PAWS / Plovdiv Animal Welfare Society

ОБЩЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ - ПЛОВДИВ


7 things you can do to help darling Borko

1/Send an e-mail or a letter

to the following Bulgarian addresses


The Prime minister - mr. Boiko Borisov

e-mail: primeminister@government.bg

1594 Sofia bul. Dondukov №1

The President mr. Rossen Plevneliev e-mail: press@president.bg

Sofia 1123, "Dondukov" 2

The Minister of Public Health d-r Peter Moskov e-mail: minister@mh.government.bg

The Minister of Internal Affairs Rumiana Bachvarova e-mail: gdnp@mvr.bg

Sofia, 1000 ul. 6-ti Septemvri 29

The Chief Public Prosecutor mr. Sotir Tsatsarov e-mail: press@prb.bg

1061 Sofia, bul. "Vitosha" №2 room 79

The Bulgarian Helsinki Committee e-mail: bhc@bghelsinki.org

ul. "Varbitsa" № 7 Sofia 1504

Bulgarian Socialist Party Headquarters -  bsppress@bsp.bg

1000 Sofia  ul. Positano №20,

 2/Send an e-mail or a letter to the nearest Bulgarian embassy in your country

3/ Send an e-mail or a letter to the nearest Bulgarian Chamber of Commerce in your country

4/ Send an e-mail or a letter to your Embassy or Foreign office in Sofia, Bulgaria.

5/ Send an e-mail or a letter to any major media in your country

 6/ Send an e-mail to the Bulgarian Telegraph Agency 

pressclub@bta.bg

7/ Send an e-mail or a letter to the President of the European Commission

Jean-Claude Juncker President of the European Commission

president.juncker@ec.europa.eu

European Commission

Rue de la Loi / Wetstraat 200

1049 Brussels  Belgium

 A SAMPLE LETTER

Dear Sir, I am shocked, dismayed and appalled by how d-r Litov has been harassed by the unscrupulous mayor of Smolyan Cvetalin Penkov, who served him twice with eviction papers in just two years. I am disgusted by how d-r Litovs family, including the crippled boy Borko, were threatened with abduction and execution. I believe those shameful actions of a Bulgarian Mayor to be an effort to punish d-r Litov only for being a responsible, compassionate, caring human being. D-r Litov did not hurt, injure, or kill anyone or anything, and yet he has been treated like a criminal. His only crime was to save, nurse and care for a few strays in the village, which was a responsibility of the local government on a first place. When a rogue Mayor and a few corrupt municipal officials join together to relentlessly persecute one of the few remaining doctors in Bulgaria, it is likely not just a problem with a few rotten apples, but with the culture of the Bulgarian institutions.

I shall not rest untill d-r Litov gets police protection from that madman the Mayor of Devin.

I shall not rest untill the suspension of the latest eviction order, served to the doctor.

I shall not rest untill d-r Litov gets assurance that his livelihood, his safety and the safety of his family will never be threatened or compromised again.

I shall not rest untill no one in Bulgaria is abused at the hands of the local municipal authorities like this again.

 

https://www.change.org/p/cvetalin-penkov-mayor-of-devin-municipality-urgent-help-needed-for-darling-borko-again-borko-now-faces-death

Petition: TELL THE MAYOR OF DEVIN - CVETALIN PENKOV: STOP PLAYING GOD WITH PEOPLE'S LIVES!

 

 

Дискриминацията има много имена, но едно лице - лицето на омразата.


Расизъм, видовизъм, сексизъм, хомофобия, сегрегация, апартейд са само няколко от имената на дискриминацията. Нейната същност, обаче, е омраза срещу и отнемане правата на определен сегмент от популацията на базата на морално незначими физически белези като пол, цвят на кожата, брой на крайниците, окосмяването, сексуалната ориентация, принадлежността към определена прослойка от обществото и т.н. Дискриминацията вирее там, където ние като граждани и позволяваме. Това с особена сила важи за НАРЕДБА ЗА ОВЛАДЯВАНЕ ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА И КОТКИ, И РЕГЛАМЕНТИРАНЕ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДОМАШНИ КУЧЕТА И КОТКИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ. Тази наредба дискриминира по особено циничен и брутален начин собствениците на кучета на територията на община Пловдив.Защо жестокостта към животни беше криминализирана в България.

