Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle


© Vibaja

        Virallinen nimi » Koistilan Niitu
        Tuttavien kesken » "Niitu"
        Rekisterinumero » VH11-018-0115
        Rekisterinumero » TYH-00000
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » tamma
        Syntymäaika » 01.01.2011 *
        Säkäkorkeus » 157cm
        Väri » rautias
        Painotus» työ/ravi
        Kasvattaja » Koistilan Suomenhevoset
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut

        Kantakirjattu 30.06.2011 KTK-II 77p palkinnolla.Koistilan Niitu on oikea isin tyttö. He ovat väritykseltään saman värisiä ja heiltä löytyy paljon yhteisiä luonteenpiirteitä. Tamma on kiltti ja rauhallinen ja sen kanssa on mukava työskennellä. Lasten kanssa Niitu käyttäytyy erityisen varovaisesti. Hieman kokeneemmat lapset pitävät Niitua helposti liiankin nössönä hevosena. Harjaamiset ovat tammasta kaikkein mielekkäin suorittaa omassa karsinassa vapaana ollessa, jolloin hän saa mussuutta omia heiniä samalla. Käytävällä hoidettaessa jaksaa yleisesti seisoa maltillisesti. Kuuntelee ympäriltä lähteviä ääniä ja liikehtii jonkin verran niiden mukaisesti, halutessaan nähdä mistä ääni lähtee. Kavioiden putsaus ja kengitys ei tuota päänvaivaa. Tarhatessa Niitu on oikea teiniprinsessa. Hän valitsee tarkkaan minkälaisen porukan kanssa liittoutuu ja pitää joukostaan huolta ja muilla ei ole siihen asiaa. Sitten he ringissä nyhjöttävät samalla heinäkasalla ja tekevät kaiken muunkin samaan aikaan.

Ravi ja työhevosena Niitu on kevyt ajaa. Se on hyvin tasapuolinen molemmilta puolin ja täten liikuu hyvin suoraan ja käyttää tehokkaasti koko kehoaan. Ravihevosena kilpavietti saisi olla kovempi. Hyvinä päivinä tamma jaksaa pitää vietin yllä, mutta yleisesti maalin lähestyessä se tuppaa helposti luvuttamaan. Työhevosena tahto on kovempi. Se omistaa hyvän vetotekniikan ja täten on taitava vetokilpailuissa. Myös Suomalaista sisua löytyy ja niin kauan vedetään, kuin paikat hajoaa. Eli vaatii ohjastajalta silmää, milloin pitää leikki oikeasti lopettaa. Portaiden välit Niitu maltaa hyvin seistä irtoton aikana vapaana. Tarkkuutta vaativissa tehtävissä Niitu on hyvin skarppi vastaanottamaan ohjastajan ohjeita. Se ei omista vetopaniikkia jäädessään kiinni johonkin. Metsäsavotassa mukana ollessaan tamman voi melko huoletta jättää vapaana laiduntamaan taukojen aikana. Se on oikein luotto työkaveri.

Koska tamman omistajana olemme ratsuihmisiä ei Niitukaan ole välttynyt ratsukoulutukselta. Onhan hänen isänsäkkin menestynyt. kouluratsastuksen helpoimmissa luokissa ja kapasiteettia löytyisi enemmänkin. Niitulta se kapasiteetti ratsuna menestymiseen kuitenkin puuttuu. Myöskin rakenne on esteenä. Yritys on kova, mutta into lopahtaa nopeasti. Kouluratsastuksessa tamma on suustaan pehmeä ja liikkuu hyvin eteenpäin. Liikkeistä uupuu lennokkuus ja näyttävyys. Ravi on kuin istuisi tasaisesti jyskyttävän, höyryjunan penkillä. Se on kuitenkin matkaa voittavaa ja täten ravikilpailut ovat mahdollisia. Myös laukka on matalaa ja pyörivyys uupuu. Pienten esteiden ylitys onnistuu, mutta hypyt lähtevät helposti hyvin läheltä estettä ja ovat kömpelöitä. Estekorkeuden noustessa, alkaa puomit putoamaan herkästi. Niitu tuntuisi ylittävän esteet vain ratsastajan mieleksi. Se ei tunnu hihkuvan innosta esteitä nähdessään. Maastoratsuna tamma on aivan ykkönen. Se on peloton ja menee läpi vaikka harmaasta kivestä. Se liikkuu joutuisasti kaikissa askeillaljeissa, mutta mitään käsistä karkaamisia ei tarvitse pelätä.

