rökin tarinapoika

Perustiedot:

Rokin sivut ovat pienoisen remontin alla, joten älkää välittäkö sivuilla vallitsevasta sekasorrosta! Remontin aikana ori kilpailee ja astuu tammoja normaaliin tapaan.

Huomaattehan että Roki on piirretty ja täysin virtuaalinen hevonen! Roki on myös tarjolla jalostukseen ja astuu vain ja ainoastaan piirettyjä suomenhevostammoja. Varsan tulevaisuudesta päätetään yhdessä. Rokille ei toistaiseksi oteta hoitajaa, mutta kysyminenkään ei ole kiellettyä. Pyrimme VIP MVA-arvonimeen (arvonimi saavutettu).

Hevosen nimi Rökin Tarinapoika
Kutsumanimi Roki
Syntynyt/ikä 24.9.2007, n. 5 vuotta
Rotu Suomenhevonen
Väri Kulomusta
Merkit Läsi, vtj vsk, otj rsk
Säkäkorkeus 156cm
Sukupuoli Ori
Rekisterinumero VH03-018-5842
Kasvattaja Katiska, RÖK
Omistaja Reega VRL-07813
Kotitalli -
Painotus Estepainotus
Koulutaso K:HA RE:100 ME:90
Arvonimet Fn (myönnetty 5.6.09)
VIP MVA (myönnetty 22.6.09)

Luonnekuvaus:

Yleisesti Roki on ärhäkkä ja villi orin alku, joka jaksaa koetella hoitajan hermoja. Se kuumuu todella herkästi, ja usein kaikki meinaa mennä vaan paikallaan steppailuksi, jos ei päästä asiaan ja vähän äkkiä. Tekemistä pitäisi löytyä koko ajan, muuten ori hermostuu ja silloin saakin pitää lujasti ohjista kiinni. Käsittelyn kanssa riittää vielä puurtamista, sillä ori ei meinaa pysyä hetkeäkään aloillaan, saati sitten olla kiusaamatta hoitajaansa. Roki kannattaakin sitoa tiukasti kiinni, ennen kuin alkaa rampata satulahuoneen ja karsinan välillä. Raippaa kannattaa säilyttää takataskussa ja kunnon karjaisu silloin tällöin näyttää orille kaapin paikan.

Siten kuvailisin parhaiten lyhyesti Rokiani, sillä toden totta; ori on aikamoinen pakkaus. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu, ja orin päivä on aina täynnä jos jonkinmoista säpinää. Rokin koulutus on vielä pahasti kesken, joten hyviä tapoja opetellaan paraikaa. Taluttaessa poika yrittää hyppiä pystyyn ja vetää minne kulloinkin tahtoo. Tiukka ote riimusta kannattaa, ellei halua pian niellä hiekkaa. Orille kannattaa siis osoittaa missä raja kulkee, muuten tämä heittäytyy ihan mahdottomaksi, mikä tietää puutuneita pakaroita ja murtuneita varpaita. Kyllä orista se hyväkin puoli löytyy, kunhan sen saa vain esille. Tämän kanssa tullaan vielä taistelemaan, siitä olen aivan varma.

Hoitaessa Karsinassa hoidettaessa Roki on yleensä ihmeen rauhallinen, ja osaa rentoutua. Silti se on koko ajan tarkkaavainen ja valpas, vaikka lepuuttaakin päätään alhaalla. Satuloiminen ja suitsiminen sujuu yleensä moitteettomasti, mitä nyt joskus satulavyötä kiristettäessä luimistellaan ja poljetaan maata. Pesuboksissakin ori seisoo yleensä nätisti, ja osaa nauttia kun sitä suihkutetaan. Pesun jälkeen orilta saa kuitenkin odottaa pirteitä pukkilaukkoja ja jälleen säpäkkää käytöstä.
Kengitys ei tuota ongelmia, jos kengittäjä on entuudestaan tuttu. Uuden kengittäjän rajoja pitää aina hieman kokeilla, ja siksi olisikin hyvä että Rokia olisi joku tuttu henkilö pitelemässä sitä kengityksen ajan ja oikaisemassa tarpeen tullen. Lastaus saattaa oria hieman pelottaa, ja vetää yleensä muutamat pukit ennen kuin nousee traileriin. Rokin lastaus on helpompaa silloin kun se on väsynyt tai nälkäinen (loogisestihan ruoat pistetään traileriin niin homma sujuu kuin tanssi). Taluttaessa Roki on oikea pikku pirulainen, ja sitä saakin lähes koko ajan kiskoa oikeaan suuntaan. Siksi suosittelen käyttämään suitsia, varsinkin jos oria aikoo taluttaa pidempiäkin matkoja, sillä silloin se ei juuri temppuile.

