Review from Patimat 2015


21-3-2015
Review from Patimat  Huseynov Sharuhanova
Artist and Art Critic
 Russia, Dagestan


This review is translate with google

Acrylic painting on cnvas

Size: 116 x 200

Year: 2013

Acrylic painting on cnvas 

Size: 60 x 80

Year: 2012


Strolling through the expanses of the Internet, I came across a magnificent Dutch expressionist Shefqet Avdush Emini. Later, I was fortunate to get to know him and work for international ART-symposia.

 Expression in color, line, and at the same time, a sense of proportion and harmony - it works like live his own life. They are not designed to ensure that like it or bribe, they are not cloying and not decorative, not cold and dead. It stops swaying life and fascinates the viewer. Bright, contrast, at first glance filled holiday, they both carry the drama.

Amazingly thin ratio of proportions, colors, tones indicate the presence of basic academic knowledge, which release the artist from the fear of doing something wrong. And it gives the artist the right to be fluent in line, that first catches the eye in its schedule.

 This professional immediacy just felt in every movement of the hand, or rather, in each span baggy fleyts through which it enters into an implicit contract with the painting, in a hot working process and forget about the outside world. This is the time of the soul's ascent of the mind, breaking down the barriers of fear giving birth to the best results.

Looking at how the Shefqet Avdush Emini, it may seem that he just casually sprays paint on canvas, but then where do these whimsical abstract and, at the same time, it is figurative landscapes, which are read hot summer field cool water bays or just the state of nature, and subtle sensual images of women with bottomless deep eyes, radiating the whole fate. He portrays them as if he had lived a life with them. Women who portrays  Shefqet  Avdush Emini, always seductive and romantic.

Shefqet - King color palette it is independent from the experience of others, he is dictating its terms, taming the colors with each other, for example, he uses the royal blue on the cheek covered with a thin veil of pink blush, making face to glow from within and thus throwing a challenge to all academic canons . Complex tone, turning into an open net color. Heavy rough texture, flowing silk in soft covering, the former once, rough canvas soft gloss, etc. - So he breaks all the rules of representation, it is, it is free and it is his main horse!

 His work is not so much intriguing topics as pulsating rhythms, a lot of energy, arousing an emotional response from the viewer. And because it stops people passing by, gathering crowd near him, organizing thereby unscheduled performance. Regardless of the format, the quality of the material of the outer atmosphere, it comes out the winner of this game, creating a new life on the canvas, missed through the filter of his own soul.

This artist can talk endlessly, but better than any words say it works. They can be seen on almost all the photographs of contemporary international accounting ART symposia. He conducts master classes in different countries, and artists from all over the world come to him to catch his life-affirming, bright and light-filled art. Generously sharing ability, he is not afraid of competition, leaving nothing for the soul as well as confidence in themselves and in their abilities, who gave him to his mother's milk.

http://www.shefqet.com/

http://kunstwereldwijdnetwerk.nl/.../shefqet-avdush-emini-bio...

http://shefqetavdushemini.123website.nl/

http://shefqetemini.beep.com/cv.htm

Patimat  Huseynov Sharuhanova artist. Russia, Dagestan.

Acrylic painting on canvas

Drawing


Не тот ли творец, кто способен вдохнуть жизнь ….

Прогуливаясь по интернет просторам, я наткнулась на великолепного голландского экспрессиониста Shefqet Avdush Emini.  Позже, мне посчастливилось познакомиться с ним и работать на интернациональных ART-симпозиумах.

 Экспрессия в цвете, в линии и, в тоже время, чувство меры и гармонии – его работы будто живут своею собственной жизнью. Они не рассчитаны на то, чтобы нравится или подкупать, они не приторны и не декоративны, не холодны и не мертвы. Именно колыхание жизни останавливает и завораживает зрителя. Яркие, контрастные, на первый взгляд наполненные праздником, они одновременно несут в себе драму.

  Удивительно тонкие соотношения пропорций, цветов, тонов говорят о наличии фундаментальных академических знаний, которые высвобождают художника от боязни сделать что-то неправильно. И это дает право художнику владеть свободно линией, что первым бросается в глаза в его графике.

 Эта профессиональная непосредственность так же чувствуется в каждом движении кисти, а точнее, в каждом размахе широченного флейца, через который он входит в негласный договор с живописью, в жарком рабочем процессе, забывая о внешнем мире. Таков момент восхождения души над разумом, ломая преграды страха рождающий лучшие плоды.

Глядя  на то как работает Shefqet Avdush Emini, может показаться, что он просто разбрызгивает небрежно краску по холстам, но откуда тогда берутся эти причудливые абстрактные и, в тоже время, вполне фигуративные пейзажи, на которых считываются жаркие летние поля, прохладные водные заливы или просто состояния природы, и тонкие чувственные образы женщин с бездонно-глубокими глазами, излучающими целые судьбы. Он изображает их так, как будто бы прожил жизнь вместе с ними. Женщины, которых изображает Shefqet Avdush Emini, всегда обольстительны и романтичны.

Shefqet - король цвета, его палитра независима от чужого опыта, он диктует свои условия, усмиряя цвета между собой, так, например, он использует кобальтовый синий на щеке  покрытой пеленой тонкого розового румянца, заставляя светиться лицо изнутри и тем самым  кидая вызов всем академическим канонам. Сложные тона, переходящие в чистый открытый цвет. Тяжелые грубые фактуры, перетекающие в шелковую нежность, покрывая, бывший когда-то, шероховатый холст мягким глянцем и т.д. - таким образом, он ломает все представления о правилах, он вне, он свободен и это его главный конь!

ü  Его работы интригуют не столько тематикой, сколько пульсирующими ритмами, огромным зарядом энергии, возбуждающим эмоциональный отклик у зрителя. И потому, он останавливает проходящих мимо людей, собирая толпы возле себя, организуя тем самым внеплановый перформанс. Независимо от формата, качества материала, внешней атмосферы, он выходит из этой игры победителем, создавая новую жизнь на холсте, пропущенную сквозь фильтры своей собственной души.

Об этом художнике можно говорить бесконечно, но лучше любого слова скажут его произведения. Их можно увидеть почти на всех отчетных фотографиях современных интернациональных АRT симпозиумов. Он проводит мастер-классы в разных странах, и художники со всего мира приезжают к нему, чтобы заразится его жизнеутверждающим, ярким и наполненным светом искусством. Щедро делясь умением, он не боится конкуренции, не оставляя ничего за душой, так как уверен в себе и в своих способностях, которые передались ему с молоком матери.  

http://www.shefqet.com/

http://kunstwereldwijdnetwerk.nl/…/shefqet-avdush-emini-bio…
http://shefqetavdushemini.123website.nl/
http://shefqetemini.beep.com/cv.htm


Обзор от Патимат Гусейнова Sharuhanova художника. Россия, Дагестан 21-3-2015

Website: http://patimat-guseynova-sarukhanova.webnode.nl/

                  http://maicho72.wix.com/patimat#!review-2015/c1cf5



Kristaq Shabani


18-11-2014

Sipar i madh i artit tė pikturimit

“Art figurativ abstrakt ekspresionizėm” 
SHEFQET AVDUSH EMINI , PIKTORI SHQIPTAR NGA KOSOVA , LNPSHA "PEGASI" ALBANIA 
ARTIST ME PĖRMASA BOTĖRORE PUSHTON OBJEKTET E ARTIT TĖ BOTĖS

"PAINTER OF THE YEAR 2013 LNPSHA" PEGASI "ALBANIA

Biografi:

I lindur nė Davidovc- Kosovė. Jeton dhe punon nė Holandė. Pas studimeve tė kryera nė Akademinė Arteve nė Prishtinė-Kosovė, punoi si mėsimdhėnės i artit figurativ. Kėto dy dekada tė fundit jeton dhe punon nė Holandė, si artist i pavarur. Njohėsit e artit e kanė pėrshkruar punėn e Shefqet Avdush Eminit si “art figurativ abstrakt ekspresionizėm”. Njė punė artistike qė pėrfshin njė gamė tė gjallė ekspresive dhe njė lojė unike tė kolorit. Pėrdorja e vajit nė pėlhurė ka qenė mė e pėrdorur pėr t’i shprehur ndjenjat ekspresive nė turbullira abstrakte me elemente figurative. Pėrdorimi i brushės ėshtė i guximshėm dhe autonom, kurse fuqia dhe liria e kolorit nė pikturė ėshtė ajo qė e bėn tė pranohet nė muze dhe galeri tė shumta nė botė siē janė: Suedi, Danimarkė,Turqi, Egjipt, Marok, Kinė, Austri, Holandė, Gjermani, Itali, Angli, Spanjė, Portugali,Belgjikė, Rumani, Bulgari, Maqedoni, Slloveni, Kroaci, Serbi, Bosnje, Kosovė, Shqipėri, Brazil, USA Washington, Kuvait, Slovaki, Oman, Rusi. 
Shefqet Avdush Emini ėshtė njė artist qė tėrė energjinė jetėsore ia ka kushtuar veprimtarisė krijuese: pikturės dhe skulpturės.
http://shefqetemini.webs.com/
http://shefqetavdushemini.blogspot.com/
Jury of annual exhibition of tha Omani society 2012,Shefqet,Ghazi and Ismail

Member:

Permanent collection of Museum '' Alija Izetbegovic'' 2013
Association of poets,writers and artists '' Pegasi'' Albania 2013
Permanent collection of the Modern Art Museum,Kuwait 2012
Permanent collection of the Museum MAC Brazil 2011
Permanent collection of the Gallery Tetovo, Macedonia 2010
Permanent collection of the Gallery Aiud, Romania 2010
Permanent collection of the Museum Tepecik,turkey 2010
Aperon Art Plus Gallery, Istanbul 2010
Gallery Tornby Denmark2010;
RKD as from2003;
Foundation Symbiose Sittard as from 2003;
Foundation art centre keeps out 2003;
Aida as from 1994
Stichting Kunstcentrum Weert as from 2003;
Permanent collection of the National Gallery of art in Tirana 1999
Artist figurative association of the Kosovo as from1989;
President of the foundation 'Zef Kolombi ' Ferizaj Kosovo as from 1988-1992
Member of foundation art centre ' Zef Kolombi ' Ferizaj Kosovo as from 1982;

Symposiums:
Simposium in Sarajevo,Bosnia 2013
Simposium in Penza,Russia 2013

Constellation of international artists Prishtina, Kosovo 2013
Symposium Konya in Turkey 2013
Art colony in Prishtina,Kosovo 2013
Festival in Sharm El Sheikh 2012
Simposium in Birgi, Turkey 2012
Art colony in Izmir,Turkye 2012
Symposium in Mojmirovce, Slovakia 2012
Plejada e artisteve nderkombtar Prishtine ,Kosovė 2012
Symposium in Konya,Turkey 2012
Workshop in Rembrandplein, Amsterdam1012Symposium in Kuwait 2012
Festival – VI Sharm Em Sheikh, Egypt december 2011
Symposium in Antalya, Turkey 2 juni 2010
International Arts Festival Gesha View – Bulgaria mei 2011
Colony Tetov, Macedonia june 2010
Symposium Tepecik, Turkey june 2010
Symposium Auid, Romania august 2010
Workshop in Rembrandsplein, Amsterdam july 2010
Festival in Sharm El Sheikh, Egypte april 2010

Exhibitions:
2013.Exhibition in Gallery Penza,Russia 2013
2013.Exhibition National Museum of Unification,Alba lulia,Romaia
2013.Exhibition at the Royal Garden, Copenhagen, Denmark
2013.Exhibition International Biennial Festival of Portrait INTERBIFEP in Bosnia i Eercigovina
2013.ExhibitionTuch'' within the XIIIth edition of the Inter-Art International Artcamp,at the Inter-Art Gallery,Romaia
2013.ExhibitionExhibition Hanikahu in Sarajevo,Bosnia
2013.Exhibition New York, USA - "Inter-Art": 20th Anniversary edition of Mail Art
2013.Exhibition Ostraka Gallery - Dandy Mega mall - Cairo,Egypte
2013.Exhibition in Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud,Romania
2013.Exhibition in Kosove
2013.Exhibition in KTO Karatay University,Konya,Turkey
2013.Exhibition in JW Marriott Hotel Cairo
2013.Exhibition “Inter Art” International exhibitin,at the European Prlament,Brussesl,Belgium
2013.Exhibition Sanitätshaus Am Deister,Bennigsen,Germany
2013. ASROPA international art exhibition in Santarosa Gallery Gunsan Korea
2013. Exhibition NAR-I AŞK Gallery - Konya,Turkey
2013.Exhibition in Galley Galéria Cit, Bratislava,Slovakia
2013.Exhibition in Sirius Hotel,Prishtina,Kosovo
2012.International Art & Design Exhibition"in Seoul Korea
2012.Exhibition in Sharm El Sheikh,Egypte
2012.Exhibition in Arts Galerie,Tirana
2012.Exhibition in Ödemiş,Turkkey
2012.Exhibition in Bostonli Galleryin 21 september in Izmir,Turkey
2012.Exhibition in Castel,Moimirovce,Slovakia
2012.Exhibition Hotel Prishtina,Kosovo
2012.Exhibition Hamam Prizeren,Kosovo
2012.Exhibition in museum Antalya,Turkey
2012.Exhibition at the cultural complex in Alhoceima,Morocco
2012.Exhibition in KTO Karatay University,Konya,Turkey
2012.Exhibition at the cultural Russian center Rabat ,Morocco
2012.Ekshibition in Kuwait
2012.Exhibition in Atelier Oosterbosch (Gallery) Amsterdam
2012 EPK, DLUM Galley, Slovenia
2011.Sharm El Sheikh,Egypte
2011.Inter-Art Exhibition in Washington D.C.U
2011.Solo exhibition: Atrium the Hague,Netherland
2011 International Gallery bienaal festival of portrait,drawings tuzla , Bosnia and Hercigovina.
2011 Show Your Hope,Lublana,Slovenia
2011 Mozes en aaronkerk te Amsterdam
2011 Solo exhibitions Gallery Diversity & Art,Amsterdam,Netherlands
2011 Museum Antalya,Turkey
2011 Art Gallery, Sofia, Bulgaria
2011 Exhibition Geshaview Bulgaria
2011E art for heart,hannover,Germany
2011 Pallati i kulturės Tetovė,Macedonia
2010 Gallery Berat,Albania
2010 Aperon Art Plus Gallery,Istanbul
2010 Torbny Gallery,Denmark
2010 Art Fair Istanbul,
2010 Wall for peace - w -afpiaap - sanski/ Sarajevo / Bosnia – Hercegovina
2010 Drawings Biennale,Museum,Romania,
2010 Artist for freedom rathaus Bensberg, Bergisch-Gladbachž,Germany
2010 Art Fair China, world trade center Beijing's
2010“Inter-art” foundation,Romania,Gallery
2010 Amsterdam Rembrandplei
2010 Culturel and artfestival, Tepecik, Turkey
2010 Koloni Tetov, Macedonie, Gallery
2010 Louver Paris,France
2010 Artist for freedom galileo-park in Lennestadt Germany
2010 Sharm Ell Sheikh,Egypt
2010 Museum of Portalegre,Portugal
2010 Mannheim,Galerie Bohner,Germany
2010 Vigo,club financiero de vigo, the architect palacios Gallery, Spain
2010 Biennale in London Gagliardi Gallery, a group exhibition of selected artist from the Biennale of Chianciano
2009,England
2009 Exhibition National Museum Cotroceni Bucharest,Romania
2009.Exhibition circulating in few balkan countries Melenia art Gallery Bucharest,Romania
2009 Biennale of Chianciano,Italie-the art Museum of Chianciano Terme,Italy
2009 Jma Gallery Vienna, Austria
2008 Private Salon Weert, Netherlands
2008 Private Salon Kinrooi, Belgium
2008 Gallery Drente in hooghalen,Netherlands
2008 Gallery Sigvardson 08. maj Denmark
2008 Van Munster complex in Amersfoort The Netherlands group Gallery
2008 Gallery Sigvardson 02 februari Denmark
2007 Art process Trapani Sicilia Italy Gallery group
2006 Stichting Kunstcentrum Weert,The Netherlands group
2006 Paterskerk Weert,The Netherlands Gallery group
2006 Cigarenfabriek Delft , The Netherlands Gallery group
2006 Molenhof, The Netherlands group Gallery
2005 Paterskerk, The Netherlands group
2005 Molenhof, The Netherlands solo gallery
2005 Marziart Hamburg, Germany group Gallery
2005 Stichting Kunstcentrum Weert solo private
2005 Reasons to love the earth Utrecht group Museum
2005 Molenhof group Gallery
2004 Royal Schouwburg the Hague group or museum
2004 Vredenburg Utrecht group or Museum
2004 Arti et amicitiae Amsterdam group Museum
2004 Atelier route solo
2004 Kunstuitleen Tienschuur group Museum
2003 OBS ' graswinkel' government
2003 Atelier route solo
2003 Kunstuitleen Tienschuur group Museum
2003 Fontys end courts solo government
2003 Public library Nederweert solo government
2002 St. Teunis Kapele vault keeps out solo government
2000 Town hall keep out solo government
2000 Old café keep out the currency private solo
1999 Molenhof keep out solo Gallery
1997 Wommat District Duurstede ate solo Gallery
1997 Rural church abc-old one group or Gallery
1997 Peace church Utrecht group or Gallery
1997 Buurthuis the toll Utrecht group government
1997 Church Utrecht group or Gallery
1996 FNV Utrecht solo government
1996 EKKO Utrecht solo government
1996 Reception centre Utrecht group government
1996 Wommat district Duurstede ate solo Gallery
1996 Peace church Utrecht solo Gallery
1996 Park eye in already Utrecht group government
1996 Triumfatokerk Utrecht solo Gallery
1995 Reception Centre Utrecht solo government
1993 Unaryd Gallery Sweden group
1993 Bank government Unaryd Sweden solo
1992 Home of culture Shtimje Kosovo solo
1991 Theatre fair Pristine Kosovo group
1990 XVII fair Gallery Pristine Kosovo group jumps
1990 Autumn 16de Biennale Pristine Kosovo group
1988 Home of culture Shtimje Kosovo solo
1987 VII Biennale Drawing Pristine Kosovo group
1985 Private Gallery Pristine Kosovo group
1984 Autumn Fair Gallery Pristine Kosovo group
1984 Fair Gallery Pristine Kosovo group
1983 Sarajevo Gallery ex - Jugoslavia group
1983 Zagreb Gallery ex - Yugoslavia group
1983 Belgrade Gallery ex - Yugoslavia group
1983 Private Gallery Ferizaj group
1982 Zef Kolombi Gallery Ferizaj Kosovo group
1981 Zef Kolombi Gallery Ferizaj Kosovo group

