Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle


© Jenny K

        Virallinen nimi » Muskotti Huijari
        Tuttavien kesken » "Huijari"
        Rekisterinumero » VH-28776
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » ori
        Syntymäaika » 01.06.2006 (varl) *
        Säkäkorkeus » 156.0 cm
        Väri » musta
        Koulutustaso » Va B, re 110cm
        Painotuslaji » koulu/este, jalostusori
        Kasvattaja » Jenny K
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut | Päiväkirja

        VIR MVA Ch arvonimi myönnetty kesäkuussa 2007
        Kantakirjattu: 20.08.2007 KTK I (85p.) palkinnolla
        07.12.2008 Yleislaatuarvostelusta YLA1, LV, AP1 (155p.)
        Epävirallisten suomenhevosten rotunäyttelyn 26.10.2008 BEST IN SHOW
        31.03.2009 suomenhevosten laatuarvostelusta SLA-I* (107p)
        14.05.2011 jalostusarvostelusta jälkeläisluokka A / VSHK-A palkintoHuijari on kiltti, rauhallinen ori-poika. Ei ollenkaan niin orimainen, kuten ulkonäöstä päättelemällä luulisi. Huijaria voi aivan rauhassa talutella ja syötellä pihalla ilman kummoista hämminkiä. Silloin, kun vastaan tulee oikein komea neitokainen, saattaa poika pikkasen tervehtiä hörähtämällä ja pyöristellä kaulaansa ja yrittää tepastella mahdollisimman komeasti. Poika tykkää loikoilla tarhassa metsikän reunalla puiden varjossa. Huijari osaa ottaa rennosti. Elää päivän kerrallaan ja on oikea nautiskelija. Hoitaessa Poika käyttäytyy yleensä nätisti, mutta osaa olla varsin velmu. Livahtaa helposti karkuun, tarkoittamatta sillä mitään pahaa. Hän kipittää vähän matkan päähän ja saattaa innosta pukitella, mutta antaa kuitenkin hyvin kiinni. Kavioiden hoidot sujuvat tottuneesti. Huijari kyllä kengittäjää vasten välillä tahtoisi vähän nojailla; massaa löytyy, joten kengittäjää tämä tapa ei kovin miellytä. Huijari saikin kerran kengittäjältä kuminuijasta näpäytyksen lautaselle; mutta eipä sitä kauaa muistanut ja jatkoi nojailua. Satulaa laittaeassa Huijari on kovamies pullistelemaan. Mutta onkin parempi, että satulan kiristää kunnolla vasta ennen selkään nousua. Ei missään nimessä tallissa. Satulan laitosta ei saa syntyä inhottavaa tilannetta, joten pyritään tekemään se mahdollisimman pehmeästi. On kaameaa nähdä ratsastuskoulujen hevosia, joille isketään satula selkään ja vedetään satulavöitä kireämmälle, kuin viimeistä päivää. Ja tottakai se tuntuu hevosesta ikävältä, siitä syntyy yleensä vain pahoja tapoja hevosille; potkiminen ja pureminen. Nähdessään suitset, Huijari aloittaa haukottelu-maratonin ja yrittää esittää, ettei homma nyt oikein huvittaisi. Kuolaimille avaa kuitenkin suunsa, laittamalla vain kuolaimet suun hampaita vasten.

Ratsastaessa poika on asiansa osaava. Työtä tekevä ja jopa jokseenkin laiska hevonen. Laiskaksi sitä ei kuitenkaan ihan heti uskoisi; sillä orihan hän on ja luonteeltaan ja ulkonäöltään vireä. Mutta yksinkertaisuudessaan se on lähes unelma ratsastaa, joka tämän tyyppisistä hevosista pitää. Huijari eleli nuoruutensa harrastepollena tallilla nimeltä Suomalainen. Ori sai hyvät pohjat kasvamiselle ja kehittymiselle. Huijarin ratsastaja omasi pemeät ja lempeät arvot. Vasta Lakeaan tultuaan, kuusivuotiasta Huijaria ruvetiin viemään koulutuksessa eteenpäin. Koulutus eteni onnistuneesti. Ori taipuu nätisti koulukiemuroissa ja on luonnostaan ryhdikäs ja kulkee hyvässä tasapainossa. Laukka on helpoin ja näyttävin askellaji. Eteenpyrkimystä riittää sopivasti (välillä kaipaa alkuun herättelyä) ja laukka on myös lyhennättävissä. Huijari hyppää hyvin ja pehmeästi. Se on helposti ohjattavissa esteeltä toiselle ja tarvittaessa tiukatkin mutkat onnistuvat säilyttäen temmon. Se on jaloistaan varovainen, joten hyppää mielellään hieman ilmavammin. Hyppää melkeinpä mistä kulmasta tahansa, eikä ole kieltäytyvää tyyppiä. Sillä on paha tapa vaistota kilpailuja edeltävät harjoitukset ja suorittaa ne siitä mistä on aita matalin; pudottelee ja kolistelee estepuomeja tai kouluharjoituksissa mutkittelee suorilla ja peruuttelee vinoon. Se saakin helposti ratsastajan hermostuneeksi ja menettämään yöunet. Kilpailujen edetävinä päivinä on hyvä ottaa rennommin, vaikka vain maastoilemalla. Maastossa osaa rentoutua ja käyttäytyä mallikelpoisesti tilanteissa mitä voisi luulla pahoiksi. Ääniin Huijari reagoi vahvasti. Jännittyneenä ei kuitenkaan pakorefleksi iske, vaan pikemminkin stop ja tilanteen tarkempi kuullostelu. Tajutessaan ääneen pelottomaksi jatkaa jälleen matkaansa tyynenä.

