Löwers Arthruit

Nimi: Löwers Arthruit
Rekisterinumero: VH11-027-0004
Rotu: new forest
Sukupuoli: ori
Syntymäaika: 01.06.2010*
Väri/säkä: trn, 144cm
Painotus: esteratsastus
Koulutustaso: re 80cm, ko He B
Kasvattaja: Stuteri Löwer, SWE (evm)
Edellinen omistaja: Vipeltäjä
Omistaja: Jenny K

20.7.2011 Kantakirjattu KTK-III 60p. palkinnolla.
VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 04.12.11.
01.11.2011 esteratsujen laatuarvostelusta ERL III 75,02% palkinto

Isä: Baldasarre (evm)
Isänisä: Balthasar II (evm)
Isänemä: Mabyn v.d. Gardis (evm)

Emä: Löwers Haile (evm)
Emänisä: Löwers Ganon (evm)
Emänemä: Löwers Hallie (evm)

Laajempaa sukutaulua, sukuselvitystä ja jälkeläisiä pääset katsomaan tästä

Löwers Arthruit, eli tuttujen kesken Arttu, on lempeäluontoinen ori, jonka kanssa on ilo ryhtyä hommaan kuin hommaan käsiksi. Arttu on hoitaessa hyvin rento, ori ei vierasta uusia ihmisiä vaan ottaa kaikki iloisesti vastaan. Herra pysyy paikallaan hoitotilanteessa, oli sitten ulkona tai sisällä, kiinni tai ei. Toki ori seurailee kiinnostuneena tallin elämää, hörähtäen tammoille satunnaisesti ollen kuitenkin täysin hoitajan käsiteltävissä. Antaa ottaa kavionsa hienosti, eikä arastele myöskään työntää päätään melkeinpä syliin päätä harjatessa. Taluttaessa ei laisinkaan orimainen, ei keukaroi tai yritä lähteä lätkimään. Ainoastaan saattaa kävellä turhankin reippaasti, mutta odottaa kunhan taluttaja vain ymmärtää sitä pyytää.

Ratsastaessa Arttu on hyvinkoulutettu poni, joka sopii niin hieman osaamattomammille kuin kokeneillekin. Orilta löytyy hienosti oma moottori, joka on käynnissä alkukäynneistä lähtien. Eteenpäinmenemistä ei siis tarvitse miettiä, harvoin joutuu Arttua hoputtamaan. Pidätteetkin menevät helposti läpi, mutta parhaiten ori luonnollisesti toimii, kun ratsastaja osaa käyttää myös istuntaansa. Arttu rakastaa toistoja; orilla tuntuu olevan erittäin hyvä muisti. Pari kertaa samassa kohtaan nostettu laukka nousee kolmannella kertaa melkein itsestään, minkä vuoksi paikkaa kannattaa vaihdella, ellei halua olla pelkkä matkustaja. Komea muoto naksahtaa lähes pelkästä tasaisesta tuntumasta, takapää kun toimii melkein itsestään alusta lähtien.

Vaikka Artusta olisi myös kouluponiksi, on esteet orin kanssa melkein kuin leikkiä vain. Eteenpäinmenoa löytyy, ori imee esteelle jopa liian kanssa. Pidätteet täytyy siis muistaa, sillä vauhdin ollessa reippaimmillaan tulee virheitä helpommin. Missään nimessä Arttu ei kuitenkaa vie ratsastajaansa, ja pidättellä ori on nopeasti takaisin ratsastajan haluamassa vauhdissa. Kun niin ratsastajalla kuin orilla on enemmän aikaa miettiä, tulee virheitä hyvin harvoin ainakaan orin puolelta. Erikoisesteet eivät Arttua säikytä, niin veden, aallon ja kukkien ylitse mennään leikiten. Estekilpailuissa Arttu on töpinöissään kaikesta häslingistä, mutta kunnon alkuveryttelyn aikana usein unohtaa muut ja keskittyy vain ratsastajaansa. Radalla toimii niin hyvin kuin ratsastaja vain vaatii.
Luonne ©: Vipeltäjä / kiitos!Päiväkirja ja valmennukset

