Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle
© Jenny K

        Menehtynyt vanhuuteen: 07.08.2011

        Virallinen nimi » Lakean Lispetti
        Tuttavien kesken » "Lispetti, Lissu"
        Rekisterinumero » VH02-018-8835
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » tamma
        Syntymäaika » 10.06.2007 (varl) *
        Säkäkorkeus » 151cm
        Väri » punarautias
        Koulutustaso » Helppo A, re 110cm
        Painotuslaji » kenttäratsu
        Kasvattaja » Virtuaalitalli Lakea
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut | Päiväkirja/valmennukset

        22.02.2009 yleislaatuarvostelusta YLA2 (132p.)
        01.10.2010 kenttäratsujen laatuarvostelusta KERL-III (70.38%)
        31.10.2010 suomenhevosten kantakirjauksesta KTK-III (68p)
        25.10.2010 kenttäratsastuksen laatuarvostelu KeRJ-III (60p)
        28.10.2010 suomenhevosten laatuarvostelu SLA-I (92p)Lissu on perinyt miellyttävän ja rauhallisen luonteen vanhemmiltaan. Tamma on erittäin nopea oppimaan ja kokeilee mielellään kaikkea uutta ennakkoluulottomasti. Äitinsä tavoin se oikein kerää huomiota ja rakastaa hellimistä ja paijailua. Leivän rapina saa tamman ojentamaan ryhtinsä ja räpsyttelemään kauniita silmäripsiä, mutta pyritään kuitenkin välttämään herkkujen antamista kädestä.

Huomion kaipaus ilmenee myös hoitaessa. Se kerjää rapsutuksia minkä kerkiää ja tuntuu välillä, että Lissu luulee olevansa koira. Tammat eivät yleensä pidä vatsan alta rapsutuksista, mutta Lispettipä tykkää. Kun ihminen lopettaa rapsutuksen vatsan alta, se rupeaa itse potkimaan vatsan alta ja näyttämään, että vielä kyllä kutittaisi. Toinen mistä Lispetti tykkää on korvien pyörittely ja rapsuttelu. Lispetti on varmaankin ollut edellisessä elämässään jokin pieni kiinanpalatsikoira ja asustellutkin vähintäänkin palatsissa. Lissua ei tarvitse laittaa karsinassa kiinni, sillä se seisoo oikein nätisti ja kärsivällisesti paikallansa koko harjaustoimituksen ajan. Tamma ei tee kärpäsellekään pahaa. Tilanteen salliessa, saattaa kuitenkin livahtaa karsinasta käytävälle ja osaa myös avata tallin ovenkin. Yleensä antaa itsensä helposti kiinni, mutta herkut myös helpottavat tilannetta. Kaviot neiti nostaa oikein kiltisti ilmaan. Yleensä seuraava jalka on jo saman tien valmiustilassa nousemassa. Satula on helppo laittaa, eikä neiti pullistele yleensä ollenkaan. Pyritään pitämään satulan laitto miellyttävänä. Kiristetään satula kunnolla, vasta ennen selkään nousua. Suitsia laittaessa saattaa hetken temppuilla kuolaimien kanssa, mutta ihmisen ollessa päättäväisempi, neiti avaa suunsa oikein säyseästi. Suojat ja loimetkaan eivät ole ongelmia tuottanut.