Жестокостта към животни вече е призната за индикатор на опасна психопатия, почти винаги прерастваща в насилие срещу хора. Изследванията в тази област отдавна са убедили социолози, законодатели и съдии, че на жестокостта към животни трябва да се гледа изключително сериозно. Такава жестокост може да се окаже първа проява на агресивна патология, взимаща след време и човешки жертви. Малтретирането на животни в този аспект, не е просто особеност на характера, а симптом на сериозно психично заболяване. В компютърните досиета на ФБР, касаещи серийни убийци и изнасилвачи, убедително присъстват данни за предишно насилие върху животни. Не случайно дори и в учебниците по психиатрия, такова насилие е ''диагностичен критерий'' за агресивно поведенческо разстройство. Според директора на затвора ''Сан Куентин'' в САЩ, повечето от осъдените на смърт убийци, са ''практикували'' върху животни, преди да посегнат на хора. ''Всяка форма на насилие е изключително опасна'' - твърди Алан Брантли, специален агент на ФБР в центъра за анализ на бруталните престъпления. Жестокостта срещу хора е естествена ескалация на жестокостта срещу животни. В този аспект животните наподобяват човешки жертви. Те страдат, кървят и умират по същия начин.'' Робърт Реслер, изготвящ профили на серийни убийци за ФБР потвърждава: ''Убийците много често започват от деца да измъчват и убиват беззащитни животни''. Изследване в Канада през 1999 на 63 лица, обвинени в малтретиране или убийство на животни, показва че 80% от тях са били осъждани и за насилие над хора. Изследвания на психиатрични пациенти, измъчвали и убивали животни, показват повишени нива на агресия към себеподобните. Според професорът по социология д-р Арнолд Арлък, дори еднократни актове на насилие върху животни предсказват бъдеща криминална активност на извършителите. Такова насилие е маркер за потенциално антисоциално поведение, включващо, но не и ограничаващо се с агресия. Такива случаи не трябва да бъдат игнорирани от полиция, социални и ветеринарни служби, съдии, прокурори и психиатри.

Твърде често на проявите на насилие върху животни от деца се гледа като на невинна детска игра. Статистиките обаче сочат друго. Малтретирането на животни дори и в детска възраст е сериозно психично отклонение, което винаги ескалира в друга противообществена активност, ако не бъде коригирано и наказано. Полицейските доклади сочат, че всички деца виновни за тъй наречените училищни престрелки в САЩ през последните години, първо са ''практикували'' върху животни. Изследователи в областта на домашното насилие са доказали, че издевателства над домашните любимци често се прехвърлят върху съпругата или детето. Малтретирането или убийството на животното се явява форма на ''контрол'' върху партньорката. Не случайно 75% от жертвите на домашно насилие съобщават, че партньорите им са наранили или убили домашния им любимец. Понеже домашното насилие е насочено към най-слабите членове на семейството, насилието върху деца и върху животни вървят ръка за ръка. Родители, които пренебрегват нуждите на домашните си любимци, често занемаряват и собствените си деца. Нещо повече - децата често моделират поведението на възрастните, повтаряйки заученото садистично отношение към единственото същество по-слабо от тях - домашното животно. Всяко чувство на фрустрация и гняв се трансформира в агресия, насочена към него. 88% от анкетираните в Ню Джърси семейства, уличени в престъпна небрежност спрямо децата си, са занемарявали и измъчвали домашните си животни.