1. syyskuuta 2011 / Estevalmennus
Valmentaja: Satu (evm) Kirjoittanut: Jenny K
Tänään matkasimme Sadun maneesiin. Valmennusryhmässämme oli neljä ratsukkoa. Alkuverryttelyinä tulimme kahden esteen sarjaa ravi lähestymisellä. Ensimmäinen este oli pieni ristikko ja toisena n. 60cm okseri. Arttu oli hyvin vauhdikkaalla päällä ja ensimmäisellä kerralla nosti laukan jo estettä lähetyessä. Seuraavat kerrat menivät paremmin. Maneesin pituussuuntahalkaisijalle oli pystytetty neljä estettä peräkkäin, jotka olivat vuorosuuntiin vinossa. Ensin esteet piti tulla suoralla linjalla. Vauhtia löytyi, mutta sain pidettyä orin hyvin suorana ja hypyt sijoittuivat keskelle estettä. Hyvän suorituksen jälkeen esteet tuli ratsastaa kaarevin linjoin ja vaihtaa laukat esteen päällä oikeiksi. Eli lähetymiset esteille tuli olla esteiden mukaisesti. Ensimmäisellä kerralla meille tuli ravirikko kolmannen esteen jälkeen. Hain vähän ympyrällä kuuliaisuutta. Jouduin tekemään kovasti töitä, jotta ori pysyi jalkojeni välissä ja suustaan kuulolla. Toinen kerta sujui jo paremmin. Estekorkeus oli vain noin 50cm, joten ajatukset piti pitää kouluratastuksessa. Loppuverryttelyinä ratsastimme alkuverryttelyjen sarjaa. Toiseksi viimeinen hyppymme lähti etuajassa, enkä päässyt hyppyyn mujaan ja jäin roikkumaan suuhun. Tulimme vielä pelkän okesin, joka sujuikin sitten hyvin mallikelposesti. Tänään Artun liikkeistä löytyi kaivattua pyörivyyttä, mutta vauhtia olisi saanut olla vähemmän.

25. elokuuta 2011 / Estevalmennus
Valmentaja: Taisto (evm) Kirjoittanut: Jenny K
Poni koppiin ja otimme suunnan kohti Taiston tallia. Meidän valmennusryhmässä oli kolme ratsukkoa. Tunnin teemana oli laukanvaihto esteen päällä. Alkuverryttelyissä tulimme yhdessä yhtä estettä ympyrällä. Haettiin hyvää rytmiä. Arttu ei reagoinut haluamallani tavalla puolipidätteisiin. Orin mielenkiinto oli ryhmän tammaratsukossa. Tämän jälkeen tulimme yksitellen kahdeksikolla yhtä estettä ja esteenpäällä laukan vaihto. Me olimme ensimmäiset, Taisto käski vähän raipalla herätellä Artun takajalkoja. Ori tuntui jäykältä, joten muiden suoritusten aikana jumppailin ja taivuttelin harjoitusravissa. Tehtiin muutama peruutus, josta napakka laukannosto. Välikäyntien aikana Taisto kasasi meille esteradan, joka piti sisällään paljon vaihtoja. Radan loppua kohden alkoi Arttu vasta herätä ja innostumaan. Taistokin naurahti, että olisikohan meidän pitänyt soluttautua toiseen valmennusryhmään ja vetää toinen tunti putkeen. Artun heräämisen jälkeen alkoi liike pyöriä ja kasaaminen ja valmisteleminen helpottumaan. Tunti loppui aivan kesken, mutta jäipähän sekä ponille, että itselleni onnistunut fiilis.

17. elokuuta 2011 / Estevalmennus
Valmentaja: Taina (evm) Kirjoittanut: Jenny K
Tähtäimessä olisi estelaatuarvostelut. Kilpailunäyttö ollaan saatua aika hyväksi, joten kisakentillä olemme viimeksi pyörähdetty tammikuussa. Valmennukselle on siis tarvetta. Aloitimme Tainan valmennuksen ravipuomityöskentelyllä isolla pääty-ympyrällä. Puomien välit olivat hieman reilummat ja tarkoituksena oli tulla mahdollisimman isossa, mutta hallitussa ravissa. Puomien päällä Arttu venytti hyvin selkäänsä pyöreäksi. Laukkasimme koko uraa pitkin kenttää ympäri muutama kierros, jonka jälkeen palasimme pääty-ympyrälle koottua laukkaa työstämään. Neljä puomia oli mukana, joiden väliin askeleiden tuli sopia. Ensimmäisellä kerralla tuli raville rikko, mutta toisella kerralla ratsastin pohkeet paremmin kiinni ja laukka säilyi. Huilikäyntien aikana Taina kasasi meille kahden esteen sarjan, jossa esteet olivat vinossa ja väli tuli ratsastaa kaarevalla linjalla. Väli tultiin ensin rennolla viidellä askeleella. toisen kerran väliin piti saada neljä askelta. Arttu kuitenkin teki esteen juureen viidennen pienen askeleen ja hyppy ja tönköksi. Toisella kertaa sujui jo neljällä, mutta ori ei aivan ollut täysin ohjien ja pohkeiden välissä, vaan pääsi vähän karkaamaan. Tämän jälkeen väliin piti ottaa kuusi askelta ja kuudella selvittiinkin, mutta laukka oli löysää. Tuija olisi kaivannut enemmän jalkojen alle poljentaa ja tarmokkuutta. Viimeisellä kerralla väli tuli siististi ja lopetimme tunnin loppuraveihin venyttämällä hyvin selkä pyöreäksi eteen alas.