Publications:

2013.Shefqet Avdush Emini "PAINTER OF THE YEAR 2013 LNPSHA" Pegasus "ALBANIA .

2013.Book: from Banush Imeri Teacher who left traces in education 1955 – 2012 – know names in Shtime.

2013. Review: from Eriola Azizoli Expres

2012. Jury lied international exhibitions in Oman

2012 From: Erjola Azizlolli Expres, publicaition
2012 Book: Art of the world '' fromKaterina Theofili
2012 Faruk Tasholli Bota Sot newspaper
2011 Review from Ina Eskes MA of Art history
2011 Ese Kritike, Book: from Remzi Limani
2010 Egyptian art critic: Talaat Tbdul Aziz
2010 Interview: Michele Andree
2010 Review from Remzi Limani
2010 Interview: from Natasha Gunn
2009 Genius Book
2008 Tirsdag newspape 29.januar
2006 June news the exactly Albart
2006 May newspaper Bota Sot diaspora
2006 May newspaper Zėri diaspora
2006 May newspaper Lajmi
2006 May newspaper Bota Sot diaspora
2006 May newspaper Bota Sot
2006 March newspaper Zėri diaspora
2006 February newspaper Bota Sot diaspora
2006 February newspaper Zėri diaspora
2006 January news the exactly Albart
2006 January 1. news the exactly Albart
2006 January 2.news the exactly Albart
2005 December newspaper Zėri diaspora
2005 Tineke Prins
December Book bald branch sing for green
2005 november newspaper sunday news
2005 October news the exactly Albart
2005 October newspaper Zėri diaspora
2005 October newspaper Bota Sot
2005 September newspaper Hamburg Abendblatt
2005 August newspaper Hoheluftbrucke
2005 August newspaper Hamburg live
2005 August newspaper Zėri diaspora
2005 August news the exactly Albart
2005 July newspaper Epoka e re
2005 July newspaper Land van Weert
2005 July newspaper the Trumpet
2003 July newspaper Koha Ditore
2003 July newspaper Fontys
2003 April newspaper the Trumpet
2003 May documentation and information of foundation centre
2003 March newspaper Fontys
2003 April Book Album Artium
2002 April newspaper country
1999 December newspaper daily the Limburger
1999 November Television TV keeps out interview
1997 Profession booklet cultural rondje
1996 Utrecht Television reportage
1996 February profession booklet cultural
1996 March Radio first left third right
1996 Newspaper Utrechts nieuwsblad
1995 March Television TV the Netherlands 2 reportage
1995 March Television TV the Netherlands 2 reportage
1994 Book Drite ne Lirikum
1990 Newspaper Rilindja
1987 June newspaper Rilindja
1983 Newspaper Rilindja
1983 Newspaper Zėri i Rinis
1982 October newspaper Rilindja
1982 Newspaper Zėri i Rinis

Faruk Tasholli : PIKTORI SHEFQET AVDUSH EMINI PUSHTON MUZETĖ BOTĖRORĖ TĖ ARTIT


Piktura e cila mbeti ne koleksionin permanent te Museut Modern ne Estremoz,Portugal

PIKTORI SHEFQET AVDUSH EMINI PUSHTON MUZETĖ BOTĖRORĖ TĖ ARTIT


Faruk Tasholli   10/08/2014 


GAZETARIT RUS I THASHĖ: UNĖ JAM SHQIPTAR NGA KOSOVA DHE DUA TĖ DIHET ORIGJINA IME Piktori nga Kosova, Shefqet Avdush Emini, i mėrguar prej shumė vitesh nė Holandė, ka kohė qė me krijimtarinė e tij artistike po paraqitet me sukses nė shumė vende tė botės.Ai sa kthehet nga njė simpozium krijues, e thėrrasin nė tjetrin, gjithnjė duke zgjeruar punėn e vet nė fushėn e pikturės nėpėr botė. Kėsaj radhe, artisti ynė i suksesshėm,sjell mbresat e tij nė disa nga simpoziumet krijuese qė i pati gjatė kėtij vit