Ratsastaessa Lissu on miellyttävä ja mukava. Yleensä yrittää parhaansa. Aloittelijan Lissu kyllä tunnistaa selästään ja käyttää sen tilanteen hyväkseen. Hän kaartaa keskemmälle ja pysähtyy tai löytää kentän vierestä kasvavat ruohotupsut. Ei se mitään sen pahempaa osaa tehdä. Toimii hyvin vaikka talutusratsuna. Lissun askeleet ovat mukavat ja helposti istuttavat. Neiti on taipuisa ja kuuntelee hyvin paino ja pohjeapuja. Hyvien alkukäyntien ja ravailujen jälkeen, on melko hyvä piakkoin jo hiukan laukkailla, niin saa neidin paremmin hereille. Lissu on raipalle herkkä, mutta sitä tulee myös uskaltaa käyttää. Pieni raipan näpäytys taakse saa hetkellisesti Lissun "kimpaantumaan", mutta se auttaa parantamaan takaosan käyttöä ja kasaaminenkin helpottuu. Raippaa ei tule käyttää rangaistusvälineenä. Esteillä Lissu on parhaimmillaan. Se on reipas ja innokas. Harvemmin neiti kieltää, vaan yrittää hypätä parhaansa mukaan. Tamma ei yleensä hyppää korkealla varalla, vaan selvittää esteet juuri ja juuri. Kilpailuissa huonot sijoitukset yleensä johtuvat tiputuksista, eikä ajasta. Lissu on rohkea, eikä pelkää erikoisesteitäkään. Maastoesteet ovat neidin intohimo. Toisin, kuin rataesteille, niin maastoesteisiin jätetään ilmavaraakin. Varmajalkaisena liikkujana, ei epätasaiset/huonot ratsastus alustatkaan menoa pahemmin hidasta. Yksittäisiä maastoesteitä hypättäessä, ei tamma meinaa tajuta miksei saman tien voida useampaa hyppyä tehdä. Hetken närkästyneenä se yrittää touhottaa eteenpäin, mutta napakalla kieltämisellä se jälleen hieman rauhoittuu odottamaan. Kenttäratsastuskilpailuissa maastoesteosuudelle tamma osaa hyvin säästellä voimiaan ja kestävyyttä riittää suoriutumaan koko radasta. Vesiesteellä Lispetti pitää huolen, että myös ratsastaja hieman kastuisi. Veteen hypyt suoritetaan loiskuvasti, mutta pelottomasti. Osuudet joissa edetään ilman esteitä, saattaa tamma ruveta jarruttelemaan, luulleessaan radan jo loppuneen. Skarppaantuu kuitenkin, kun esteet taas lähentyvät.

Taluttaessa käyttäytyy asiallisesti ja sitä tulee myös vaatiakin. Tamman kanssa on pienestä pitäen tehty paljon maastakäsin töitä. On erittäin inhottavaa joutua vetämään matelevaa hevosta perässään tai vastaavasti säntäillä hevosen perässä pusikkoihin. Pyritään oikeaoppiseen taluttamiseen, niin että itse pystyisi taluttaessa kävelemään hevosen etujalkojen kohdalla. Eikä myöskään anneta taluttaessa syödä.

Neidillä on rautaiset hermot ja kilpailupaikalla käyttäytyy asiallisesti ja mallikelpoisesti. Kilpailusuoritus vedetään tyynesti ja parhaansa yrittäen. Lissu ei kauheasti vierasta uusia paikkoja tai toisia hevosia, vaan olisi menossa aina vaan tutustumaan kaikkiin ja kaikkeen. Lastauksiin ja kuljetuksiin on jo ihan pienestä lähtien opeteltu, joten niiden kanssa ei pitäisi olla minkään näköisiä ongelmia. Lispetti tulee hyvin juttuun muiden hevosten kanssa, etenkin tyttölaumat miellyttävät. Myös ruunat kelpaavat seuraksi, mutta kiima-aikana ne saavat kyllä kunnon kurinpalautuksen, jos tunkeutuvat liian lähelle. Hormonit osaavat hyrrätä ja mielialat vaihdella, ihan kuin ihmisnaisillakin.* Oma ikääntyminen
Ikääntyi 15-vuotiaaksi VARL-mukaisesti. Siitä eteenpäin VAI-ikääntyminen
1 vuotta - 28.07.2007
2 vuotta - 14.09.2007
3 vuotta - 01.11.2007
4 vuotta - 19.12.2007
5 vuotta - 05.02.2008
6 vuotta - 24.03.2008
7 vuotta - 11.05.2008
8 vuotta - 28.06.2008
9 vuotta - 15.08.2008
10 vuotta - 02.10.2008
11 vuotta - 19.11.2008
12 vuotta - 06.01.2009
13 vuotta - 23.02.2009
14 vuotta - 12.04.2009
15 vuotta - 30.05.2009
16 vuotta - 29.08.2009
17 vuotta - 28.11.2009
18 vuotta - 27.02.2010
19 vuotta - 30.05.2010
20 vuotta - 29.08.2010
21 vuotta - 28.11.2010
© Jenny K 2007 / sh tamma Samettiruusu
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. Muskotti Huijari
   VIR MVA Ch, KTK I, YLA1, SLA-I*
  
