Rasmus & Rune

Linus   

 

Virallinen nimi: TK4 BH Hämäjärven Lion King

Rotu: novascotiannoutaja eli tolleri

Sukupuoli: uros

Syntymäaika: 1.7.2004 Tampere

Rekisterinumero: FIN34003/04

Tunnistusmerkintä: mikrosiru

Kasvattaja: Minna Hämäläinen, kennel Hämäjärven

Omistaja: Päivikki ja Timo Seppänen, Köyliö                                                                 

Koko: korkeus 54,5 cm (8/07), paino 23,8 kg (2/12)

Terveys:
Lonkat A/A
Kyynärät 0/0
Silmät OK (18.6.06)
PRA-A tai B (terve tai kantaja)

Ruoka: Hill's Z/D Ultra 
(aikaisemmin syönyt Virbac Dermatology Adult)

Muuta:
IBD (Inflammatory Bowel Disease) todettu 09/05, hoidetaan ruokavaliolla
Kastroitu piilokiveksen takia 10/06
Sairastanut akuutin haimatulehduksen keväällä 2010
Spondyloosi diagnosoitu 07/12

Saavutuksia:
NOME: VOI3, AVO1, 2 x AVO3, 3 x ALO1  
NOWT: AVO0 
NOU1 (Hyväksytty noutajien taipumuskoe)   
Pirkan damit 2006 54,5/60 p.  (Paras joukkuekilpailun koira)  
MEJÄ: 2 x AVO1 
TOKO: 13 x EVL1 (mm. 314 pistettä), TK4, 3 x VOI1=TK3,
3 x AVO1=TK2, 3 x ALO1=TK1, 7 x KP
Hyväksytty BH-koe
Luonnetesti: +142 p, laukaisukokematon

* Suomen Noutajakoirajärjestön TOKO-NOUTAJA 2011
* NSN ry:n VUODEN TOKO-TOLLERI 2011
* Suomen Noutajakoirajärjestön TOKO-mestari 2011
* Auran Nuuskujen VUODEN TOKO-KOIRA 2011
* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen VUODEN TOKO-KOIRA 2011
* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen TOKO-mestari 2011 ja Turon Malja
* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen paras EVL-koira 2011
* Ketterä-Teamin VUODEN TOKO-KOIRA 2011
* Satakunnan PM-3 tokossa 2011

* NSN ry:n VUODEN TOKO-TOLLERI 2010
* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen NITAN PYTTY 2010
* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen VUODEN TOKO-KOIRA 2010
* Ketterä-Teamin VUODEN TOKO-KOIRA 2010
* Satakunnan PM-3 tokossa 2010
* NSN ry:n NOME-valmennustiimin jäsen 2010


* Paras voittajaluokan NOME-tolleri 2009
* Auran Nuuskujen VUODEN TOKO-KOIRA 2009
* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen VUODEN TOKO-KOIRA 2009
* Ketterä-Teamin VUODEN TOKO-KOIRA 2009
* Satakunnan PM-2 tokossa 2009
* NSN ry:n TOKO-mestari 2009
* NSN ry:n NOME-valmennustiimin jäsen 2009

* Paras avoimen luokan NOME-tolleri 2008

* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen VUODEN TOKO-KOIRA 2008
* Ketterä-teamin vuoden TOKO-koira 2008

* Paras alokasluokan NOME-tolleri 2007
* Ketterä-teamin vuoden TOKO-koira 2007

* Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen VUODEN TULOKAS 2006
* Paras alokasluokan NOME-tolleri 2006
* Ketterä-teamin vuoden TOKO-koira 2006
* Ketterä-teamin TOKO-mestari 2006

Emä: FIN MVA Mäkiharjun Fan-Fan Fannie "Tosca"
(lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät OK, PRA-A)

Isä: FIN MVA FIN JVA Tollerbay Derex Jeff "Jeff"
(lonkat A/A, kyynärät 1/0, silmät OK, PRA-B)

 

Linuksen kuvat yllä © Petra Korpela

Mistä nimi LINUS tulee?