Grup foto nga Simpoziumi nė Penza, Russi 15 maj 2014

Piktura e punuar gjatė simpoziumit internacional nė Penza,Russi nė vitin 2014 Nė kėtė vit konuruan 700 artistė nga anėt e ndryshme tė botės, ku u pranuan diku 65 pėr pikturė. Projekti ka qenė i paraparė tė plotėsohet brenda tri jave, po edhe pse unė shkova me pesė ditė vonesė ,me arsyen e agjendės sime tė stėrngarkuar,nuk mė mungoi koha, sepse pėr tri ditė,unė e mbarova projektin qė ka qenė i paraparė pėr tri javė dhe me nje cilėsi shumė tė lartė! Tė gjthė kanė qenė tė befasuar, si njė vit mė parė qė ndodhi e njėjta gjė. Niveli i punės sime ėshtė vlerėsuar shumė lart prej tė gjitha shtresave, ku nga ēdo anė kam marrė shumė fjalė tė mira . Vetė organizatorėt m’u kanė drejtuar me fjalėn se ti je njė gjenial, fantastik. Kėshtu disa kolegė tė profesionit, prapa shpinės, janė ankuar si ėshtė e mundur qė Shefqeti, pėr tri ditė ta pėrfundojė projektin, e tani ai rrin si turist.Organizatorėt u janė pėrgjegjur: po tė gjithė nuk mund tė jenė Shefqet, sepse ai ka prėvojė shumė tė madhe dhe ėshtė njė artist i madh e fantastik. Kėto fjalė m’i ka tregue njėri nga organizatorėt.Natyrisht se unė kam qenė shumė i kėnaqur.Nė kėtė simpozium, si edhe nė tė tjerėt, kam krijuar njė rreth tė mirė dhe kam kaluar shumė mirė. Nga shumica e artistėve kam pasur respekt shumė te madh. Po ashtu, organizatorėt mė kanė ēmuar shumė dhe, kanė treguar respekt tė veēantė ndaj meje, deri sa nuk e shpalpva para pikturave flamurin tim kombėtar, kuq e zi. Mbasandej, filluan tė zbehen raportet me organizatorėt. Ata mė vonė u iknin kontakteve me mua, por punes sime jo dhe, atė e donoin dhe e ēmonin. Po kjo mua me bėri tė vazhdoj edhe mė tutje.Mbas njė dite erdhi Televizoni i atij qyteti qė tė bėjė intervistė me mua. Para se tė jepej intervista drejtpėrdrejt nė televizion, gazetarit i thashė se unė jam shqipare nga Kosova dhe, dėshiroj qė tė dihet origjina ime ,por jam shtetas i Holandės dhe mė duhet ta prezentoj Holandėn. Pasi kjo ndodhi, prapė ata filluan tė zemėrohen, por une nuk kish dert, sepse ia arrita qellimit tim. Mė nė fund, u thashė se kjo do tė mbetet hera e fundit qė prezentohem kėtu.Unė punėn time e pėfundova, prezentova artin e kulturėn time dhe kaq. Mua nuk mė duhet mė shumė. Kėshtu, ata mbetėn jo tė kėnaqur, sepse gjithsesi mua mė humbėn, por edhe punėn time nuk munde ta kenė mė aty .Ajo qė ka mbetur aty, ruhet nė muzen e tyre, normalisht bashkė me emrin tim, qė prapa ka mburrjen time se ēdohereė e ēdokund mbetem shqiptar. Nga expozita ne Penza, Rusi 2014 Punimi I punuar vitin e kaluar.


Nga expozita ne Penza, Rusi 2014 Punimi I punuar vitin e kaluar.

TI JE NJĖ ARTIST I KRISUR 

Foto nga vendi i punes ne,ku dhe ketu behet hapja e ekspozites ne

Saguenay, Canada 2014


Simpoziumi ne Saguenay, Canada 18 qershor 2014

Grup foto nga Simpoziumi Internacional Saguenay, Canada 18 qershor 2014 Foto nga ekspozitea ne Saguenay, Canada 2014 Ky simpozium ka qenė shumė I organizuar . Ne kemi prezentuar katėr artistė internacionalė, Holandė, Iran , Maroko dhe Ēeki. Pritja nga vendasit ka qenė mjaft e mirė, e po ashtu edhe kontaktet kanė qenė shumė tė mira.Kuptohet si nė ēdo simpozium tjetėr, rrjeti zgjerohet me shokė.Me fillimin e demostrimit te punės sime, unė kam krijuar njė rreth tė gjerė tė simpatizantėve dhe zgjerimin e shoqėrisė nė ato vende. Vėrtet edhe kėtu puna e ime ėshtė vlerėsuar shumė lart.Aty kam dėgjuar shumė e shumė fjalė tė mira jashtė prezencės , e po ashtu nė prezencėn time, qė nganjėherė ndihesha ngusht prej perkrahjes, respektit dhe vlerėsimit tė madh, si nga kolegėt, ashtu edhe nga vizitorėt.Kam pasur rastin disa herė qė shumė njerėz tė panjohur mė kanė kėrkuar nė restorant vetėm tė takohen me mua.Pas njė dite erdhi njė artist diku i moshės 70-75 vjeēare, i cili mė kishte kėrkuar pėrmesorganizatorit..Organizatori erdhi ne restorant dhe mė tha se po tė kėrkon njė artist i yni qė ėshtė emėr i madh tek ne.Unė shkova dhe u takove me tė. Qysh nė fjalėt e para mė tha se unė ndihem krenar qė tė kam afer. Unė vėshtrova punėn tuaj jashtė prezences dhe mund tė them se ti je njė artist shumė i madh, edhe pse unė kam dėgjuar shumė pėr ty brenda kėtyre ditėve qė ju prezentoni tek ne me pikturat tuaja. Kam ardhur special pėr ty tė tė shoh dhe tė ta njoh punėn prej sė afėrmi.Ti e din se unė nuk marr pjesė nė kėtė simpozium, por kam kėnaqėsinė e madhe qė tė takova dhe tė njoha ty nga afėr. Jashtė pranisė sime i kishte thėnė organizatorit se ardhja e kėtij artisti tė madh nga Holand ua ka ngritur nivelin e simpoziumit.Kėshtu mė tha vetė organizatori dhe buzėqeshi me njė kėnaqėsi.Po ashtu kishte ardhur njė koleksionist i artit dhe kishte pyetur kush ėshtė ky artist? Ata i kishin treguar se ėshtė nga Holanda.Pas pak miutash unė mberrita te vendi im i punės dhe ai m‘u drejtua: a mund tė tė pyes diqka? Ju pergjegja me „po“ natyrisht. A ka mundėsi ta shoh kėtė punimin tėnd tė madh qė ėshtė i shtrirė nėn tavolinė? E nxora punimin dhe ia tregova. Ai e shikoi pothuaj pesė minuta dhe mė tha ti je njė artist i krisur. Unė iu pergjegja nuk po tė kuptoj, si po mendon, ndėrsa ai buzėqeshi dhe tha ti je njė artist i krisur, por shumė, shumė i madh qė s‘mund tė tė mbėrrijė ēdokush. Dhe tėrė kohėn pėr ēdo ditė vinte dhe mė pėrcillte nga afėr, dhe me pyeste si mund ta kam punėn tėnde ... nuk kam guxim njė artist aq tė madh ta pyes pėr ēmimin e pikturės. Kėshtu ai mė ofroi vizitkartėn e vet dhe kerkonte tė jemi nė kontakt dhe deri nė ditėn e fundit mė percolli me fjalė tė mėdha duke shprehur kėnaqėsinė qė ishte pranė njė artisti tė madh, si mė quajti mua. Vėrtet kam pasur ēaste tė shkėlqyera nė kėtė simpozium! Ky simpozium i tejkaloi kufinjtė e punės sime nė prezentim… Vėrtet kam qenė shum i lumtur dhe ndihem krenar qė sė paku po mund tė hedh njė gur themel nė tė mirėn e kombit tim.Prania kulturės sime po shpėrndahet nė tėrė botėn dhe po pėrqafohet me njė respekt te madh. Prandaj, nuk mund ta fsheh kėnaqėsinė qe u prezentova nė ketė simpozium tė rėndėsishėm nė Seguenay, nė Canada ! Foto ne hapej e ekspozites se perbashket ne Kanad 2014 Mrapa eshte koleksionisti me gruan e vet, ndėrsa ky kanadez, e mban paletėn pėr ta nėshkruar pikturėn pėr hir tė respektit.


