captain beefheart electricity

WAVES AND VIBES
media shows - tributes


 

rosa ensemble & hans dagelet * SELLING HOOVERS IN MOJAVE

THIS is CONCERTS - go to the main page


saturday 14 august 2004 LEIDSCHE RIJN holland [TENT] DE BELEVING festival de beschaving
festival attendance: 3000

*

dutch PRESS REVIEW

kunst: selling hoovers in mojave, 14 augustus, festival de beschaving, leidsche rijn
EEN FENOMENALE BEEFHEART-HOMMAGE

uit de volkskrant 160804 holland
door frits van der waa

opmerking: bewerkte versie met wat verbeterde feiten

captain beefheart verbijsterde in 1969 vriend en vijand met zijn album 'trout mask replica'. de muziek was te extreem voor een breed publiek, maar ze maakte hem tot een levende legende. vooral nadat beefheart zich in 1983 terugtrok in de mojave woestijn en onder zijn eigen naam don van vliet ging schilderen.

wat rest zijn een stuk of tien geluidssdragers met uitvoeringen die voor eeuwig gestold zijn. de enige manier om die muziek nieuw leven in te blazen is door ze opnieuw uit te voeren. een paar jaar geleden kwam beefhearts groep, the magic band, opnieuw bijeen - maar zonder het knoestige stemgeluid van de captain. voor dat gebrek vond het utrechtse rosa ensemble een oplossing in zijn hommageprogramma 'selling hoovers in mojave': hans dagelet.

dagelet is naast acteur een uitstekend trompettist. de manier waarop hij in de huid van de captain kruipt, stamelend en schurend de taal uitbraakt en klinkers en medeklinkers tot muzikale klanken vervormt, is fenomenaal.

rosa ensemble and hans dagelet - selling hoovers in mojave - captain beefheart tribute - live performance 140804 festival de beschaving, leidsche rijn, holland - hans dagelet
hans dagelet
foto afkomstig van de festival website

daarbij komt dat het rosa ensemble van vliets composities aan eigen bewerkingen heeft onderworpen - om te beginnen door alle teksten in het nederlands te vertalen. dat is ingenieus gedaan, met behoud van klankrijmen en betekenis-verbanden. 'blabber 'n' smoke' wordt 'blaat en rook', 'bat chain puller' wordt 'vleerkettingplukker', en 'neon meate dream of a octafish' verandert in 'neon vleesvrees van een oktavis' - zie daar een goede indruk van beefhearts woordenarsenaal. dagelet is niet altijd te verstaan, maar ook dat doet recht aan de oorspronkelijke uitvoeringen.

hoogtepunt is het nummer 'somberland' (frownland), waarin de georganiseerde anarchie van het origineel volmaakt wordt getroffen. het programma biedt bovendien een spetterende afwisseling van vokale en instrumentale stukken, waaronder 'biefhart', een muzikaal eerbetoon van eric de clerq [plus een paar 'evergreens' van beefhearts schoolkameraad en muziektrawant frank zappa, zoals het nummer 'klodderige jus'].

*


go (back) to the main page

[bijgewerkt 200804]

click clack to the power station, the news or the other MEDIA SHOWS


captain beefheart electricity
as felt by teejo

^