Traileriin lastatessa ei ole mitään ongelmia, jos vain koppi Huijarin mielestä on tukevan oloinen. Ensimmäinen askel rampille on testaava testiaskel, joten se suoritetaan kovalla rymähdyksellä. Jos ramppi kestää rymähdyksen voi sisään marssia pelottomasti. Matkat sujuvat rauhallisesti. Välillä ulos tupataan tulemaan innosta kiljuen, joten rampin sivussa on hyvä olla ihminen ohjaamassa ja varmistamassa, ettei sattuisi ohi astumista. Matkustaminen sujuu myös toisen hevosen seurassa. Pysähdyksen jälkeen, kun on hetkeksi sannut tulla ulos katsastamaan missä olaan, niin sen jälkeen uudelleen lastattuaan viihtyy omassa traikussaan pidemmänkin ajan odottaen. Muutenkin kilpailupaikalla herra käyttäytyy asianmukaiesti. Ei ota mitään paniikkia uusista paikoista. Pojalle suorastaan iskee kunnon näyttämisen halu ja saa hurmattua olemuksellaan pikku-heppatytöt ja vähän isommatkin.

Eläinlääkärin toimenpiteissä on poika opetettu käyttäytymään oikein. Matolääke ei ole niin kovin hyvän makuista. Poika osaa huijata näyttämällä, että nielisi lääkkeen. On oltava siis tarkkana, ettei se pääse sylkäisemään töhnää, kun ruiskun ottaa pois suusta. Muiden hevosten seurassa Huijari haluaa pitää oman tilan ympärilläänsä vapaana. Näyttää sen myös tunkeiljalleen ärhäkkäästi. Kun hellyyden kaipuu iskee, ni täytyyhän sitä silloin olla kiltti poika, että jos vaikka saisi vähän rapsutusta harjan alta muilta heppa kavereilta.* Ikääntyminen VARL-mukaisesti
Yksi virtuaalinen vuosi on IRL ajassa 48 päivää.
01.06.2006 = 0v
19.07.2006 = 1v.
05.09.2006 = 2v.
23.10.2007 = 3v.
10.12.2007 = 4v.
27.01.2007 = 5v.
16.03.2007 = 6v.
03.05.2007 = 7v
20.06.2007 = 8v.
07.08.2007 = 9v.
24.09.2007 = 10v.
11.11.2007 = 11v.
29.12.2007 = 12v.
15.02.2008 = 13v.
03.04.2008 = 14v
21.05.2008 = 15v.
08.07.2008 = 16v.
25.08.2008 = 17v.
12.10.2008 = 18v.
29.11.2008 = 19v.
16.01.2009 = 20v.
05.03.2009 = 21v
22.04.2009 = 22v.
09.06.2009 = 23v.
27.07.2009 = 24v.
13.09.2009 = 25v.
31.10.2009 = 26v.
18.12.2009 = 27v.
© Jenny K / kuvissa sh ori Pellervo KTK I   i. VIR MVA Ch Bellin Pehtoori KTK-III
  
   ii. Taikatuulen Kauhu
   ie. Kirveltäjän Muska KTK-III   
   e. K.T Auringon Loiste KTK-III
  