Simpoziumi ne Estremoz,Portugal 3 korrik 2014


NL grup foto nga Simpoziumi Estremoz,Portugal 2014


Foto me nenkryetarin e komunes dhe organizatoren 2014 Ne prezentuam NL grup ne Estremoz, Portugal Dita e parė e demostrimit ishte njė pikturė e pėrbashkėt me artistin shumė tė mirė Gustave dhe me njė artiste tjetėr qė quhej Bikkel dhe, po ashu,edhe unė. Kjo pikturė u punua nė ambientin e hapur ku kanė qenė shumė publik afėr dhe kanė qenė tė mahnitut me procesin e zhvillimin dhe pėrfundimit tė piktures. Ne u ndamė vėrtet me njė sukses tė madh. Kėshtu qė kjo pikturė iu dhurua komunės sė qytetit nga grupi NL. Piktura iu dhurua komunes se qytetit Estremoz,Portugal 2014 Nė kėtė simpozium kemi qenė tė thirrur qė tė prezentojmė Hoöandėn .Kemi prezentuar tre piktorė nga Holanda dhe dy piktorė e njė fotograf nga Portugalia. Po ashtu, kanė prezentuar me ne edhe katėr drumer dhe nje poet nga ta. Ka qenė vėrtet njė prezentim i denjė, ku masa ka qenė e mahnitur me zhvillimin dhe punėn qė kemi bėrė. Po ashtu, organizatorja ka qenė shumė korekte dhe ka treguar kujdes dhe respekt tė madh ndaj nesh.Unė i bėra dy piktura ku njėra mbeti nė muzeun e atij qyteti ku ishte njė muze i madh dhe shumė i bukur, ndėrsa tjetrėn e mora nė shtėpi, me qėllim, po qe se kerojnė punėn time nė ndonjė muze tjetėr tė ua dergoj. Ndėrsa pėr pikturėn qe mbeti nė muze, ata thonė se ne jemi krenarė qė mbajmė pikturėn tuaj nė muzeun tonė. Po ashtu, komuna e qytetit thotė se ėshtė krenare qė mban njė pikturė aq tė bukur e tė pėrbashkėt nga grupi NL . Piktura ėshtė acriyl nė pėlhurė, formati: 100 x 120, viti: 2014 Qendron nė muzeun e qytetit Estremoz, Portugali


Punen time, pothuaj si nė ēdo simpozium e kanė dashur te gjitha shtresat, si artistėt po ashtu edhe vizitorėt. Kanė qenė tė befasuar me rezultatin qė kam treguar.Si ēdo herė, fjalė tė mėdha e tė kendshme kam marre pothuaj nga ēdokush. Unė pėrseris prapė se vėrtet ndihem i lumtur qė emri im prezenton kulturėn tonė nėpėr shumė muze tė botės. Ndjej obligim moral e shpirėtrore qė ta jap njė kontribut pėr tė mirėn e kulturės sė kombit tim. Pas perfundimit te simpoziumit, morėm thirrje qė tė ekspozojmė nė muzeun e qytetit ku ishte njė muze vėrtet i shkėlqyshėm. Po ashtu, kėrkuan qė tė dy piktorėt tė na kenė prapė nė simpoziumin tjetėr, mua dhe kolegin Gustav. Tani ne jemi nė kontakt tė pėrhershėm me ta. Natyrisht se edhe ne jemi shumė mirėnjohės pėr kujdesin dhe respektin e tyre ndaj nesh. Ishte njė kėnaqėsi qė prezentva nė kėtė simpozium, po ashtu njė krenari vėrtet pėr vlerėn e lartė tė punės qė krijova nė kėtė simpozium. Kjo punė qė shihet, mbetet nė atė muze tė madh e tė bukur.




 

”Sirius’’,Kolonia qė mbledh veprat pėr tė krijuar art elitar


Review Erjola Azizolli 2013

        

                                                                                         

             

       

FARUK TASHOLLI:PIKTORI NGA KOSOVA PUSHTON QENDRA BOTĖRORE TĖ ARTIT

 

O

ct 22, 2013

PIKTORI NGA KOSOVA PUSHTON QENDRA BOTĖRORE TĖ ARTIT

 

Nga Faruk Tasholli


Vetėm pėr pak muaj, piktori kosovar Shefqet Avdush Emini, me artin e tij, merr pjesė nė tri qendra botėrore tė artit, pa llogaritur pjesėn tjetėr tė ekspozitave tė mėparshme.

Piktori kosovar me qėndrim nė Holandė, Shefqet Avdush Emini, tashmė ėshtė bėrė njė krijues lėvizėz nėpėr botė, qoftė me pjesėmarrje nė ekspozita tė rėndėsishmė, qoftė me pjesėmarrje nė juri profsionale apo edhe nė qėndrime krijuese. Kėtė funverė, ai ishte pjesėmarrės i simpoziumit
tradicional tė pikturės nė Penza tė Rusisė, ku nga 400 artistė konkurentė tė 23 shtetevė, u pranuan 73 prej tyre. Pas kthimit
nga ky simpozium i rėndėsishėm ku marrin pjesė edhe strukturat e ndryshme politik e shtetėrore, piktori ynė Shefqet Avdush Emini na deklaroi:
Une jam i ndarė shumė i kėnaqur me organizimin ,kushtet e qėndrimit ,pritjen e tjera… Kam qene shum i lumtur, sepse puna ime artistike ėshtė vleėrsuar shumė nga tė gjithė. Respekti ka qenė vėrtet nė nivel tė lartė… Kam pasur fatin qė jam takuar me shumė artistė tė mėdhenj dhe relacioni shoqėror e kulturor ka qenė shumė i miėr nė mes nesh. Kam krijuar njė urė tė re me shumė vende tė tjera tė botės dhe me artistė shumė tė rėndėsishėm e me struktura tė ndryshme krijuese. Punėn tė cilėn e kemi krijuar, ajo do tė mbetet nė koleksionin e simpoziumit e nuk proferohet tė bėhet biznis me tė ! Unė vertet jam ndarė shumė i kėnaqur nė pėrgjithėsi dhe do ė isha i lumtur po qe se me ftojnė prapė. Pas perfundimit tė kėtij simpoziumi nė jemi nė kontakt tė pėrhershėm me shumė artistė tė vendeve tė ndryshme tė botės.Pas pėrfundimit tė simpoziumit tė Rusisė, kam vazhduar direkt fluturimin nė Sarajevė, nė Bosnje, nė njė simpozium tjetėr. Aty jam takuar me disa shokė tė tjerė ku jam njohur nė simpoziumet e tjera nėpėr botė, por edhe aty kam krijuar shokė tė tjerė. Pėr disa ditė kemi vizituar pjesė tė ndryshme tė Bosnjes. Po ashtu, sipas programit, kemi pikturuar dhe nė fund, piktura e ime dhe e tre piktorėve tė tjerė nga Turqia mbetėn pėr ’’ Muzeun e Alija Izetbegoviqit’’. Ky ishte njė satisfaksion pėr mua, qė puna ime, te mbetet edhe nė atė muze tė rėndėsishėm nė Bosnje.
Tani pritet tė marr pjesė sėrish nė nėntor nė festivalin e pikturės nė Egjipt, ku kam marrė thirrje para njė kohė tė gjatė. Jam shumė i sigurtė qe edhe kėtu do tė ndahem shumė i kėnaqur si herat e tjera… Egjipti tani mė ėshtė bėrė si shtėpi e dyteė. Edhe kėtu si nė shumė vende tė botės kam krijuar njė rreth tė gjerė tė shoqėrisė, dhe kujtimet e mia pėrherė janė shumė tė mira.

