Fjelldør v. Pijnboompit

VIR MVA Ch Klass-I KTK-II Premier

norjanvuonohevosori (synt. 10.09.2010 3v 08.05.2011) hhkko 144cm
omistaja turjake VRL-07415 ♥ kasvattaja Stall Pijnboompit
näyttelypainotteinen | VH12-053-0091

            
VIR MVA Ch myönnetty 13.07.2011

15.01.2015 / KTK-II (20 + 19 + 18 + 19 = 76 p.)

All-Sim Evaluation Station 12.11.2014
3 + 3 + 5 + 5 + 17 + 12 + 14 + 5
Grand Total : 64% / Premier

Ras- & könstyp 9/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 8/10 p.
Extremiteter 9/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 7/10 p.
Rörelsemekanik, trav 7/10 p.
Klass I ~ 40/50 p.
Domare: Kmlnt, SISF´s Bedömningsstation

Fjelldør v. Pijnboompit eli tutummin Fjell on yleensä kiltti ja ihmisystävällinen. Tietenkin siltä löytyy silloin tällöin ylimääräistä energiaa, mutta muuten utelias ori käyttäytyy moitteettomasti. Hoitajan ei tarvitse olla maailman kokenein, koska tämän herrasmiehen kanssa pärjää melkein kuka tahansa. Joskus innokkuuden puuskassa saattaa ori hieman ryntäillä taluttaessa tai muuta, mutta tästä ei kannata välittää, Fjell ei tarkoita pahaa. Ori on myöskin hyvin kylmähermoinen, eikä paljoa turhista hätkähdä.

Hoitaessa ei kannata jännittää tämän kaverin kanssa. Ori seisoo yleensä lepsusti paikallaan, kunhan on ensin suorittanut uteliaana hoitajan taskujen tarkistuksen herkkujen varalta. Välillä täytyy kyllä tutkia todella tarkasti jokainen harja ja varuste, jonka hoitaja ottaa käteensä. Kuitenkaan Fjell ei jaksa kauaa tutkia asioita, vaan lopulta alkaa seisoa melkein nukkuen paikallaan. Nauttii harjauksesta ja nostaa kiltisti jalkansa kavioita puhdistaessa. Vesipesukaan ei tuota ongelmia, vaan ori innostuu ja yrittää pärskyttää vettä huulillaan, jos suinkin onnistuu. Ratsastusvarusteet nähdessään innostuu ja alkaa steppaamaan paikallaan. Ylitse vuotava into ei tahdo pysyä sopivissa mitoissa, kun satula saadaan selkään ja suitset päähän. Suojien tai pinteleiden laitto tässä vaiheessa on mahdotonta, koska jalat nousevat ja laskevat kovalla tahdilla. Tämän takia suojat tai pintelit olisi hyvä laittaa ennen satulointia. Valjaiden laitossa on sama, ori innostuu ja ei meinaa malttaa pysyä paikallaan. Jos ori on todella intona, on paikallaan vihainen Fjell ei ärähdys , joka rauhoittaa orin suolapatsaaksi sekunnissa.

Ratsastaessa Fjell liikkuu mielellään eteenpäin ja nauttii, kun ratsastaja jo heti alussa antaa sille hyvän tuen suuhun. Liikkeet ovatkin varsin komeat, kunhan ori vain menee muodossa ja tottelee apuja. Joskus virta on vähäistä, jolloin paikallaan ovat kannukset ja raippa. Muuten voi lisävarusteet jättää talliin ja nauttia ratsastuksesta ja hevosen liikkeistä täysin siemauksin. Koulu sujuu ilman ongelmia, ori nauttii saadessaan tehdä erilaisia kiemuroita ja koukeroita. Väistöissä Fjell onkin oikea mestari, vaikka innokkaana sivulle päin menijänä liike ei oikein mene viistoon vaan sivulle Ratsastajan on hyvä muistaa yli-innokkuus päivinä, että joskus saattaa tulla pikkuinen ilonpukki, joka ei hyvän perusistunnan omaavalla ratsastajalla paljoa pasmoja sekoita. Esteitä vuonis ei oikein ymmärrä vaan tahtoo rymistellä puomien läpi, jos ratsastaja ei ole tarkkana. Kisoissa liikkuu hieman laiskemmin kuin kotona jostain syystä, mutta kun muistaa ottaa kannukset mukaan ei ole ongelmia. Maastoilee mielellään ja varsinkin laukkapätkillä vauhtia löytyy.

Ajaessa liikkuu reippaana ja tottelee hyvin. Ei lähde rynnimään päättömästi tai ala potkimaan, vaan mennä tepsuttaa kauniisti kaula kaarella. Pistelee myös kärryjen edessä parastaan ja ravaakin sangen komeasti, jos ohjastaja jaksaa hieman työskennellä. Tässäkin Fjell pitää siitä, että suussa on kunnon tuki heti alussa, joten ohjat pitkällä ei onnistu mikään. Loppujen lopuksi Fjell on oikein mukava vuonisori, joka persoonallisena kaverina ei jätä ketään kylmäksi.
© Jusu.