   ei. Unelmien Aivan Kuutamolla
   ee. Ch Kivi Lintu TM KTK-III

Katso tästä laajempi sukutaulu

Bellin Pehtoori oli rautias 159cm Bellicosen kasvatti. Orin omisti sreo ja kattoan pään päällä piti talli Hevonhierakka. "Peetu" on komeudellaan kerännyt huikean määrän näyttelysaavutuksia ja sai sen mitä havittelikin. Elokuussa 2007 ori palkittiin virtuaalinen muotovalio Champion tittelillä. 2007 kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa Peetu palkittiin KTK III palkinnolla, 68 pisteellä. Yleisesti tämä oli hyvä luonteinen herrasmies ja käytöstavat ovat periytyneet useammalle jäkeläisellekkin. Peetun estepainotteisuus näkyy kilpailumenestyksessä, mutta tuloksia löytyy myöskin kouluratsastuksesta, maastoesteistä, sekä kenttäratsastuksen puolelta. Varsin monitaitoinen suomenhevonen.

Taikatuulen Kauhu on 158.0cm Elina L.:n kasvatti, jonka päätä komistaa huuliin asti ulottuva piirto. Ulkonäköä löytyy, joten parhainpana näyttelymenestyksenä, voi mainita Faithfu:lin näyttelyiden luokan voitto ja lopputulosten ensimmäinen ja MVA-sert palkinto. Ori on asustellut Magnolia Grove:ssa, Niinan omistuksessa. "Unksi" on toiminut kilpailu ja jalostuskäytöstä ja painottunut esteratsastuksen puolelle. ERJ alaisista kilpailuista ori on kerännyt kaksikymmentäkuusi sijoitusta ja kilpaillut jop 120cm luokissa. Luonteeltaan Unski on utelias, reipas ja energinen. Orimasiuuttakin löytyy, mutta yleisesti hyvän tahtoinen.

Kirveltäjän Muska nukahti ikuiseen uneen 30.9.2007 rauhallisella yksityistallilla 25 vuoden iässä. Tamma oli rautias, 148.0cm pientyypin edustaja ja Kirveltäjä:n kasvatti. Muska oli herttainen ja sydämellinen tamma, joka kuitenkin ehdottomasti oli vain yhden ihmisen hevonen. Muskan tämä yksi ihminen sai kunnian olla Del ja kotitallina toimi Toyala. Tamma oli koulupainotteinen ja koulutustaso ylsi Helpo A:han. Kilpailumenestysä kerkesikin karttua rutkasti KRJ alaisista kilpailuista, eli yhteensä neljäkymmentäseitsemän sijoitusta. Kantakirjaustilaisuudessa tamma palkittiin kolmannella palkinnolla, kuudellakymmenelläseitsemällä pisteellä. Kantakirjalausunnossa mainittiin tammasta seuraavasti: "Heikot takajalat, voimakas etuosa, komea kaula. Takajalat suurilta osin eva, kuvat hieman huonoista kulmista arvostelun kannalta. Epäsopusuhtaisuutta (pieni takapää). Hyvät tyypit ja sukupuolileima, ryhdikäs, hyvät jalat. Nätti tamma* Jälkeläisiä tämä nätti tamma varsoi yhteensä kuusikappaletta, joista neljä oli tammaa.

K.T Auringon Loiste on suomenpienhevostamma ja säkäkorkeudeltaan 145.0cm. "Loiste" on Johannan ja hänen entisen tallin Y.T Kirpputallin kasvatti ja tamma on ollut omistuksessamme koko sen elämän ajan. Väriltään Loiste oli tummanpunarautias, päänmerkkinä piirto ja jaloissa puolisukat. Näyttelyistä keräsi tittelit VIR MVA Ch:n verran, mutta valitettavasti BIS-listalle ei ilmaantunut yksien näyttelyiden tuloksia, joita olisi arvonimen hakemukseen kovasti kaivattu. Toukokuun 2005 tammojen kantarkirjaustilaisuudessa Loiste palkittiin kolmannella palkinnolla, 68pisteellä. Kantakirjalausunnossa mainittiin seuraavasti: "hyvä pienhevostyyppi, hyvä laatutyyppi, lyhyehkö kaula." Luonteeltaan tämä oli pirteä tamma-mamma, joka jaksoi keksiä jekkuja koko ajan. Sen kanssa piti olla kärsivällinen ja huumorintajuinen. Tamman kanssa kerkesimme kilpailukokemusta ja himpun verran menestystäkkin kerämään niin este-, koulu-, kuin kenttäratsastuksestakin. Jälkeläisiä varsoi yhteensä kahdeksan kappaletta, joista kuusi ole oria.