Symposium in Penza,Russia 2013

Museum ''Alija Izetbegovoc'' Sarajeo, Bosnija

 

Bota Sot 2012

Nga Kosova nė atdheun e Rembrandit, e prej aty, nė galeritė mė me nam tė botės

Faruk Tasholli

Intervistė me piktorin Shefqet Avdush Emini

Ateletė e Akademisė sė Arteve tė Universitetit tė Prishtinės nė ato ndėrtesa pėrdhese qė ruanin vjetėrsinė e kryeqytetit hapėsirave universitare ku po lėshomnte shtat Biblioteka, ngadalė por sigurt po i kultivonin artistėt e rinj, sa nė fushėn e pikturės, tė grafikės, tė skulpturės, ndėrsa nė anėn tjetėr kumbonin zėrat basė, tenorė, baritonė e sopranė,pėrkrah instrumenteve elite muzikore. Nga ato atelie, me blokun e mbushur me piktura e vizatime qė mezi e mbėrthente nėn sqetull, hynte e dilte studenti i pikturės Shefqet Avdush Emini, nga mė tė mirėt nė klasėn e Profesor Nysret Salihamixhiqit, pėr t’u bėrė shumė vite mė vonė, me pikturat e tij, pjesė e galerive dhe muzeve mė me renome tė metropoleve artistike botėrore. I lindur dhe i rritur nė Davidovc tė rrafshit tė Kosovės, pos peizazheve tė fushės dhe maleve tė Sharrit pėrballė, Shefqet Avdush Emini, nė fėmijėri, nuk do tė takohet me pikturėn e mjeshtėrve tė ndryshėm, por nė vete do tė mbrujė talentin si dhuratė e natyrės. Ai pas gjimnazit nė Shtime dhe nė Ferizaj, bėhet student i Akademisė sė Arteve nė Prishtinė, ku pjesėn mė tė madhe tė kohės e kalon nė atele duke pikturuar dhe duke studiuar veprat e mjeshtėrve tė mėdhenj. Si student, idol do ta ketė Rembrandtin, ku njė ditė, papritur do tė jetė pjesė e atdheut tė tij. Diku nė fillim tė viteve tetėdhjetė, derisa po pinim kafe nė byfenė e Akademisė me profesor Anton Gllasniqin, aty hyri Shefqeti. Ulu me ne Gjeni, i tha profesori, derisa studenti i tij mezi gjente vend ku ta vendoste bllokun e madh. Fjalėt e Antonit i kuptova si kurajo pėr studentin e tij, ndėrsa mė vonė, ato sikur ishin njė parathėnie reale. Pas Akademisė dhe pas punės nė Kosovė, ai njė ditė do tė gjendet nė Holandė, i pėrndjekur nga pushteti serb dhe tash, vazhdon tė jetojė dhe tė punojė nė kėtė vend, i rrethuar nga familja e tij dhe nga veprat pikturale qė i bėjnė nder atij dhe artit shqiptar. Me artistin Shefqet Avdush Eminin, keto ditė u ndalėm pėr pak ēaste dhe bėmė kėtė intervistė pėr lexuesit shqiptarė.

 

Kritiku i Artit Gjerman Dr.Helmut Orpel

Dr.Helmut Orpel Nga ekspozita ne Manhaim Gjermani

 

- Cilat ishin rrethanat qė njė piktor i ri tė realizohej nė Kosovė?

-Nuk ka qenė lehtė: nė njė anė ishte situata e rėndė politike nėn okupimin e Serbisė, ndėrsa bashkė me tė edhe gjendja e rėndė ekonomike dhe ndėrprerja e perspektivės pėr arsimim dhe krijimtari tė tė gjitha fushave. .Kushtet e punės kanė qenė tejet tė vėshtira. Nė ato kushte tė rėnda tė punės edhe atmosfera krijuese ishte depresive, e cila lente pak hapėsirė tė mendohej e te punohej pėr tė bukurėn.

Ekspozita ne Luver,Paris 2010

- A ju shtrėngoi situata politike nė Kosovė t'ia mėsyni Perėndimit?

- Personalish po, sepse nė atė kohė isha i ndjekur prej politikės serbe. Arsyeja e fundit ishte se unė pikturova nė njė restoran tė vogėl nė Shtime turturat serbe ndaj popullit shqiptar: qizmet e pėrgjakura tė ushtrisė kriminele tė asaj kohe.Tė nesėrmen policia serbe ia mbyllėn lokalin pronarit duke i torturuar mysafirėt qė ishin prezentė dhe ato piktura i prishėn njėkohėsisht. Nė tė njėjtėn ditė e dhanė nė televizion se ēka punojnė seperatistėt shqiptarė. Fati deshi qė mua mė takuan dhe m’u ka dashtur tė fshihesha pėr njė kohė derisa kam gjetur shteg tė dal nga Kosova.M’u dasht ta braktis vendin e punės ku isha duke punuar si mėsimdhėnės i artit, bashkė me vendlindjen time shumė tė ēmuar.

Kritiku i Artit Italian Giovanni Cardone

 

- A e zgjodhe Holandėn apo fati tė qiti kėndej. Si u bė qė tė vendosesh kėtu?

- E kam zgjedhur pėr hir tė idolit tim e mjeshtrit tė madh botėror Rembrandtit, me shpersėn qė tė bėhem edhe unė njė artist i madh nė botė!

- Cilat ishin vėshtirėsitė qė u ballafaqove nė vendin e ri, nė Holandė?

- Fillimi ka qenė shumė i veshtirė, por hap pas hapi, kėtu kam gjetur shumėēka tė mirė dhe ēka ėshtė mė e rėndėsishme, kėtu njerėzit e duan artin dhe dinė ta vlerėsojnė atė.

Isha i ftuar musafir nderit ne festivalin e Sharm el Sheikh,Egjipt 2011

Isha i ftuar musafir nderit ne festivalin e Sharm el Sheikh,Egjipt 2011

- Si ju priu fati qė tė afirmoheshi nė njė hapėsirė tė vėshtirė konkurrente nė botėn perėndimore tė artit?

- Kėtu puna ēmohet dhe vlerėsohet. Kuptohet se nga ne tė huajt kėrkohet tė punojmė shumė mė shumė se artistėt vendas, mirėpo aftėsia dhe puna nuk mohohet nuk ka kritere tė dyfishta. Mjerisht tek ne nė Kosovė ndodh e kunėrta: jo vetėm puna, por edhe shumė aspekte tė tjera merren parasysh, si pozita nė shoqrėi, gjendja materiale etj. Nė Holandė je artisti i mirė nėse vėrtet e arrin kėtė epitet, kurse aspektet tjera nuk luajnė rol tė veēantė. Pėr fat tė mirė kjo praktikisht ka ndodhur me mua se pėrndryshe nuk kisha mbėrri ku jam. Shumė herėt kam filluar tė shes piktura. Kudo qė isha nė Holandė kisha mjaft porosi, sė pari pėr portrete dhe pastaj pėr pikturat te tematikave tė ndryshme. Nė qytetin e parė ku isha nė fillim, pėr kinemanė e qytetit, e kam bėrė, njė pikturė qė qėndron nė holin hyrės. Ofertat kanė qenė tė shumta, sė pari nė Holandė e pastaj edhe jashtė saj.