   ii. VIR MVA Ch Bellin Pehtoori KTK-III
   ie. K.T Auringon Loiste KTK III   
   e. Ruskan Purppura
  
   ei. Ch Ruskan Nestori KTK-III
   ee. Ruskan Ofelia

Katso tästä isän laajempi sukutaulu

i. Muskotti Huijari on Jenny K:n kasvattama ja omistama ylpeyden aihe. Ori on väriltään musta ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Ulkomuodostaan tämä on palkittu virtuaalinen muotovalio champion arvonimellä kesäkuussa 2007 ja kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla 85-pisteellä elokuussa 2007. Joulukuun 2008 yleislaatuarvostelussa Huijari keräsi luokan ja koko näyttelyn parhaimmat pisteet ja palkittiin LV ja YLA1 palkinnoilla. Lisäksi ori sai tilaisuuden parhaat sukupisteet ja AP1 lisäpalkinnon. Ori on hyvin kapasiteetikas. Kouluratsastuksessa hallitsi, jopa Vaativa B:n ohjelman, mutta kilpaili lähinnä Helppo B ja Helppo A luokissa. Esteinä ylittyy jopa metrin ja metrikympin ratoja. Luonteeltaan ori oli kiltti ja rauhallinen. Ei ollenkaan niin orimainen, kuten ulkonäöstä päättelemällä luulisi. Jälkeläisiä useampi kappale, joista useampi hyvinkin menestyneitä.

ii. Bellin Pehtoori oli rautias 159cm Bellicosen kasvatti. Orin omisti sreo ja kattoa pään päällä piti talli Hevonhierakka. "Peetu" on komeudellaan kerännyt huikean määrän näyttelysaavutuksia ja sai sen mitä havittelikin. Elokuussa 2007 ori palkittiin virtuaalinen muotovalio Champion tittelillä. 2007 kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa Peetu palkittiin KTK III palkinnolla, 68 pisteellä. Yleisesti tämä oli hyvä luonteinen herrasmies ja käytöstavat ovat periytyneet useammalle jälkeläiselle. Peetun estepainotteisuus näkyy kilpailumenestyksessä, mutta tuloksia löytyy myös kouluratsastuksesta, maastoesteistä, sekä kenttäratsastuksen puolelta. Varsin monitaitoinen suomenhevonen.

iii. Taikatuulen Kauhu on 158.0cm Elina L.:n kasvatti, jonka päätä komistaa huuliin asti ulottuva piirto. Ulkonäköä löytyy, joten parhaimpana näyttelymenestyksenä, voi mainita Faithfu:lin näyttelyiden luokan voitto ja lopputulosten ensimmäinen ja MVA-sert palkinto. Ori on asustellut Magnolia Grove:ssa, Niinan omistuksessa. "Unksi" on toiminut kilpailu ja jalostuskäytöstä ja painottunut esteratsastuksen puolelle. ERJ alaisista kilpailuista ori on kerännyt kaksikymmentäkuusi sijoitusta ja kilpaillut jopa 120cm luokissa. Luonteeltaan Unski on utelias, reipas ja energinen. Orimaisuuttakin löytyy, mutta yleisesti hyväntahtoinen.