Trublik Esbjörn
nvh hkko 143cm
Ch, YLA2, KRJ-II
Idor Jordbær
nvh hhkko 143cm
Jet Sandstøle
Idor Jannette
Ekelund's Kjæreste
nvh phkko 142cm
Ekelund's Fryktløs
Ekelund's Kjære
Cornflower's Fabiola
nvh hkko 145cm
VIR MVA Ch, KTK-II
Framtid NOR
nvh hkko 142cm
VIR MVA Ch, KTK-II
Utsikt
Flicka
Lavendel NOR
nvh rnhkko 147cm
Torbjørn
Elaine

Fjellin isä, Trublik Esbjörn on Champion palkittu norjanvuonohevosori. Ori on kaikkien ystävä ja ei tee pahaa, oikea luottoori. Esko, jota herraa kutsutaan on painotettu kouluratsastukseen ja menee Helppo A tasosta koulua. Kisannut ori on myös, ja kasassa on melko paljon sijoituksia ja näyttelymenestystä. Jälkeläisiä Eskolla on yksi + Fjell, eli kaksi.

Idor Jordbær on harmaanhallakon värinen norjanvuonohevosherra. Jokke on 143cm korkea ja hänkin on kouluratsastuspainotteinen. Jokke on kisannut HeA-HeC kouluradoilla sekä valjakkoajossa. Orilla on yksi jälkeläine ja luontelaan Jokke on monipuolinen tapaus.

Fjellin isänemä on kuvakaunis Ekelund's Kjæreste. Essi on ihmisrakas ja kiltti norjanvuonohevostamma jolla on senttejä 142. Essillä on yksi jälkeläinen. Kisannut tamma on myös, koulujja ja valjakossa. Tamma on syntyny Norjassa.

Hieno norjanvuonohevostamma, joka sattuu olemaan Fjellin emä on suloinen ja utelias tamma. Häntä tunnista nimellä Cornflower's Fabiola. Fabiola on kisattu tamma valjakossa ja sijoituksia vaativista luokista on tullut. Jälkikasvua on kaksi. Fabiolalla on saavuttanu myös VIR MVA Ch ja KTK-II.

Framtid NOR on norjassa syntyny norjanvuonohevosori jolta ei puutu mitään. Ransu on kiltti ja mukava poni, joka on hallakon värinen sekä 142cm iso. Ransulla on arvonimet VIR MVA Ch ja KTK-III sekä jälkikasvua neljä.

Lavendel NOR n ruunihallakon värinen norjan vuonohevostamma jolta löytyy säkää 147cm. Liine on kuvakaunis ja kiltti tamma, jolla on kisattu ja oltu valmennuksissa.

02.02.2011 t. Solliblakka REC om. VRL-07415
02.01.2013 o. Borghild av Rågkross (e. Kornblomst e Trollkvinne) om. VRL-01441
06.07.2013 o. GL Kolbjørn om. VRL-12468
01.03.2011 t. Zau v.d. Trondheim

KRJ 08.10.2010 kutsu - helppo a - 06/40
KRJ 10.10.2010 kutsu - helppo a - 03/21
KRJ 05.11.2010 kutsu - helppo b - 04/30
KRJ 16.02.2011 kutsu - Helppo a - 04/50
ERJ 10.07.2011 kutsu - 50-60cm - 5/100
ERJ 11.07.2011 kutsu - 50-60cm - 7/100
ERJ 14.07.2011 kutsu - 70cm - 7/100
ERJ 15.07.2011 kutsu - 50-60cm - 8/100
KRJ 21.07.2011 - kutsu - HeC - 6/40
KRJ 23.07.2011 - kutsu - HeB - 4/40
KRJ 06.08.2011 - kutsu - HeA - 3/30
27.12.10 Duren (t. Kata P.) BIS2, MVA-sert
04.03.11 kutsu kadonnu (t. Shonna), irtoSERT
04.02.11 Trondheim Fjords (t. Peppi S.) BIS4, MVA-sert
21.05.11 Trondheim Fjords (t. Alina J.) irtoSERT