Inter-Art Exhibition in Washington D.C.U-2011

Epozita vetijake ne Atrium ne Den Haag,Holand 2011

International Gallery bienaal festival of portrait,drawings tuzla , Bosnia and Hercigovina 2011

Ekspozita ne Muzeun e Analya,Turqi 2011

- Cilat ishin ekspozitat e tua kolektive dhe personale dhe sa keni tėrheq vėmendjen e kritikėve dhe tė blerėsve tė pikturave?

- Numri i ekspozitave tė mia ėshtė shumė i madh. Kam ekspozuar nė shumė vende tėbotės. Nėse duhet veēuar ndonjė, atėherė e veēoj atė nė Louvre nė Paris, Bienale Cianciano nė Itali, Gagrilaldi nė Britani tė Madhe, museu MAC nė Brazil dhe njė ekspozitė tjetėr qė mė ka lėnė pėrshtypje tė mira, e qė ka qenė e papritur, ėshtė ajo nė Catroceni Museum nė Bukuresht. Nė pallatin e bukur tė ish presidentit Ēaushesku. Pos ekspozitave tradicionale, kam marrė pjesė nė sympoziume, festivale dhe workshop-e tė vendeve tė ndryshme.

Acryl ne pelhur 60x80 - 2012

Piktur vaj ne pelhur 54x54 - 2009

- Si u bė qė t'i thyeni kufijtė , madje tė bėheni njė piktor i njohur interkontinental?

- Mbas njė numri tė respektuar tė ekspozitave nė Holandė, fillova tė marr thirrje nga vende tė tjera tė Evropės. Po jo vetėm thirrje. Madje, mė kujtohet dhe ishte nje befasi, kur mė mbėrrini njė letėr qė dikush nga Franca kėrkonte autogramin tim ta ruajė nė koleksionin e muzeut tė saj. Pastaj ka pasur kėso lloj kerkesash edhe mė vonė, por kjo e para mė ka lėnė pėrshtypje dhe mė ka kurajuar pėr punė.

Me koleget nga simposiumi Sharm El Shik Egjipt 2010

- Nė cilat vende mė shumė jeni bėrė i njohur nė qarqet artistike?

- Jam munduar qė jo vetėm nga njė herė tė ekspozoj nė njė vend, por te jem artist i pėrhershėm. Mė duket se kur ekspozoj vetėm njė herė, ai moment ėshtė fare kalimtar. Kėshtuqė unė vazhdoj tė jem nė kontakt me botėn e artit tė atij vendi.

 

Ketu kam lind dhe ketu do te vdes

Vaj ne pelhur 40x50

- Sa komunikoni me botėn artistike shqiptare?

- Shumė pak, megjithatė, i kam disa kolegė tė nderuar shqiptarė me tė cilėt komunikoj.

- Sa keni mundėsi ta pėrcillni pikturėn qė sot krijohet nė hapėsirat shqptare, por edhe tė piktorėve shqiptarė qė janė tė shpėrndarė nėpėr botė. Cila ėshtė perspektiva e kėsaj pikture.

- Mendoj se gjenerate e re e artisėtve tė Kosovės ka mundėsi tė zhvillohet nė fushėn e artit. Jashtė Kosovės ėshtė njė numėr i vogėl i artistėve qė artin e kanė primar. Kuptohet qė njė artist duhet tė jetė i angazhuar vetėm me art nėse mendon tė mbėrrijė rezultin e duhur. Kuptohet se nė kėso nivele tė artistėve ėshtė njė numėr i vogėl.

- Cilat ekspozita kanė ndikuar qė suksesi tė shėnohet bindshėm.

- Ēdo ekspozitė ka ndikuar pozitivisht dhe ka zgjuar intersim tė madh dhe ka kontribuar nė pėrgjithėsi. Galeritė jo vetėm qė ma kanė afruar njė ekspozitė, por edhe anėtarėsinė e pėrhershme, tė jem arsisti i regullt. Nė Holandė jam anėtar i artistėve nė nivelin shtretror, jashtė Holandės jam anėtar i regullt i galerive dhe muzeve nė shumė vende si pėr shembull: Danimarkė, Turqi, Brazil, Rumuni, Bullgari, Egjipt, etj.

Ekspozite vetiak ne Amsterdam 2011

- A keni nė plan hapjen e ndonjė ekspozitė nė Kosovė?

- Planet i bėj simbas thirrjeve. Nė cilin vend marr thirrje aty ekspozoj. Nė Kosovė nuk kam qenė i thirrur asnjėherė.

- Cilin lloj tė pikturės kultivoni, cilėn teknikė e aplikoni mė sė shumti?

- Shprehjen figurative abstrakt expresionizėm, kurse e perdor teknikėn vaj nė pėlhurė dhe acryl nė pėlhurė.

Vizatim 2011

- A e preferoni ende vizatimin?

- Po, e perdor dhe ėshtė mjaft i sukseshėshm. Nė vitin e kaluar kam marrė ftesė ku dhe kam ekspozuar nė Rumuni, Bullgari, nė biennale tė vizatimit Tuzla dhe nė dhjetor nė Washington. Kurse nė Kosovė kam qenė i refuzuar nė Bienale tė vizatimit mė 2008. Menjėherė pas refuzimit nga Kosova kam marrė ftesė nė biennale Cianciano nė Itali, ku puna ime ka zgjuar interesim te madh. Prej 260 artistėve sa kemi marrė pjesė, nga ky nienal jemi zgjedhur n 30 prej tyre tė expozojmė nė Londėr nė galerinė e mirėnjohur Gagrialdi. Mė 2010 kam marrė thirrje pėr tė ekspozuar nė Louvre nė Paris, dhe kam pasur jashtėzakonisht kritika pozitive rreth punės sime si dhe njė komision me propozoi qė prej ekspozitės sė Parisit tė marr pjesė me njė ekspozitė shumė tė madhe nė World trade centrum nė Bejin, Kinė.

- Unė ende e ruaj njė portret timin qė ma keni bėrė mė 11 mars tė vitit 1981, me laps. A e punoni ende portretin?

- Po mė kujtohet ai portret dhe mė vjen shumė mirė qė e ruani me kujdes shoku im, Faruk. Portretet i punoj ende por me njė shprehje tjetėr, mė lirike dhe mė bashkėkohore.

Ekspozi ne Geshaview Bulgari 2011

Ekspozita Art for heart,Hannover,Germani 2011.

 

Ekspozita kolektive Tetov,Maqedoni 2010

Mannheim,Galeri Bohner,Gjermani 2010

Torbny Galeri,Danimark 2010

Ekspozite ne Museum Nacional Cotroceni Bucharest,Romani 2009

Ekspozta kolektive ne Vien,Astri ne galerin JMA 2009

Ekspozita vetiake ne Galerin Sirgvison Danimark 2008

Marziart Hamburg, Gjermani grup galleri 2005

- Nė shtypin e kohės si student, keni botuar mjaft vizatime dhe piktura. Sot a i botoni punimet tuaja?

- Po, i botoj dhe njė numėr tė publikimeve pėrpiqem t’i ruaj nė arkivin tim. Fatbardhėsisht qė mediat elektronike na mundesojnė tė publikojmė dhe t’i ruajmė mė lehtė se mediat tradicionale. Publikime dhe kritika tė ndryshme kam jo vetėm nga Holanda por edhe nga vende tė ndryshme tė botės. Kritika apo publikimi i fundit ka qenė nė dhjetor tė vitit tė kaluar nga njė kritike dhe historiante profesionale nga Holanda lidhur me dy ekspozita vetjake tė fundit nė Amsterdam dhe Den Haag. Pėr ēudi qė suksesi im nuk i tėrheq mediat shqiptare dhe mbsein nęn hijen e injorancės. As ekspozita nė Luvėr , Kinė dhe Washington nuk u la pėrshtypje gazetarėve tė Kosovės, kur dihet qė keto jan muzetė mė tė mėdha tė botės. Gazetarėt kosovarė janė mė shumė tė angazhuar me fillestarė qė depėrtojnė nė ndonjė vende tė Europės.