В САЩ от години се практикува т. нар. мултиведомствен подход към насилието. Това на практика означава обмен на информация за актове на насилие и агресия между десетки ведомства, като социални служби, полиция, съдилища, областна прокуратура, адвокатски колегии, ветеринарни служби, психиатрични клиники, местни групи за защита жертвите на насилие, местни природозащитни, неправителствени и други организации. При всяко посещение на полицията по сигнал за домашно насилие над жена, се търсят улики и за насилие върху децата и домашните любимци. При посещения на социалните служби по сигнал за занемарено или малтретирано дете, се търсят улики и за насилие върху партньорката или домашното животно. При всяко посещение на представители на местна организация за защита на животните, се търсят и белези за насилие над съпругата или децата. Това е един мощен и ефективен инструмент за предсказване и предотвратяване на потенциални престъпления както срещу хора, така и срещу животни. Основна роля на полицията, прокуратурата, съдебната и законодателна власт, както и на цялото общество е да изкорени всички форми на агресия и насилие. Дълг на всички нас е да изискваме и налагаме все по строги наказания на извършилите престъпление срещу животни. Това включва мерки като отнемане правото за гледане на животни, задължително психиатрично лечение, включване в програми за овладяване на агресията и най-вече лишаване от свобода за продължителен период. Ето и няколко примера:

- Бари Хербек от Висконсин, измъчвал и убил пет котки е осъден на 12 години затвор.
- Джером Маккан от Луизиана е осъден на 10 години затвор и принудителен труд без право на помилване, заради жестоко убийство на куче.
- Травис Уилсон от Уайоминг осакатява и запалва куче, за което получава 7 годишна ефективна присъда и задължително включване в програма за контрол на агресията.
- 17 годишният Виктор Гудман запалва куче и получава двугодишна ефективна присъда със задължително психиатрично освидетелстване.


8 начина да помогнете в защита на животните.


# Осиновете бездомно животно.

Споделете живота си с поне едно бездомно животно. Такова можете да намерите в местния общински изолатор, или в списъка за осиновяване на което и да е дружество за защита на животните. Всяка година хиляди животни умират по особено жесток начин в ръцете на общинските касапи. Хиляди други стават жертва на човешката жестокост по улиците на града. Подарете любовта си на поне едно от тях.


# Бъдете етичен консуматор.

От десетилетия етичната консумация е начин на живот за част от западната цивилизация.. Хората третират своите покупки като акт на солидарност с останалите, с околната среда, с животните. Клиентът, в този случай, се превръща в арбитър, който прави морален избор. Ако си купите предмет, произведен с труда на дете или затворник, показвате че не ви пука за чуждите права, или ценностите на демокрацията. Ако си купите кожено палто, или сувенир от трупа на убито животно, демонстрирате отношение към животните като към стока, ресурс, средство за задоволяване. Всекидневно организации за защита на животните предупреждават, че купувайки козметичен продукт, ''тестван лабораторно'', допринасяме за агонията и смъртта на хиляди лабораторни животни, купувайки кожено палто, ставаме съучастници в жестоко убийство, че с всяко закупено парче месо, яйце, или кофичка мляко, допринасяме за безмилостната експлоатация и смърт на невинни, беззащитни същества. Да, парите управляват света, но се намират в ръцете на потребителя, тоест на всички нас. Избирайки една или друга стока или услуга, правим не само етичен избор, но изпращаме и послание към тези, забогатяващи с цената на кръв, жестокости и експлоатация.
- Не купувайте козметични и почистващи препарати, които са тествани върху животни, или опасни за околната среда.
- Не купувайте дрехи и обувки от естествена кожа, велур, вълна и коприна.
- Не посещавайте ветеринарни клиники, в които работят лекари с доказано нехуманно отношение към животните.
- Доколкото е възможно, ограничете консумацията на месо и млечни продукти.
- Бойкотирайте мероприятия, свързани с лов, риболов и други жестоки спортове.
- Пишете до компании, убиващи, малтретиращи и експериментиращи с животни, както и до дистрибутори, посредници и търговци на продукти от животински произход. Обяснете им защо вие, вашите приятели и познати, няма да купувате техните продукти, или да пазарувате от техните магазини.