Unelmien Aivan Kuutamolla oli 155cm, vaaleanpunarautias Vihermetsän kasvatti. Ori on ollut omistuksessamme sen suurimman osan elämästään. Näyttelyistä kerittiin saamaan ch arvonimen verran tuloksia, mutta valitettavasti arvonimi jäi myöntämättä, näyttelyiden kermaa jaoksen oltua tauolla. Nykyäänhän arvonimen anovilta vaadiraan rakennekuvaa. Ori toimi omistuksessamme siitos ja kilpailukäytössä. "Unski" kilpaili sekä este-, että kouluratsastuksessa, mukavasti keräsi sijoituksiakin. Jälkeläisiä yhteensä kaksitoista kappaletta, joista seitsemän oli oreja. Luonteeltaan rauhallinen ja mukava käsiteltävä.

Kivi Lintu TM 144cm tummanpunaruunikko suomenpinehevonen. Tuohimäki on tamman kasvattaja ja omistajana toimi Johnanna H:n YT Kirpputalli. Lintu päästettiin hevosten taivaaseen, ennen kuin vanhuuden kivut pahentuivat. Tamma oli kilpailukäytössä ja kerkesi ottamaan osaa useampiin kilpailuihin. Valitettavasti tuohon aikaan ei ollut niin kehittynyttä VRL:än toiminta ja useammasta kilpailuista jäikin tulokset uupumaan. Näyttelyistä kerännyt kolme irtoSERT palkintoa, joten palittu Champion arvinimellä. Huhtikuussa 2005 tammojen kantakirjaustilaisuudessa Lintu palkittiin kolmannella palkinnolla, 61 pisteellä. Kantakirjalausunnossa tammasta mainitaan seuraavasti: "hillitön määrä massaa edessä, takaosa ihan pikkuruikkuinen. Ensimmäisessä rakennekuvassa etupainoisen oloinen. Tukevassa kunnossa esitetty, raskas runko, lyhyt kaula, jalkojen asennot vaikuttavat ahtailta". Jälkeläisiä Linnulla yhteensä neljä kappaletta, joista vain yksi oli ori.s. 17.04.2007   »   t. Ch Lakean Kuningatar KTK II, YLA2   »   e. K.T Kantele
s. 23.05.2007   »   o. VIR MVA Ch Tuikin Ikivala KRJ I, KTK II YLA 1   »   e. Helmililja VOE
s. 06.06.2007   »   o. KTK II, YLA1, KRJ I Pesonen VOE   »   e. Bellin Vieno Tuuli
s. 08.06.2007   »   o. Lakean Rommi Roopert YLA II, SLA II   »   e. K.T Kantele
s. 11.06.2007   »   t. Lakean Lispetti YLA2, KERL-III, KTK-III, KeRJ-III, SLA-I   »   e. Ruskan Purppura
s. 10.07.2007   »   o. VIR MVA Ch Lakean Vänrikki KTK III, SLA-II   »   e. K.T Kantele
s. 17.10.2007   »   o. Lakean Leevi Luukas KTK III, YLA1   »   e. NRD Jessika
s. 19.10.2007   »   t. Lakean Amalia KTK III   »   e. K.T Kantele
s. 02.05.2008   »   o. Lakean Olli SLA-I   »   e. NRD Jessika
s. 28.10.2008   »   o. Ch Keinumäen Olvi   »   e. Lakean Iida-Stiina
s. 23.02.2009   »   o. Lakean Rautakuuri KTK III   »   e. Nokikylän Laventeli

Muskotti Huijari ei ole enään jalostuskäytössä. Ori viettelee ansaittuja eläkepäiviään. Viikot pitävät sisällään paljon ulkoilua ja kuntoa ja vireyttä ylläpitävää kevyttä liikuntaa.Hoito-ohjeet

Varusteet
» Ratsastusvarusteet: koulusatula (2 satulavyötä), estesatula (2 satulavyötä), pintelit, jännesuojat, kankisuitset, nivelsuitset, nivelkuolaimet, 4 satulahuopaa, vyöpehmuste
» Harjapakki: kumisuka, piikkusuka, pälyharja, pehmeäharja, kovempiharja, kaviokoukku
» Loimet: toppaloimi, 2 markiisiloimi + kaulakappale, villa-viltti, villaloimi, loimivyö
» 2 riimua, näyttelyriimu, 3 riimunnarua, kuljetussuojat, kaviorasva, jouhikiilto, linimentti

Ruokinta
» Aamu: 4 siivu heinää, 1l kauraa, 1l progress, 1/2 melassia turvotettun
» Päivä: 3 siivua heinää
» Ilta: 4 siivu heinää, 1,5l kauraa, 1,5l progress, 1/2l melassia turvotettuna, 1,5dl merilevää, 1dl pellavaa turvotettuna
-Lisäksi porkkanoita ja leipää, jos tallilta löytyy

