrt a szívében,
menteni vágyva saját lelkét, társak hazatértét.
Csakhogy nem tarthatta meg őket, akárhogy akarta:
mert önnön buta vétkeikért odavesztek a társak,
balgák: fölfalták Hüperión Éeliosznak
barmait, és hazatértük napját ő elorozta.
Istennő, Zeusz lánya, beszélj minékünk is ezekből. »

(Odüsszeia, I,1–10, Homérosz eposzának invokációja, Devecseri Gábor fordítása)

Mítosz és valóság:
Mi a valószínűbb? Az, hogy Trója tíz évig tartó ostroma után Odüsszeusz és társai további tíz évig bolyongtak a tengeren, szirénekkel, egyszemű óriásokkal, varázslónőkkel, istenekkel és istennőkkel találkoztak, miközben Odüsszeusz felesége, Pénelopé hűségesen várta haza férjét? Vagy az, hogy a hadizsákmánnyal megrakott akhájok inkább bulizni akartak egy ideig a Mediterránban, mielőtt visszatértek volna kecskéikhez és megöregedett asszonyaikhoz Ithakára? Tényleg hűségesen várta húsz évig Odüsszeuszt Pénelopé, vagy lefeküdt Láértesszel, haldokló apósával, aztán a lovásszal, a kondással, az összes Ithakán kikötő tengerésszel és valamennyi kérőjével unalmában? Hip hop ritmusokra ültetett, mai gengszter szlengben megírt hexameterekkel meséljük el azt, amit a vak Homérosz sajnos nem mert megénekelni.


Theatrica Vitae

Najmányi László 2009. január 1-én, Halász Péter emlékére színházi díjat alapított, amellyel minden évben az élő színház legkiválóbb művelőinek munkáját ismeri el. A Theatrica Vitae díjat első ízben Kiss-Végh Emőkének és Ördög Tamásnak, a Jehuda Lőw Társaskör és a Les Fleurs du Mal társulatok tagjainak adományozta, a Kóser Kabaré és a L'Odyssée Electronique című előadások létrehozásáért. A 2009-es díjat 2009. március 29.-én, a L'Odyssée Electronique című előadás után, a budapesti Sirályban adta át az alapító a kitüntetetteknek.


Halász Péter emlékest
2009. március 3, 20 H, Kultúrtipp
Najmányi László interjúja Balog Józsefnek, a Klub Rádió munkatársának


Najmányi László ATV interjúja
2009. március 4, Reggeli Jam, műsorvezető: Sárosdy Eszter

Le Maison de la PeurLes Fleurs du Mal
– a gondolkodó ember grand guignol színháza –
bemutatja:

LE MAISON DE LA PEUR

A Félelem Háza
rémdráma

"Soha nem tudhatjuk, hogy mire készül a másik."

Írta, a látványt tervezte és rendezte:
Najmányi László

Közreműködők:
Kiss-Végh Emőke
Najmányi László
Ördög Tamás
és mások

"A megszorítások második fázisában történt, hogy költségkímélés címén összevonták a Vakok és a Süketnémák Intézetét. Az ápoltakat és gondozóikat egy használaton kívüli téglagyárban helyezték el, a város peremén. Az ápoltak az egykori téglaégető kemencékben, téglaágyakon aludtak. Ágyneműt, párnát, takarót nem kaptak. Az egészségügyi miniszter európai példákra hivatkozott, amelyek szerint, ha a didergő ápoltak összebújnak, erősödik bennük a közösségi érzés. Az épületben nem volt világítás, mert az illetékesek szerint a vakoknak nincs szüksége fényre, a süketnémák látószervei pedig annyira kifejlődtek, hogy a sötétben is látnak. Az ápolószemélyzet a Citadella alatti barlanglabirintusban robotoló bányászoktól elkobzott bányászlámpákat kapott, hogy navigálni tudjanak a sötét folyosókon.

Az összevont intézmény vezetésével az egészségügyi miniszter egy mozgássérült, vak süketnémát bízott meg. A megbízástól azt remélte a politikus, hogy az újonnan kinevezett igazgató nem fogja majd telefonhívásokkal, kopogtatással zavarni. Várakozásában nem is csalódott. A Vakok és Süketnémák Összevont Intézetének igazgatója csak egyszer próbált beszélni a miniszterrel, akkor, amikor egy ugyancsak európai példákra hivatkozó miniszteri rendelet értelmében napi fél patkányra csökkentették az ápoltak és az ápolószemélyzet ellátását. Két markos ápoló cipelte fel a magatehetetlen embert a Minisztérium lépcsőin, a miniszter irodája elé, de az ott álló őrző-védők lerugdosták őket a lépcsőn. A kapuőr az igazgató tolószékét is darabokra törte."