Ratsastettaessa Ratsunkoulutus on orilla vielä hieman kesken, mutta herra edistyy hyvää tahtia. Esteet ovat aina olleet Rokin mieleen, ja hyppelee niitä ilomielin. Usein homma löydään kuitenkin ihan läskiksi, ja ori ryntäilee sinne tänne esteiden läpi ihan miten tahtoo. Muutama pidätys ja voltti ja homman pitäisi jälleen olla (ratsastajan) hanskassa.
Koulu sujuu pojalta myös kuin rasvattu, ja se näyttää suorastaan rakastavan ylväästi steppailua ja itsensä esittämistä. Koulutreenit ovat kuitenkin Rokilta jääneet vähemmälle painotuksen ollessa esteillä. Kapasiteettiä orilta kyllä löytyy, ja eiköhän Roki harjoitusten kautta saa lisää notkeutta ja taitoa, ehkä vielä vaikeisiin luokkiin asti.

Rokin kanssa on toki harrastettu muutakin kuin perinteisesti koulua ja esteitä, nuorempana se opetettiin kärryille ja valjakkoajoa olisi tarkoitus kokeilla myöhemmin ihan kilpailumielessä. Eri westernin lajeja on myös kisattu ihan huvin ja urheilun vuoksi.

Sukutaulu:

i Eräpolun Rokkipoika ii Mohikaanievm
ie Talvitaivaan Teressaevm
e Rokkitar ei Rokkimusevm
ee Vehnätärevm

Sukuselvitys (klikkaa nähdäksesi sukuselvitys)

Rokilla on hieno, yksipolvinen suku. Orin isä, Eräpolun Rokkipoika tutummin siis vain Rokki, kiersi kilpakenttiä ahkerasti omistajansa kanssa. EJR:n ja KJR:n alaisia kilpailuja löytyy kilpailukalenterista vaikka muille jakaa, sijoituksia ei tosin ole nimeksikään. Ehkä Roki on perinyt temppuilevan luonteen isältään? Eräpolun Rokkipoika viettää tätä nykyä ansaittuja eläkepäivä, sillä ikää sillä on jo neljä irl-vuotta.

Rokkipojan isä Mohikaani oli punarautias ravuri ori. Mohikaani kilpaili aikansa raveissa, jäämättä sen ihmeemmin historiaan. Muutamat lähdöt ori onnistui voittamaan, mutta loppujen lopuksi se siirtyi jalostus- ja ratsukäyttöön. Vanhalta ravurilta ei ihmeitä kentällä odotettu, ja Mohikaanin koulutustaso jäikin ihan maastolenkkien tasolle. Sen sijaan siitä tuli arvokas jalostusori hurmattuaan tuomarit kantakirjauksessa. Ulkonäöltään Mohikaani oli virtaviivainen, mutta jäntevä ori.

Rokkin emä Talvitaivaan Teressa, oli melkein vastakohta Mohikaanille, sillä tämä sysirautias tamma kiersi koulukenttiä menestyksellä. Teressa oli ulkomuodoltaan elegantti ja kaunis tamma ja näin ollen sillä oli myös muutama sijoitus näyttelyistä. Luonteeltaan tamma oli rehevä ja ihmisystävällinen, joten sillä pystyi ratsastamaan lapsetkin.