14. elokuuta 2011 / Estevalmennus
Valmentaja: Pekka (evm) Kirjoittanut: Jenny K
Tällä kertaa Pekka saapui aivan ajallaan. Sileän työskentelyn aikana, valmentaja kasasi meille neljän esteen jumppasarjan. Ensimmäisen kerran tulimme sarjaan rytinällä sisään ja sain moitteita siitä, että ajatukseni olisivat aivan jossain muualla. Toisella kerralla ratsastin ensin laukkavoltin ja hain laukkaan hyvää tempoa ja rytmiä. Sarja meni paremmin. Kerta estekorkeus oli vain noin 50cm Pekka käski minun olla hieman pystymmässä asennossa, jotta Arttu saisi paremmin säilytettyä tasapainonsa. Ori oli tänään iloisella ja yhteistyöhaluisella tuulella. Lopuksi Pekka posti kaksi estettä välistä ja korotti viimeisen esteen 110cm. Hyppy oli helpon tuntuinen ratsastaa ja Arttu kouristi hyvin etujalat alle. Pekka kehotti meitä ottamaan enemmän kavaletteja ja puomeja kotityöskentelyyn mukaan.

20. heinäkuuta 2011 / Estevalmennus
Valmentaja: Pekka (evm) Kirjoittanut: Jenny K
Pekka kurvasi tallimme pihaan etuajassa. Emme siis Artun kanssa kerinneet itsenäisesti verkkaamaan omilla kikkailuillamme. Hyvä niin! Saimme häneltä todella hyviä ideoita alkuverryttelyihin. Ongelmakohtanamme on ollut laukka, johon kaipaisimme ylöspäin pyöreyttä. Kun laukka on matalaa ja tarmokkuus uupuu, on hyppykohdan sääteleminen vaikeaa. Pekka teetti meillä lähestymisharjoituksia. Välillä piti hyppy lähteä mahdollisimman läheltä ja välillä mahdollisimman kaukaa estettä. Samalla piti myös keskittyä pitämään Artun pää ylhäällä ja pienellä härnäämisellä saada se oikeasti polkemaan alleen. Loppuvalmennuksessa hyppäsimme kahdeksan esteen sarjan, jossa myös tehtävämme oli säätää hyppykohtia. Arttu parani huomattavasti loppua kohden, mutta hieman väsähti. Kiitokseksi loppukäynnit kävimme kävelemässä maastossa.

8. elokuuta 2010 / Vipeltäjän päiväkirjamerkintä
Viimein Naveyardissa pidetyn näyttelyn tulokset saapuivat, ja kyllä oli Riesalaisten suut auki kun näimme että Arttu voitti koko kisan! BIS1 siis pläjähti ensimmäisistä näyttelyistä, joissa ori käyttäytyi kyllä aivan mahtavasti esittäen parhaan ravinsa ikinä. Artun varsa Astrakin voitti luokkansa, mutta jäi valitettavasti serteistä pois. Mutta Go Arttu!