2009. április 26, vasárnap este 8 óra
SIRÁLY
1061 Budapest, Király u. 50

HOLY SHIT


Les Fleurs du Mal
– a gondolkodó ember utolsó színháza –
bemutatja:

HOLY SHIT
Cabaret Noire

Vihar a biliben. Általános sztrájk bénítja le a Siralom völgyét. Mindenki sztrájkol. Sztrájkol a nép és sztrájkol a kormány. Sztrájkolnak a nézők, és sztrájkol a színház is. Amikor már csaknem teljesen leáll az élet a kolónián, és minden pillanatban bekövetkezhet a Végítélet, váratlan esemény töri meg a sztrájkot.

2009. május 31, vasárnap este 8 H
SIRÁLY
1061 Budapest, Király u. 50

Játék

 

Kóser Quiz

A hónap kérdése:

Mi volt a véleménye a Gólem gyermekének a világgazdasági válságról?

Válaszaikat küldjék az alábbi címre:


A helyes megfejtők között páros belépőjegyet sorsolunk ki a Jehuda Lőw Társaskör legközelebbi előadására!

Media Room

Akinek az abszurd nem rendkívüli
Hivatás
Új utakat keres, populáris színházról álmodik a fiatal színészSzínésznek lenni. Sok fiatal fejében megfordul a gondolat, de kevesen vannak, akik valóra váltják az álmot, mint a szekszárdi Ördög Tamás.

Venter Marianna
- A családi legendárium szerint már gyerekként a színház foglalkoztatott. Nem volt olyan családi összejövetel, ahol ne lett volna valamilyen előadás. Rendesen, ahogy lennie kell: történettel, szereplőkkel, díszlettel.
- Igen, az öcsém és az unokatestvéreim alkották a társulatot, és mindenki szívesen részt vett az előadásban, a hálás közönség pedig a család volt.

- A legtöbben fel is adják a színészi ambícióikat ezen a szinten. Nálad nem így történt. Mikor lett a késztetésből elhatározás?
- Az igazán szilárd elhatározás a gimnáziumban, az utolsó évben alakult ki. Az iskolában volt színkör, aminek tagja voltam, aztán úgy döntöttem, megalapítom a saját társulatomat. Ez volt a Hisztéria Színkör. Itt a saját darabomat rendezhettem, és ez olyan lökést adott, ami egyértelművé tette: ezen a pályán képzelem el a jövőmet.

- Gondolom, nem volt könnyű.
- Egyáltalán nem. Még középiskolásként nem én voltam az egyetlen, aki színészi pályáról álmodott, de csak én maradtam. A többiek feladták, talán a nehézségek miatt aggódtak, vagy családi befolyásra, nem tudom. Engem maximálisan támogatott a családom ebben a törekvésben, és ez nagyon sokat jelentett.

- Ha jól tudom, nem sikerült mindjárt elsőre bejutni az egyetemre.
- Harmadszorra sikerült, de soha, egy percig sem gondoltam arra, hogy feladom. Utólag jöttem rá, hogy így volt jó. Tizennyolc évesen az ember még nem tudja igazán, hogy ki ő, és mit akar, és azt miért.

- Mi a legnehezebb ebben a szakmában?
- A legnehezebb talán az, hogy igyekezni kell mindenkinek megfelelni: saját magadnak, a nézőknek, a színháznak. Meg kell találni azt a nagyon kényes egyensúlyt, hogy meddig mehet el az ember abban, hogy feladjon a saját elképzeléseiből úgy, hogy a színháznak és saját magának is jó legyen.

- Melyik műfaj vonz a leginkább?
- Az abszurd az, ami igazán közel áll hozzám. Nem könnyű műfaj, szoktatni kell hozzá a közönséget. Van egy színházlátogató réteg, amely alig változik. A kamaradarabok, újhullámos előadások esetében pedig szinte csak a szakma játszik a szakmának. A fiatal színészek között pedig sokan vannak, akik nem akarnak változtatni, nyitni az új dolgok irányába, ha úgy tetszik, lázadni. A mai kor szelleme ezt a hivatást is utolérte, a legtöbben csak biztos állásra, lakásra, kocsira vágynak. Én pedig szeretnék kísérletezni, új utakat keresni. A Jehuda Lőw Társaskörrel erre van lehetőség. Vezetője, Najmányi László, révén, talán lesz lehetőségünk külföldön is kipróbálni magunkat.