# Бойкотирайте циркове и зоологически градини.

Цирковите животни са подлагани на системна жестокост и унижение. Те прекарват по-голямата част от живота си в тясни клетки, лишени от естествената си среда. Дресурата им е свързана с побой и малтретиране, водещи до сериозни увреждания, дори смърт. Зоологическите градини също лишават животните от елементарните им социално поведенчески нужди. Те насаждат у подрастващите убеждението, че да прекараш живота си в клетка е естествено и морално оправдано. Всеки състрадателен човек знае, че това не е така. След като капацитетът на животните за болка и страдание е съизмерим с човешкия, то и отношението към тях трябва да бъде подобаващо адекватно.


# Защитавайте мнението си в медиите.

Понякога думите са по-силни от оръжие. И не е необходимо да сте Шекспир. Писането на писма до медии, както и участието ви в радио и телевизионни дискусии, са достъпни, лесни и ефективни начини да се помогне на животните.
- Следете местните и национални вестници, списания, телевизионни и радиопрограми. Те изобилстват с теми, свързани с животните.
- Пишете кратко и разбираемо. Писма по-дълги от две страници най-често попадат в кошчето за боклук.
- Пишете четливо и граматически правилно. Ако е възможно, използвайте пишеща машина или компютър.
- Пишете по конкретен повод. Това може да е отразено в медиите събитие, свързано с нехуманно отношение към животни, или неадекватно медийно възвеличаване на актове на жестокост, малтретиране и убийство на животни. Може да реагирате отрицателно на статии, обяви и програми, промоциращи циркове, зоологически градини, ловни мероприятия, продажби на естествени кожи, експериментиране върху животни и др.
- Ако писмото ви е критично, предлагайте алтернативни решения и подход към дадената тема или събитие.
- Настоявайте за участие на живо в радио и телевизионни програми, касаещи животните.


# Лобирайте институциите на властта.

Докато повечето от нас прекарват времето си в критикуване и псуване по адрес на институциите, твърде малко са хората, довеждащи мнението си открито и недвусмислено до знанието на тези, от които зависи всичко - законодателите. Всеки, който намери време да пише до представителите на политическата и законодателна власт, всъщност изразява мнението и възгледите на хиляди други. Ако не комуникираме с тези, които ни представляват в парламента, ако лично не издигнем глас в защита на животните и техните права, кой друг би го направил? Нека не забравяме, че дори и в парламента и държавните институции има хора, съпричастни към каузата за защита на животните. На тези хора обаче, им трябват доказателства за обществена подкрепа, за да прокарат идеите си.
- Открийте имената, адресите и електронните пощи на представителите на властта, както и постовете, които заемат.
- Бъдете точни. Ако пишете по повод на определен закон, или точка от него, цитирайте точно закона, или частта от него, за която става дума.
- Пишете аргументирано. Ако имате възражения по повод специфична наредба, или законодателен акт, изложете аргументите си и предложете решение на проблема.
- Бъдете учтиви и винаги настоявайте за отговор. Не се отчайвайте, ако не получите такъв. Пишете отново с копие до по-висшестояща инстанция.
- Помнете! Милиони животни страдат ежедневно по неописуем начин. Вие сте единственият им шанс.


# Станете вегани

Възприемайки вегански начин на живот вие спасявате лично поне 81 животни всяка година. Индиректно вие помагате и на животните, използвани за лабораторни изследвания. Диета без месо, яйца и млечни продукти води до значително намаляване на сърдечните заболявания, инсулт, диабет, рак и др. Колкото повече хора преминават на такава диета, толкова повече ще намалява и нуждата от биомедицински експерименти.