kouluvalmennus, valmetaja Mörö
Orisi oli heti alusta asti energinen ja askelsi jo lämmittelyssä reippaasti eteenpäin. Fjellin ollessa tarpeeksi vertynyt aloitettiin työskentely kevyessä ravissa. Saitte tehdä erilaisia voltteja kiemurauria. Fjell ei aluksi taipunut kovin hyvin, johtuen sen kovasta vauhdista. Neuvoin sinua tekemään puolipidätteitä aina ennen voltteja ja kiemuroita, sekä aina kun vauhti alkoi mennä aivan mahdottomaksi. Sait orisi parin kierroksen jälkeen hillitsemään vauhtinsa juuri sopivaksi, sekä taipumaan hyvin pienilläkin volteilla. Saitte tehdä voltteja ja kiemuroita vielä harjoitusravissakin, ennen kuin siirryttiin pohkeenväistöihin. Ensin Fjell olisi halunnut pysyä uralla, mutta kun annoit sille tiukat ja selkeät avut ori väisti todella hienosti! Teitte väistöt pari kertaa molempiin suuntiin ja sitten oli laukkaamisen vuoro. Orisi nosti reippaan laukan halukkaasti ja saitkin taas pidätellä sitä ja tehdä muutaman, vauhdin vuoksi melko laajan, laukkaympyrän. Laukan ollessa rentoa käskin sinun hidastaa harjoitusraviin ja nostaa viiden askeleen päästä taas laukkaan. Tämä meni heti aivan nappiin ja saitte tehdä samanlaiset siirtymiset vielä neljään kertaan, kunnes käskin teitä menemään kentän poikki ja vaihtamaan laukkaa kentän keskellä ja vaihtamaan myös suuntaa. Laukanvaihto tuli hieman myöhässä, mutta onnistui kuitenkin ja saitte tehdä vielä samat siirtymiset toisessa suunnassa pariin kertaan. Tämän jälkeen olivatkin vuorossa loppuravit ja � käynnit. Kaiken kaikkian valmennus meni todella mukavasti!

kouluvalmennus, valmentajana Hailey
Kaunis norjanvuonohevonen ravasi ympäri maneesia. Se taipui hyvin kulmissa sekä kulki jo nyt hyvin avuilla
- Sitten voit siirtyä käyntiin, ääneni kaikui maneesissa. Ratsukko liikkui sulavasti uralla.
- Ala tehdä seuraavaksi pysähdyksiä ja peruutuksia.
Ratsukko teki työtä käskettyä. Fjell teki kaiken kuten oli pyydettykkin. Ponista tälläinen taisi olla hänen tasoiselleen konkarille liian yksinkertaista. Kehuin ratsukon suoritusta. Tämän jälkeen käskin heidän tehdä erilaisia teitä. Varsinkin teiden kaarteissä ratsastajan oli määrä taivuttaa ja asettaa hevosta hyvin sisäänpäin. Liikkeet onnistuivat sulavasti. Käyntityöskentelyn jälkeen aloitettiin raviharjoitukset.
- Seuraavan pitkän sivun kulmasta käännä kohti seuraavaa kulmaa. Toisin sanoen tee sieltä koko rata leikkaa. Suurinpiirtein keskivaiheilla tietä lisää tempoa ja ratsasta kevyttä ravia harjoitusravin sijaan.
Ratsastajan ilme oli hyvin keskittynyt. Hevonen ravasi liidokkaasti, askel askeleelta yhtä hyvin.
- Muista ratsastaa hevosta niin, että se kulkee pohkeittesi välissä, huomautin ratsastajalle. Tämän harjoituksen jälkeen alettiin tehdä avo- ja sulkutaivutuksia. Poni kuunteli useimmiten hyvin. Hetkisen treenaamisen jälkeen ratsukko meni käyntiä hieman normaalia pitemmin ohjin - niin, että Fjell sai venyttää kaulaansa ja antaa hetken hengityksen tasaantua. Kun ratsukko oli pitänyt pienen lepotauon jatkoimme taas treenaamista.
- Väistätä hevosta seuraavan sivun noin puolivälissä, sanoin ratsastajalle. Fjell osasi pohkeenväistön ilmeisen hyvin. - Sitten jää ovenpuoleiseen päätyyn pääty-ympyrälle, sanoin. - No niin, oikein hyvä. Nyt poni selvästi kuuntelee jokaista apuasi istuntaa myöten. Sitten tee puolipidäte ja nosta oikea laukka. Siirry samalla pois pääty-ympyrältä laukkaamaan aivan normaalisti uralle, jatkoin ohjeitani. Ratsastajan pohkeiden painautuessa ponin kylkiin se otti vielä pari ravi askelta ja nosti sitten hyvin rullaavan laukan. Ratsukko siirtyi laukkapätkänsä jälkeen harjoitusravin kautta käyntiin kuuntelemaan seuraavia ohjeitani.
- Seuraavaksi kun nostat laukan, aseta hevosta sisäänpäin enemmän ja ratsasta sitä enemmän eteen-alas, kuitenkin niin että hevonen menee sujuvasti peräänannossa. Jatka laukkaa suunnilleen kierros. Kun laukkaharjoitus oli sujunut mallikkaasti, jatkoimme laukanvaihdoilla. Vaihdot näyttivät tuottavan hieman hankaluuksia. Poni kuitenkin teki kaiken parhaansa mukaan ja se selvästi yritti. Sitten taas oli pienoisen käyntipätkän aika. Hengähtämisen jälkeen harjoiteltii taka- ja etuosakäännöksiä. Fjellhän osasi ne hienosti! Loppuverryttely jälkeen ratsukko ratsasti takaisin tallille. Kaiken kaikkiaan valmennus sujui oikein onnistuneesti, ja poni oli melko hyvällä päällä. Kaikki mitä treenattii hoitui aika sujuvasti.

Tämä on virtuaalitalli | Tämä on virtuaalihevonen | This is a sim-game stable
Ulkoasu © turjake 2014 | Kuvat © kuvaaja ei tahdo nimeän mainittavan, kiitos!