- Mi a véleményed a filmről?
- Érdekel és tetszik. Egészen más, mint a színház. Szabadabb. Teljesen másként kell viselkedni, játszani, mint a színházban. S van még egy számomra nagyon szimpatikus tulajdonsága: a filmen nem lehet hazudni, a kamera mindent megmutat, minden rezdülést, a képernyőn minden átjön, a tehetség, és annak hiánya is.

- Van-e szerepálmod?
- Nincs. Legyen jó a szerep, és akkor mindegy, hogy kinek a darabja, vagy ki a figura. Aminek igazán örülnék, az egy olyan újhullámos színház, ami egyben populáris is. S természetesen sok munka és jó szerepek, akár színházról, akár filmről legyen szó.


Névjegy

Ördög Tamás 1986-ban született Szekszárdon, csillagjegye Kos.
A Babits általános iskola elvégzése után az I. Béla Gimnáziumban érettségizett 2002-ben. Jelenleg a Kaposvári Egyetem művészeti főiskolai karán végzős, színész szakon.
A gimnáziumban alakította meg a Hisztéria Színkört, az általa írt és rendezett abszurd darabot a megyeszékhelyen és amatőr színházi találkozókon mutatták be.
Najmányi Lászlóval és Kiss-Végh Emőkével alkotják a Jehuda Lőw Társaskört.
Ördög Tamás eddigi szerepei: Állomásfőnök a Parasztoperában, Péter király a Leonce és Lénában.
Hobbija: a színészet, legyen az kőszínház vagy film. A színészi játék mellett nem idegen tőle az írás és a rendezés sem.

Egy fiatal színházi műfaj: az abszurd dráma
Az abszurd dráma a második világháború után kibontakozó abszurd irodalom legnagyobb hatású műfaja; új szemléletű drámairodalmat és annak megfelelő színházi előadásokat teremtett. Az abszurd drámát a lét teljes értelmetlenségét, céltalanságát tételező világkép hatja át, tudatosan az irracionalitásra törekszik. Anti-dráma, hiszen a dráma eredetileg a cselekvés műformája, itt viszont a szereplők tehetetlen lények, sorsuk a passzivitás, a vegetatív szintű lét, amelyből kitörni nem lehet. A műfaj Franciaországból indult, megteremtői: Samuel Beckett, Arthur Adamov, Eugéne Ionesco, Jean Genet.

Idézet: "Sok munkát és jó szerepeket szeretnék."

2008. december 29
Tolnai Népújság

Ördög Tamás honlapja
http://www.ordogtamas.webs.com/

Theatrica Vitae

Najmányi László színházi díjat alapított a 2006 március 9-én, New Yorkban elhunyt színházművész, Halász Péter emlékére. Az évente  odaítélt díjjal az élő színház legkiválóbb művelőinek munkáját ismeri el. A Theatrica Vitae díjat első ízben Kiss-Végh Emőkének és Ördög Tamásnak, a Jehuda Lőw Társaskör és a Les Fleurs du Mal társulatok tagjainak adományozta az alapító, a Kóser Kabaré és a L'Odyssée Électronique című előadások létrehozásáért. A díjat 2009. március 29.-én, a L'Odyssée Electronique című előadás után, a budapesti Sirályban fogja az alapító a kitüntetetteknek átadni.

Halász Péter emlékest és a Theatrica Vitae díj
2009. március 3, 20 H, Kultúrtipp
Najmányi László interjúja Balog Józsefnek, a Klub Rádió munkatársának.

Halász Péter emlékest és a Theatrica Vitae díj
2009. március 4, 10:22 H, Reggeli Jam
Najmányi László interjúja Sárosdy Eszternek, az ATV munkatársának.Impressum

WordCitizen's Works
WordCitizen/Najmányi László munkái


HomePages / Honlapok:

English - MagyarYLSC Members's Homepages - JLT tagok honlapjai:

Kiss-Végh Emőke

Ördög TamásContact

GuestBook