# Пазете околната среда

Грижата за животните неразривно е свързана с грижа за планетата и околната среда. Оцеляването на повечето животински видове зависи от стабилността на техния хабитат, хранителната им верига и климата. В този аспект опазването на природата се превръща в морално задължение на всички нас.
- Включвайте се в митинги, демонстрации и други публични изяви, свързани с опазване на околната среда.
- Използвайте по-често обществен транспорт и предпочитайте коли с по-ниска консумация на гориво.
- Бойкотирайте туристически дестинации, довели до масово изсичане на горски масиви, разрушаване на дюни, презастрояване, замърсяване на почви и води, нарушаване на екоравновесието и др.
- Рециклирайте, доколкото е възможно и потребявайте само толкова, колкото ви е необходимо.# Сигнализирайте за нехуманно отношение към животни.

Жестокото отношение към животни е ежедневие. Нещо повече - то се възприема като нещо нормално и напълно естествено и остава безнаказано. В това отношение България е безвъзвратно изостанала в сравнение с цивилизования свят. Почти няма човек, който да не е ставал свидетел на ужасяващи, варварски актове на жестокост към животни (стрелба с въздушна пушка, ловене с капани и примки, прегазване, запалване, хвърляне от високо, отравяне, пребиване до смърт и др.). Липсата на адекватни действия от страна на компетентните органи и правоохранителните институции само влошава нещата. Това разбира се не означава, че сме безсилни срещу злото. Всички, станали неволни свидетели на нехуманно, жестоко отношение към животни, биха могли, а и са морално задължени, да подадат сигнал до компетентните органи - областната дирекция за безопасност на храните или т.нар. ОДБХ, регионална структура на БАБХ . В случаи на причиняване на тежко и трайно увреждане или смърт на животно /деяния, които са криминализирани/, може да подавате сигнали до районната прокуратура с искане за незабавно образуване на досъдебно производство срещу известен или неизвестен извършител. Начало


Бойкот на "Проктър и Гембъл"


"Проктър и Гембъл" са мултинационална компания, производители на широка гама перилни и почистващи препарати, козметични продукти, храни и много други средства за бита. Химичните съставки на техните продукти са тествани върху животни, за да може компанията да се самоизтъква като лидер в разработката на нови, "подобрени" продукти. "Проктър и Гембъл" съществуват само и единствено за да правят колкото се може повече пари. Парите са единственият език, който те разбират. Купувайки продуктите им вие допринасяте за жестоките, безмислени, варварски експерименти върху беззащитни лабораторни животни. Отказът от продуктите им, от друга страна, ще премахне самата причина за тези експерименти и ще спаси стотици хиляди животни от бавна, мъчителна смърт. Отказът от продуктите им ще допринесе за изграждане на един по-състрадателен свят и по-хуманно бъдеще. От тази гледна точка бойкотът е фундаментално човешко поведение срещу всяка неетична компания, печелеща от страдания и смърт. Осъзнатата отговорност за последствията от действията ни е едно от най-разкрепостяващите изживявания за всяко човешко същество. Нека упражним правото си на избор по един недвусмислен начин - бойкот на продуктите на "Проктър и Гембъл".

Малка част от продуктите на "Проктър и Гембъл"

Дезодоранти: Old Spice, Secret.
Бебешки продукти: Pampers
Батерии: Duracell
Сапуни: Camay, Old Spice, Zest.
Одеколони: Old Spice, Hugo, Boss, Lacoste, Valentino.
Дамски продукти: Always, Tampax.
Шампоани: Pantene, Herbal essences, Head and Shoulders, Wash and Go.
Боя за коса: Clairol.
Почистващи препарати: Mister Proper
Перилни препарати: Tide, Bold, Ariel Fairy, Daz.
Самобръсначки: Braun, Gillette.
Препарати за съдове: Fairy liquid
Храни: Pringles.

Recent Videos

576 views - 2 comments
1098 views - 0 comments
1052 views - 1 comment
951 views - 0 comments

Create a Free Website