Kuljetukset ja lastaamiset sujuvat letkesäti, jos vain kuljetuskalusto on kunnossa. Aivan epämääräiseen hevoskuljetuskoppiin tamma ei suostu helpolla menemään. Vieraissa paikoissa Niitu on alkuun innokas tervehtimään uutta väkeä, mutta rauhoittuu pian. Tamma on mukavaa matkaseuraa ja se ei aiheuta turhaa stressiä käytöksellään.  * Ikääntyi 4-vuotiaaksi VHKR:n mukaisesti, siitä eteenpäin VAI eli vuodenaikaikääntyminen.

01 vuotta - 01.02.2011
02 vuotta - 01.03.2011
03 vuotta - 01.04.2011
04 vuotta - 01.05.2011
05 vuotta - 31.07.2011
06 vuotta - 30.10.2011
07 vuotta - 29.01.2012
08 vuotta - 30.04.2012
09 vuotta - 30.07.2012
10 vuotta - 29.10.2012
11 vuotta - 28.01.2013
12 vuotta - 30.04.2013
Kuvien © Vibaja / kiitos!
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. Kaamosritari
   sh, rt, 158cm
   ii. Kuohukosken Karmiini (evm)
   sh, rt, 155cm
   ie. Ruosteprinssi (evm)
   sh, rn, 153cm
   e. Ch O.K. Javana, KTK-II
   sh, m, 156cm
   ei. Jalo (evm)
   sh, m, 157cm
   ee. O.K. Kaisuli (evm)
   sh, trt, 155cm

i. Kaamosritari on Lauri Taka-Ahon (evm) kasvattama ja Vibajan omistama kouluratsu, joka on hakenut menestystä myös työkilpailuista. Kotitallina toimii talli Koistilan Suomenhevoset. Ori on väriltään rautias ja sillä on päänmerkkinä tähtipiirto, hieman sekakarvaa ja pieni kuonopilkku. Säkäkorkeutta löytyy 155cm. Omistajansa kertoman mukaan Kaamosritari on jykevärakenteinen suomenhevosori, joka on yleisesti ottaen varsin säyseä ja nöyrä, joskin myös vahvalla orileimalla varustettu. Se on myös helppo ja vaivaton käsitellä, kunhan riimunpäässä on tuttu ja turvallinen henkilö. Sen luottamus on vaikea voittaa. Kouluratsastustaidot yltävät Helppo B:n radoille ja työkilpailumenestystä haettu useammasta lajista.

e. O.K. Javana on Pekka Kosken (evm) kasvattama ja Andiee omistama ravihevonen. Tamma asustelee ravitalli Pirunmarjassa. Väriltään Javana on musta ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Omistajansa kertoman mukaan tamma osaa turhauttaa kovapäisyydellään ja ainaisella kiukuttelullaan. Välillä tuntuu siltä, ettei tammalla ole koskaan mikään hyvin. Se onkin ikuinen pohdiskelija ja mietiskelee jokapäiväistään olotilaansa tarkasti kipeän korvan tai silmän varalta. Javanna ei oikeastaan ole myöskään mikään sosiaalinen suomenhevonen. Kärryjen edessä, alkulämmittelyjen jälkeen siitä kuitenkin kuoriutuu innokas ja vauhdin hurmasta nauttiva tammamamma. NJ alaisista näyttelyistä kerännyt tarvittavat sertit champion arvonimeen ja kantakirjattu toisella palkinnolla.Jälkeläiset

s. 12.07.2011   »   t. Lakean Nötteri   »   i. Potterin IhmeValmennukset / päiväkirja

30.06.2011 / kantakirjalausunto
18 + 23 + 17 + 19 = 77p = KTK-II
"hyvät tyypit, hyvä pää, erittäin lyhyt kaula, hyvät lavat, piirteetön säkä, tiivis vankka runko, jossa hyvä syvyys, laskeva lautanen, vahvat ja erittäin hyväasentoiset jalat."
"Melko hyvät tyypit, pitkä vankka runko, leveä kaula, laskeva lautanen."
"Erinomainen työhevostyyppi, tiivis runkoinen. Hyvät jalka-asennot. Tammaleima saisi olla hieman selkeämpi."

Kiitos valmentajille!copyright © Virtuaalitalli Lakea
virtuaalihevonen - a virtual horse