iie. Kirveltäjän Muska nukahti ikuiseen uneen 30.9.2007 rauhallisella yksityistallilla 25 vuoden iässä. Tamma oli rautias, 148.0cm pientyypin edustaja ja Kirveltäjä:n kasvatti. Muska oli herttainen ja sydämellinen tamma, joka kuitenkin ehdottomasti oli vain yhden ihmisen hevonen. Muskan tämä yksi ihminen sai kunnian olla Del ja kotitallina toimi Toyala. Tamma oli koulupainotteinen ja koulutustaso ylsi Helpo A:han. Kilpailumenestystä kerkesikin karttua rutkasti KRJ alaisista kilpailuista, eli yhteensä neljäkymmentäseitsemän sijoitusta. Kantakirjaustilaisuudessa tamma palkittiin kolmannella palkinnolla, kuudellakymmenelläseitsemällä pisteellä. Kantakirjalausunnossa mainittiin tammasta seuraavasti: "Heikot takajalat, voimakas etuosa, komea kaula. Takajalat suurilta osin eva, kuvat hieman huonoista kulmista arvostelun kannalta. Epäsopusuhtaisuutta (pieni takapää). Hyvät tyypit ja sukupuolileima, ryhdikäs, hyvät jalat. Nätti tamma* Jälkeläisiä tämä nätti tamma varsoi yhteensä kuusikappaletta, joista neljä oli tammaa.

ie. K.T Auringon Loiste on suomenpienhevostamma ja säkäkorkeudeltaan 145.0cm. "Loiste" on Johannan ja hänen entisen tallin Y.T Kirpputallin kasvatti ja tamma on ollut omistuksessamme koko sen elämän ajan. Väriltään Loiste oli tummanpunarautias, päänmerkkinä piirto ja jaloissa puolisukat. Näyttelyistä keräsi tittelit VIR MVA Ch:n verran, mutta valitettavasti BIS-listalle ei ilmaantunut yksien näyttelyiden tuloksia, joita olisi arvonimen hakemukseen kovasti kaivattu. Toukokuun 2005 tammojen kantakirjaustilaisuudessa Loiste palkittiin kolmannella palkinnolla, 68pisteellä. Kantakirjalausunnossa mainittiin seuraavasti: "hyvä pienhevostyyppi, hyvä laatutyyppi, lyhyehkö kaula." Luonteeltaan tämä oli pirteä tamma-mamma, joka jaksoi keksiä jekkuja koko ajan. Sen kanssa piti olla kärsivällinen ja huumorintajuinen. Tamman kanssa kerkesimme kilpailukokemusta ja himpun verran menestystäkin keräämään niin este-, koulu-, kuin kenttäratsastuksestakin. Jälkeläisiä varsoi yhteensä kahdeksan kappaletta, joista kuusi ole oria.

iei. Unelmien Aivan Kuutamolla oli 155cm, vaaleanpunarautias Vihermetsän kasvatti. Ori on ollut omistuksessamme sen suurimman osan elämästään. Näyttelyistä kerittiin saamaan ch arvonimen verran tuloksia, mutta valitettavasti arvonimi jäi myöntämättä, näyttelyiden kermaa jaoksen oltua tauolla. Nykyäänhän arvonimen anovilta vaaditaan rakennekuvaa. Ori toimi omistuksessamme siitos ja kilpailukäytössä. "Unski" kilpaili sekä este-, että kouluratsastuksessa, mukavasti keräsi sijoituksiakin. Jälkeläisiä yhteensä kaksitoista kappaletta, joista seitsemän oli oreja. Luonteeltaan rauhallinen ja mukava käsiteltävä.