*YIL-ikääntyminen, 30d = 1a 4-vuotiaaksi, siitä eteenpäin VAI-ikääntyminen
01 vuotta - 01.07.2010
02 vuotta - 31.07.2010
03 vuotta - 30.08.2010
04 vuotta - 29.09.2010
05 vuotta - 29.12.2010
06 vuotta - 30.03.2011
07 vuotta - 29.06.2011
08 vuotta - 29.09.2011
09 vuotta - 29.12.2011
10 vuotta - 29.03.2012
11 vuotta - 28.06.2012
12 vuotta - 28.09.2012
13 vuotta - 28.12.2012
14 vuotta - 29.03.2013
15 vuotta - 28.06.2013
16 vuotta - 28.09.2013
17 vuotta - 28.12.2013
18 vuotta - 29.03.2014
19 vuotta - 28.06.2014
20 vuotta - 28.09.2014
21 vuotta - 28.12.2014

Kilpailumenestys

ERJ esterastastuskilpailut (41 sijoitusta)
14.09.10 - ERJ - 60-70cm - Fiktio - 3/60
26.09.10 - ERJ - 80cm - Riiviöt - 4/40
25.09.10 - ERJ - 80cm - Dainty - 7/60
15.09.10 - ERJ - 80cm - Ikirouta - 3/30
16.09.10 - ERJ - 80cm - Ikirouta - 3/30
13.09.10 - ERJ - 80cm - KK Bailador - 2/100
22.09.10 - ERJ - 70cm - Mörkövaara - 6/40
20.09.10 - ERJ - 80cm - Painswick Ponies - 2/60
22.09.10 - ERJ - 80cm - Painswick Ponies - 6/60
20.10.10 - ERJ - 70cm - Cecam - 6/50
23.10.10 - ERJ - 80cm - Vivaldio - 6/60
15.10.10 - ERJ - 70cm - Bairdon - 2/40
17.10.10 - ERJ - 70cm - Bairdon - 1/40
18.10.10 - ERJ - 80cm - Trystan Welsh - 2/50
21.10.10 - ERJ - 80cm - Royal Galant - 7/50
21.11.10 - ERJ - 80cm - Mörkövaara - 4/50
22.11.10 - ERJ - 80cm - Mörkövaara - 7/50
23.11.10 - ERJ - 80cm - Mörkövaara - 7/50
26.11.10 - ERJ - 80cm - Suvanto - 1/40
20.12.10 - ERJ - 80cm - Svärjade - 5/50
27.12.10 - ERJ - 80cm - Viehättävä - 3/50
29.12.10 - ERJ - 80cm - Viehättävä - 4/50
19.12.10 - ERJ - 80cm - Biscuit Ponies - 3/70
20.12.10 - ERJ - 60cm - Biscuit Ponies - 2/70
20.12.10 - ERJ - 80cm - Biscuit Ponies - 4/70
22.12.10 - ERJ - 60cm - Biscuit Ponies - 2/70
22.12.10 - ERJ - 80cm - Dark Side Trakehners - 8/100
21.12.10 - ERJ - 85cm - Elgwir - 1/26
24.12.10 - ERJ - 80cm - Knoxdale - 2/18
29.12.10 - ERJ - 80cm - Svärjade - 3/50
08.01.11 - ERJ - 70cm - Toivoton - 7/60
19.01.11 - ERJ - 70cm - YT Nokkela - 8/77
19.01.11 - ERJ - 80cm - Eillyn - 1/40
24.01.11 - ERJ - 70cm - Cecam Shetland Pony Stud - 4/30
25.01.11 - ERJ - 70cm - Cecam Shetland Pony Stud - 3/30
16.03.12 - ERJ - 80cm - Nerian - 1/12
11.03.12 - ERJ - 70cm - Linnaraunio - 3/50
23.03.12 - ERJ - 80cm - Yeneva - 1/70
04.04.12 - ERJ - 80cm - Nerian - 3/10

KRJ koulurastastuskilpailut (02 sijoitusta)
01.04.12 - KRJ - Helppo B - Nerian - 4/23
04.04.12 - KRJ - Helppo B - Nerian - 5/25

NJ alaiset näyttelyt
30.08.2010 NJ Naveyard, MVA-SERT (BIS1), Maria A.
11.09.2010 NJ Március, irtoSERT, Maria A.
18.09.2010 NJ Painswick Ponies, MVA-SERT (BIS2), Peppi S.
20.09.2011 NJ LAC, MVA-SERT (BIS2), Siiri K.

Muut näyttelyt
09.01.2012 MSY Micram Raceponies, poniorit, PUN2
26.01.2012 MSY Micram Raceponies, poniorit, PUN3
23.03.2012 Nerian, nf orit, II palkinto, Heini H.Muu materiaali (ulkoasu, tekstit, kuvat) © Jenny K, ellei toisin mainita
virtuaalihevonen - a virtual horse