Rokin emä Rokkitar on sysimusta melkein poikansa tavoin. Tältä tammalta ei kuulemma puhtia puutu, ja esteillä Rokkitar on aika haka. Roki on toivottavasti perinyt tämän ominaisuuden. Rokkitarelta löytyy hieno lista estekilpailuista, ja toisin kuin Rokin isällä, tamman kalenteri suorastaan notkuu voittoja. Näyttelyissäkin Rokkitarta on käytetty, siinä hieman huonommalla menestyksellä. Nykyään myös Rita viettää ansaittuja eläkepäiviään ja ikää tammalla onkin huimat viisi irl-vuotta.

Ritan isä, musta Rokkimus, oli myös aikanaan menestynyt esteratsu. Musta väri on juuri täältä suvusta periytynyt Rokittarelle, ja sitä kautta Rokille. Rokkimuksen molemmat vanhemmat olivat nimittäin mustia. Luonteeltaan Rokkimus oli omapäinen ja periksi antamaton, kuten lapsenlapsensakin. Upean, mustan värinsä lisäksi ori oli myös massiivinen ja jäntevä, mutta kuitenkin sopusuhtainen.

Ritan emä oli kaunis tummanrautias suomenhevostamma nimeltään Vehnätär. Myös Vehnättären painotus pysyi esteissä, ja vaikka sillä kenttäratsastustakin kokeiltiin. Loppujen lopuksi todettiin että kouluratsastus ei ollut Vehnättären juttu, ja siirryttiin yksinkertaisesti vain esteisiin. Ulkomuodoltaan Vehnätärtä olisi voinut kuvailla solakaksi ja sopusuhtaiseksi suomenhevoseksi, jolla oli kauniit piirteet.

Jälkeläiset:

04.10.10, Rokin Pikimusta, e. Puron Haltijatar, om. Reega
Musti on Rokin viides jälkeläinen, ja yllätti tummalla värillään. Rokin ensimmäiseltä mustalta jälkeläiselta odotan ainakin hyvää menestystä näyttelyissä, mutta myös muillakin tahoilla. Toistaiseksi orivarsa odottaa vieroitusta emänsä hoivissa, sen tulevaisuuden ollessa auki. Tähän mennessä olen päättänyt pitää orin minun hoidossani. Puolisiskonsa Häärän tapaan myös Mustu on FF-kelpoinen ja hyppinyt hyvin irtohypytyksissä.

06.05.10, Snillin Tättähäärä, e. Piparkakku P., om. Aatsi
Toukokuun alkupuolesta maailmaan putkahti onnistuneesti Rokin neljäs varsa, punarautias tamma Häärä. Tämä pirteä ja veikeä varsa asustaa ihanan kotoisessa Ansakujassa rotutovereittensa seurassa, ja sitä käytetään ahkerasti näyttelyissä. Tamma on päässyt kokeilemaan muutamaan otteeseen myös irtohypytystä. Häärä on tällä hetkellä FF-kelpoinen, joudumme nyt siis ainoastaan odottelemaan arvonimen hyväksyntää.

27.02.10, Huovan Halla, e. Heinämäen Nukkekääty, om. Milja
Rokin ensimmäinen tammavarsa, Halla, oli myös yllätyksellinen väriltään. Hontelo, ruunikonkimo neiti asustaa tällä hetkellä tavoitteelisessa kodissa, jossa sen kanssa käydään nuoruusvuodet näyttelyissä ja aikuistuttuaan tamma pääsee ihan kisakentille näyttämään taitojaan. Halla on saavuttanut jo FF (Finest Foal) arvonimen.

31.10.09, Seppeleen Surku, e. Seppeleen Kamuliini, om. Reega
Surku oli kaikkea muuta mitä odotin. Herasilmäinen, vaalea piirtopää putkahti maailmaan loppusyksystä. Kummallisen värin ori peri ilmeisesti äidinisän puolelta. Surku on hurmannut näyttelytuomarit ulkomuodollaan, ja ori omaakin FF (Finest Foal), Fn (Finest) ja VIP MVA (Virtuaalinen piirrosmuotovalio) -arvonimet. Surku asuu minun omistuksessani Artsin ravitallilla, jossa siitä treenataan pesunkestävää ravuria.