iee. Kivi Lintu TM 144cm tummanpunaruunikko suomenpienhevonen. Tuohimäki on tamman kasvattaja ja omistajana toimi Johnanna H:n YT Kirpputalli. Lintu päästettiin hevosten taivaaseen, ennen kuin vanhuuden kivut pahentuivat. Tamma oli kilpailukäytössä ja kerkesi ottamaan osaa useampiin kilpailuihin. Valitettavasti tuohon aikaan ei ollut niin kehittynyttä VRL:än toiminta ja useammasta kilpailuista jäikin tulokset uupumaan. Näyttelyistä kerännyt kolme irtoSERT palkintoa, joten palittu Champion arvonimellä. Huhtikuussa 2005 tammojen kantakirjaustilaisuudessa Lintu palkittiin kolmannella palkinnolla, 61 pisteellä. Kantakirjalausunnossa tammasta mainitaan seuraavasti: "hillitön määrä massaa edessä, takaosa ihan pikkuruikkuinen. Ensimmäisessä rakennekuvassa etupainoisen oloinen. Tukevassa kunnossa esitetty, raskas runko, lyhyt kaula, jalkojen asennot vaikuttavat ahtailta". Jälkeläisiä Linnulla yhteensä neljä kappaletta, joista vain yksi oli ori.

e. Ruskan Purppura on ollut Johanna omistuksessa jo YT Kirpputallin ajalta lähtien. Sen lähisuku on täynnä hienoja Ruskalaisia hevosia, joita maailman ehti syntyä vain pieni määrä. Purppura jätti jälkeensä yhteensä viisi jälkeläistä. Tamma eli elämänsä harrasteratsuna ja kerkesi myös ottamaan osaa pariinkymmeneen jaoksen alaiseen este/kouluratsastuskilpailuihin. Purppura menehtyi vanhuuteen 24.07.2008. Käytökseltään Ruskan Purppura oli melkoinen diiva. Rakasti hellimistä ja paijailua ja erityisesti piti ihmisten katseista.

ei. Ruskan Elvari oli punarautias, 158cm Ruskalehdon kasvatti. Prosper oli tämän ylpeä omistaja. Rämäpäinen ori oli sisimmiltään etevä kilparatsu. Ori kilpaili kenttäratsastuksen kaikissa lajeissa, keräten mukavia tuloksia. Huhtikuussa 2004 orien kantakirjaustilaisuudessa Ruskan Elvari ansaitsi seitsemänkymmentäyhdeksän pistettä ja palkittiin KTK-II palkinnolla.

eii. Ruskan Amalia eli elämänsä kilparatsuna, joka kilpaili kouluratsastuksessa Helppo A luokissa ja esteissä ylitti jopa 120cm ratoja. Tammalla on myös runsaasi sijoituksia kenttäratsastuksesta. Amalia oli väriltänsä punarautias ja säkäkorkeudeltaan 155cm. Nimensä mukaan tamma on Ruskalehdon kasvatti, jonka omisti Laura P. Perusluonteeltaan lempeääkin lempeämpi tammamamma, johon voi luottaa tilanteessa, kuin tilanteessa. Jälkeläisiä varsoi, sukuaan jatkamaan kaksi kappaletta, joista molemmat ovat oreja.

eie. Ruskan Nestori oli 154cm Ruskalehdon/tuffhin kasvattama ja omistama. Ori saavutti komeudellaan ch arvonimen ja on kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Tämän kanssa on kilpailtu niin este-, koulu-, kuin kenttäratsastuksessakin menestyneesti. Myös kärryjen vetäminen valjakkokilpailuissa onnistui. Nestori jätti jälkeensä yhteensä neljä jälkeläistä, joista vain yksi on ori. Perusluonteeltaan rohkea ja iloinen, mutta arvonsa tunteva oripoika.

ee. Ruskan Ofelia oli ihanan persoonallinen Siittola Ruskalehdon kasvattama pikkutamma, joka vietti elämänsä Suzie:n omistuksessa. Tamma kerkesi juuri aloitella kilpakenttien kiertelyä, kun jalassa todettiin irtonainen luupala. Ofelia menehtyi leikkaukseen. Tamma kerkesi jättämää suvun jatkajia kolme kappaletta.