Liikutus + tarhaus
» Yksi vapaapäivä viikossa
» Monipuolista ja vaihtelevaa liikuntaa, ottaen huomioon mahd. tulevat kilpailut
» Pyrittävä kokopäivätarhaukseen
» Huonolla säällä lyhyempi tarhaus aika
» Loimitus: -5 = tuulta- ja kosteutta pitävä markiisiloimi,
-10 = markiisiloimi + villaloimi tai toppaloimi, -15 = toppaloimi
» Sateella tai tuulisella säällä markiisiloimi + kaulakappale
» Ei makupaloja

Kengitys + madotus + rokotukset + raspaus
» Kengitys: n. kuuden viikon välein. Talvella tilsakumit ja hokit.
» Madotus: neljä kertaa vuodessa.
» Rokotukset: Tetanus kahden vuoden välein.
Rokotukset hevosinfluenssaa ja herpesvirusta vastaan touko- ja marraskuussa.
» Raspaus: vähintään kahdesti vuodessa. Ei suukiilalla, vaan riimun mallisella suunavaajalla.Arvosteluja

Mitä tuosta nyt voi muuta sanoa, kuin upea - johan arvonimetkin sitä todistavat. Orimainen ja ponimainen tapaus, suloisella tavalla pyöreä ja "jämäkkä". Lihaksikkaan oloinen, viisas katse. Ilmeikäs pää, persoonallinen, kiva väritys. Sivut on kivat, värit piristää valkoista taustaa. Tiedot jaoteltu omaláatuisella tavalla - oikea palsta käy hitusen sekavaksi, muuten ok. Kaikki tarpeellinen tieto ja vähän enemmänkin löytyy - päiväkirja on mukava lisä ja etenkin hoitovihkon kuva :)
siisii.

Yleisvaikutelmaltaan erottuu selkeästi sukupuolileima, mutta rotuleiman kanssa sain hetken miettiä - se ei ehken aivan ylimmälle tasolle yltäisi. Huijari on yleisvaikutelmaltaan hyvin ryhdikäs ja sopusuhtaisen rungon omaava. Pää on ilmeikäs, mutta kaula korostuu liikaakin lyhyehkönä sekä säkä on korkeahko. Pystyynsuuntautunut lapa, kuivat jalat ja hienot, pyöreät kaviot. Takaosa hyvä, pyöreä sekä vahvanoloinen, ei yhtään takakorkea. Kinnerkulmaus hyvin rakentunut ja takajalat lihaksikkaat. Rungon pituus on sopusuhtainen sekä karva kiiltää hyvin hoidettuna. Yleisarvosana 9½
cen

Erittäin komea ja lihaksikas suomenhevosori. Kokonaisuudessaan rakenteeltaan sopusuhtainen ja hieno kokonaisuus. Sukupuolileima selvä. Pää ruumiiseen verrattuna oikean kokoinen. Korvat pienehköt, silmät sopivan kokoiset ja nätit. Turpa pitkähkö, sieraimet suuret. Kaula lihaksikas, mutta hieman lyhyehkö. Kaulan kiinnitys ok. Ryntäät lihaksikkaat. Jalat hyvät samoin kaviot. Lautaset pyöreät ja täyteläiset. Säkä hieman matalahko mutta erottuu. Harja upeassa kunnossa, samoin karvapeite. Todella komea ori. Yleisarvosana 9½
Deliver, VRL-4734

Kantakirjalausunto:
21p + 18p + 22p + 24p = 85p. I palkinto
- Hyvä laatutyyppi ja muut tyypit
- Sopusuhtainen rakenne
- Hieman pysty lapa, ryntäät jokseenkin tiivit
- Hyvä pää, hieman lyhyehkö kaula
- Erinomaiset terveet jalat!
- Oikein hyvä rotunsa edustaja!
Tuomareina: Kisshu, Kya, Ninja, Hanna K.

"Komea ori, kantakirjapalkintonsa ansainnut. Huijari vaikuttaa rauhalliselta ja tasapainoiselta oriilta. Eteenpäinpyrkimystä toivottaisiin lisää. Käyttäytyi kehässä mallikelpoisesti, keskittyminen vain sattui olemaan tänään hieman hakusessa ja varmasti herra olisi pystynyt parempaankin. Pesonen : Komea mutta varsin rauhaton ori. Ulkonäkö siis näemmä periytyy, mutta luonteen tasaisuus on hieman hakusessa."
Suomenhevosten yleisarvostelu

Kiitos arvosteluista!copyright © Virtuaalitalli Lakea