Ne Danimark 2008

- Si jeton nė Holandė. Si jeton familja e juaj. Ku janė tė angazhuar fėmijėt?

- Nė Holandė jetoj qe dy decenie. Jetoj me gruan dhe katė femijėt e mi nė qytetin Arnhem. Gruja punon ne Universiteitn Radboud nė Nijmegen si kėshilltare e ambientit. I kam 3 vajza e njė djalė, tė gjithė studiojnė, dy vajzat juridikun , djali ICT kusrse vajza mė e vogėl ėshtė nė shkollėn e mesme. Unė, si dihet, merrem me krijimtari aristike, jap master klasė nė njė akademi private dhe jap workshops. Po nga ana tjetėr udhėtoj shumė, si pėrmendė mė parė nė symposiume, workshop-e dhe seminare.

Simpoi ne Sharm El Sheikh 2010

- Cka ju pret nė tė ardhmen. A mund t'ju pėrgjigjeni me punė kėrkesave krijuese qė ju shfaqen si artist?

- Ne vitet te fundit nuk mund t’u pėrgjigjem kėrkesave qė mė ofrohen. Por e bėj seleksionimin simbas kushteve qė ofrojnė vendet ku ekspozohet. Do tė vazhdoj tė punoj deri sa tė jam nė gjendje tė regullt shėndetėsore. Mė tėrheqin vende mė tė panjohura qė ende nuk i kam vizituar. Mė nė fund jam shumė i lumtur qė m’u dha mundėsia tė lė njė testament tė kulturės shqiptare nė hisotrinė e artit botėror, qė brezat e ardhshėm tė kenė ēka tė mėsojnė dhe ta ndjejnė krenarinė qė i takojmė njė kombi qė i ka dhėnė diēka kulturės botėrore.

 

 

Simpoziumi ne Tepecik, Turqi 2010


2011 Shefqet with Embassy of Kosovo in Den Hague

 

Amsterdam, November 2011, Ina Eskes MA of Art history

Shefqet Avdush Emini


Shefqet Avdush Emini, an international recognized artist, is born in Davidovc in Kosovo on 2 June 1957. He studied Visual Arts as a young man at the Art Academy in Pristina (Kosovo) and worked, after finishing his education, as an artist and art teacher in several towns in Kosovo. Since two decennia, when war broke out in Kosovo, Shefqet Avdush Emini is living in the Netherlands, together with his family. As an artist and art teacher he is able to live and work all over the world, though he always will be connected with his roots to Kosovo. In several works of his hand you will be able to discover these roots and his mixed feelings of living abroad. Shefqet Avdush Emini is an academically educated artist who developed his own style, his own ‘signature’, which made him famous. The list of exhibitions of his artworks in museums and art galleries worldwide is long. Besides, he is regular invited to join art symposia where local and international artist do come together to create art and get inspired. Shefqet is also connected to the Filarski Academy, a private Academy in The Netherlands founded by the artist Marian Filarski, as a teacher for master classes in painting.

In 2011 Shefqet Avdush Emini has been asked to
present his artworks (paintings and sculptures) in two separate
solo-exhibitions in the Netherlands, the first one took place in Amsterdam, the
second one in Den Hague. These two exhibitions will be presented in this
review.

Exhibition paintings and sculptures at galleryDiversity & Art, Amsterdam

2 September 2011- 1 October 2011

Gallery Diversity & Art, an intimate gallery
located in the old heart of Amsterdam, is founded by Liesbeth Schreve-Brinkman,
after a meeting with AIDA the Netherlands, an organization which does advise artists after they did leave or escape their countries for reasons like war,politic, or censure. Diversity & Art gives these artists an exhibition
platform. The selection of artists takes place in cooperating with AIDA the
Netherlands. Diversity & Art gives excess to all kind of genres of artists
with their own cultural background. The mission of Art & Diversity is to
show and share these artworks to public, to increase our idea of art in
cultural diversity.

From the 2nd of September till the 1ste of
October paintings and sculptures made of baked bronze varnish clay of Shefqet Avdush Emini have been presented for public. This exhibition was officially opened by René Mendel, director of Interact; a Film Production Company for television and multimedia. As a filmmaker of a television program of ‘portraits’ of artists René Mendel pointed out the influence of the public opinion by media, and how appreciation for artists can be achieved. Art itself can influence a person as well of course, at several levels. Diversity & Art wants to make visual, mental and social contact possible between artist, art and public, to achieve a better intercultural understanding of art. Shefqet’ artwork is about people.You can ask yourself for example: who are these people? Are they friends, family, anomies, or memories of people of the past, of Kosovo? And what is going on in their minds?

Photo: opening exhibition Diversity & Art, Amsterdam, September 2011.

Solo-exhibition in the Atrium of the city hall of Den Hague, organized by the embassy of Kosovo in Den Hague

1 novembre-12 November 2011

The solo-exhibition in the Atrium of the city hall of
Den Hague, a building which was designed by the American architect Richard
Meier, with an atrium of 4500 square feet, was a great opportunity for Shefqet Avdush Emini to present his work. Lots of people do walk in and out, from Mondays till Saturdays, for work or private reasons. The exhibition took place in close cooperation with the embassy of Kosovo in Den Hague. It was an innovating challenge for the embassy in Den Hague to promote Kosovo’ identity as newest country in Europe by showing Shefqet Avdush Emini artworks, their excellent artist from Kosovo, living and working in the Netherlands.


The official
opening of the exhibition took place at the 4the of November 2011, which was a successfully event. Most people who have seen the exhibition mentioned the paintings as: very beautiful and very interesting and one person mentioned that it is unbelievable that such a great artist is coming from such a small country.


Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall of Den Hague, November 2011. On the right hand side: Shefqet Avdush Emini, in the middle: Mr. Ehsan, manager international sales Ikea the Netherlands, on the left hand side: Shefqet’daughter.

Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall Den Hague, November 2011.

His Art

Shefqet Avdush Emini is an all-round artist who creates baked bronze varnish clay sculptures, drawings and last but not least paintings. In both exhibitions there have been presented several paintings of his hand. Having a look at these paintings means to make a mental journey on many levels. His style of painting, the compositions he makes, the way he is using colors in combination with his compositions, the way is using paint itself as a material (oil on canvas, acryl on canvas), and the stories he want to tell. His painted portraits and figures do often not have titles, which mean that Shefqet gives you a change to make up your own thoughts and feelings. It also gives you an opportunity to travel away in time or place. Sometimes his work might remind you to one of the famous girls of the Dutch master Vermeer, to Mozart, to people in pain, or grieve, people coming from Kosovo, coming from wherever? All kind of moods do come along your eyes and thoughts. His paintings are multi-interpretable. Like they want to tell you something about the past and the present. Besides this you can notice Shefqet’ energy while painting, using his paintbrush as a medium for his own inner world. He is a painter with flair, which can be interpreted as (abstract) expressionism, and gives in combination with his classical touch a very interesting and lively result. You can also notice Shefqet’ knowledge of the Dutch masters like Rembrandt, Vermeer, Van Gogh and the Cobra group, like Corneille for example. In Shefqet ’art is a colorful world of people, roots, moods, tradition, and life coming together.

 
Untitled: oil on canvas, 40 x 50. 2007
 
 
Untitled: oil on canvas, 54 x 54. 2010.
 
Acryl on canvas: 100 x 150. 2011

Featured Products

No featured products

Recent Videos

758 views - 0 comments