eei. Ruskan Hemuli on mukava luonteinen orhi, joka pitää kaiken tavaran maistelemisesta. Säkäkorkeudeltaan vain 143 cm, eli edustaa pientyyppiä. Väriltään hän on rautias ja päätä koristaa katkopiirto. Tämän Ruskalehdon kasvatin on omistanut varsasta lähtien Ajka ja asuintallina toimii talli Stockhart. Sivuilla puutteellisen vähän orista tietoa.

eee. Ruskan Ihmelento oli rautias 146cm pientamma, jonka omisti neiri. Tämä yleispainotteinen tamma hallitsi kouluratsastuksessa Helppo A:n liikkeet ja esteinä ylitti metrin ratoja. Kilpailukokemustakin karttui jonkin verran. Jälkeläisiä varsoi viisi, joista kolme oli tammoja.s. 28.07.2007   »   o. Valloittaja   »   i. Välähdyksen Vili
s. 17.01.2008   »   t. Noitaneiti KIR †   »   i. Transsin Sormi Suussa
s. 17.01.2008   »   t. Taikakuun Lakeija †   »   i. Hämypuron Väsymätön Vaeltaja
s. 17.05.2008   »   o. Lakean Tommi Jones   »   i. Fiktion Iivari
s. 06.12.2008   »   o. Lakean Pokemon   »   i. Haavelaakson Eedvar
s. 16.02.2009   »   o. Lakean Turkanen   »   i. Haavelaakson Eedvar
s. 25.04.2009   »   t. Lakean Vinteli   »   i. Lakean Tukkijätkä
s. 20.06.2009   »   o. Lakean Ruurikki   »   i. Lakean Romppainen

Lakean Lispetistä on mahdollista saada tilausvarsoja. Asiasta kiinnostuneena yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: talli.lakea@gmail.com.Hoito-ohjeet

Varusteet
» Ratsastusvarusteet: koulusatula (2 satulavyötä), mustat perussuitset kuolaimineen, mustat kankisuitset kuolaimineen, 2 satulahuopaa, jännesuojat. Tarvittaessa lainailee kuningattaren estevarusteita
» Harjapakki: kumisuka, piikkusuka, pälyharja, pehmeäharja, kovempiharja, kaviokoukku
» Loimet: toppaloimi, 2 markiisiloimi + kaulakappale, villa-viltti, villaloimi, loimivyö
» 2 riimua, 3 riimunnarua, kaviorasva, jouhikiilto, linimentti

Ruokinta
» Aamu: 2 siivu heinää, 1l kauraa, 1l prix
» Päivä: 2 siivua heinää
» Ilta: 3 siivu heinää, pellavaa 1dl turvotettuna, 1l kauraa, 1l prix
-Lisäksi porkkanoita ja leipää, jos tallilta löytyy

Liikutus + tarhaus
» Yksi vapaapäivä viikossa
» Monipuolista ja vaihtelevaa liikuntaa, ottaen huomioon mahd. tulevat kilpailut
» Pyrittävä kokopäivätarhaukseen
» Huonolla säällä lyhyempi tarhaus aika
» Loimitus: -5 = tuulta- ja kosteutta pitävä markiisiloimi,
-10 = markiisiloimi + villaloimi tai toppaloimi, -15 = toppaloimi
» Sateella tai tuulisella säällä markiisiloimi + kaulakappale
» Ei makupaloja

Kengitys + madotus + rokotukset + raspaus
» Kengitys: n. kuuden viikon välein. Talvella tilsakumit ja hokit.
» Madotus: neljä kertaa vuodessa.
» Rokotukset: Tetanus kahden vuoden välein.
Rokotukset hevosinfluenssaa ja herpesvirusta vastaan touko- ja marraskuussa.
» Raspaus: vähintään kahdesti vuodessa. Ei suukiilalla, vaan riimun mallisella suunavaajalla.copyright © Virtuaalitalli Lakea