12.02.09, R.K. Rosteri, e. Kalaman Kalapee KIR, om. Ros.
Orini ensimmäinen jälkeläinen oli tumma läsipää, Tero, joka on selvästi perinyt paljon piirteitä molemmilta vanhemmilta. Tämä herasilmäinen komistus oli aluksi minun ja Rosin yhteisomistuksessa, mutta siirtyi lopuksi kokonaan Rosille. Tero on menestynyt myös näyttelyissä, ja omaa FF (Finest Foal) arvonimen. Tällä hetkellä poitsu asuu Ros Ranchilla emänsä ja rotutovereittensa kanssa, ja sen kanssa kilpaillaan monipuolisesti.

Kilpailukalenteri:

Klikkaa nähdäksesi kilpailukalenterit.

Allaolevaan kilpailukalenteriin on merkattu kaikki tulokset viidennestä sijasta ylöspäin!

Pvm.
Paikka
Alainen
Luokka
Tulos
5.3. 11
Virmavesi
PKK
7. Suomenhevosen väri
1/8, BIS1 KP
16.5. 09
Kuninkoja
PKK
1. Hevosoriit ja -ruunat
1/10, BIS1 KTK-sert
9.5. 09
Rantapuro
PKK
3. Hevosoriit ja -ruunat
1/7, BIS2 KTK-sert
7.4. 09
Kuninkoja
PKK
3. Hevosoriit
1/15, BIS2 EO-sert
30.4. 09
Artsin ravitalli
PKK
3. Hevosoriit
1/8, BIS1 KTK-sert
16.3. 09
Seppele
ERJ
3. 60cm
3/37
1.9. 08
Allu Express
ERJ
5. 90cm
5/26
15.9. 08
Allu Express
ERJ
2. 50cm
4/15
8.9. 08
Seppele
KRJ
3. Helppo C
1/28
9.9. 08
Seppele
KERJ
1. Aloittelijaluokka
1/3
15.9. 08
Allu Express
KERJ
2. 50cm
4/15
6.9. 08
Allu Express
KERJ
1. Aloittelijaluokka
5/9
10.9. 08
Seppele
WRJ
3. Western Riding
5/20
17.9. 08
Allu Express
WRJ
1. Western Horsemanship
5/10
23.5. 09
Seppele
Villit
4. 80cm - kuva
1/4

Allaolevaan kilpailukalenteriin on merkattu kaikki tulokset viidennestä sijasta alaspäin!

Pvm.
Paikka
Alainen
Luokka
Tulos
13.9. 08
Stud Caruso
ERJ
1. 70-80cm
101/102
13.9. 08
Stud Caruso
ERJ
2. 80-90cm
23/123
30.8. 08
FLR
ERJ
1. 80cm
36/42
30.8. 08
FLR
ERJ
2. 90cm
10/58
30.5. 08
Virnia
ERJ
4. 90cm
27/91
30.5. 08
Virnia
ERJ
5. 100-110cm
39/95
16.3. 09
Seppele
KRJ
1. Helppo C
14/43
16.3. 09
Seppele
KRJ
2. Helppo B
19/62
17.9. 08
Allu Express
WRJ
3. Western Riding
8/10
10.9. 08
Allu Express
WRJ
1. Western Horsemanship
10/13
10.9. 08
Allu Express
WRJ
2. Westerin Pleasure
6/13

Hoito-ohjeet:

Hoito-ohjeet ovat laadittu hoitajia (joita en Rokille ainakaan toistaiseksi ota) ja lomahoitajia varten. Myös muille niistä saattaa olla hyötyä oria käsitellessä.

  • ruskeanmusta toppaloimi tarhaan mittarin ylittäessä -15°
  • ruskeansävyinen sadeloimi sateen sattuessa
  • aamuisin ja päivisin heinää, heinäverkossa
  • illalla 1l kauraa ja 1⁄2 leseitä, melassia johon 100g kivennäisaineita ja 100g vitamiinilisää
  • esteillä ja koulussa suojat etusiin ja takasiin
  • kovilla pakkasilla maastoon punaruskeanmusta puoliloimi

TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN | THIS IS A SIM GAME HORSE
ulkoasun, tekstien ja kuvien © reega | taustan © ritva's gallery