Toista koiraa odottaessamme ajatuksena oli aluksi keksiä tulokkaalle jokin F-alkuinen Feston-nimeen sointuva nimi, joka ei kuitenkaan olisi liian samanlainen. Ehdokkaina olivat mm. Fintje, Fami, Fenny, Finley, Fedja ja monia muita, mutta mikään niistä ei vain tuntunut omalta. Ruotsin kieli on jo ammattinikin puolesta lähellä sydäntäni, ja olen aina pitänyt paljon ruotsalaisesta miehen nimestä Linus [li:nus]. Yhtäkkiä Linus-nimi tuntuikin sitten juuri omalta, ja lisäksi se sointui mukavasti yhteen Feston-nimen kanssa. Ja kun vielä huomasin, että Suomessa tuskin on yhtään samannimistä tolleria, niin valinta oli helppo! Linus ja Feston!

Linus viettää nimipäiväänsä 26. marraskuuta.

Linuksen lempinimiä: Penu, Linus Lindgren, Torvalds :D

 


Linus ja Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen NITAN PYTTY 2010 (kuva otettu helmikuussa 2011)


Linus tammikuussa 2010 (kuva Janina Vesala)


Linus tammikuussa 2010 (kuva Janina Vesala)


Linus Padasjoella 26.7.2008 NOME-B AVO1 (tuomari Markku Bräyschy)


Linus NOME-treeneissä (kuva Mikko Ahti)


Linuksen ensimmäinen TOKO VOI1 11.6.2008

Harrastukset

Linus on aivan uskomaton harrastuskaveri lajissa kuin lajissa - työintoa ja -motivaatiota riittää, ohjaajananöyränä koirana Linus tekee töitä ohjaajalleen, mutta toisaalta Linuksen on helppo tehdä myös itsenäistä työtä.

NOME

Linus on pennusta asti ollut erittäin kiinnostunut riistasta ja rakastanut aina noutamista, joten NOME:sta onkin tullut Linuksen ehdoton ykkösharrastus. Noutajien taipumuskokeen Linus suoritti hyväksytysti ensi yrittämällä 11 kuukauden iässä kesäkuussa 2005. Vesinoudot sujuivat todella hienosti, ja tuomari totesi Linuksen lokinkanto-otteista: "Sehän on kuin hengenpelastaja". Hakuruutu tyhjeni tasaiseen tahtiin ja sielläkin tuomari kehui, ettei ole ennen tollerilla näin upeita kanto-otteita nähnytkään. Jäljeltä kani palautui myöskin nopeasti. Linuksen taippariarvostelun voit lukea täältä. Keväisin ja syksyisin käymme viikoittain Satakunnan Noutajakoirayhdistyksen NOME-treeneissä Rauman Vasaraisissa, muuten treenailemme säännöllisesti Satakunnan tollereitten kimppatreeneissä ja yksiksemme kotimetsissä. NOME-debyyttinsä Linus teki 1 vuoden ja 3 kuukauden iässä lokakuussa 2005 oman yhdistyksemme järjestämässä metsästyskokeessa, ja tulokseksi vaativasta kokeesta tuli hienosti ALO3. Tuomari kehui Linusta pirteäksi, hyvin ohjaajansa hallinnassa olevaksi koiraksi, jolla on hyvä riistainto. Elokuussa 2007 Linus sai ensimmäisen ALO1-palkintonsa Novascotiannoutajat ry:n mestaruuskokeissa, ja siitä aukesikin upea kolmen ykkösen putki. Heinäkuussa 2008 starttasimme ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa, ja tulokseksi yllättäen heti AVO1!! Syksymmällä starttasimme vielä kolmessa avoimen luokan kokeessa lisää kokemusta saadaksemme, tuloksina 2 x AVO3 ja AVO0. Kesällä 2009 Linus starttasi ensimmäistä kertaa voittajaluokassa ja sai mukavasti heti VOI3-tuloksen - harvinaista herkkua tollerille! :) Hakutyö oli aivan upeaa, mutta koska ohjaus jäi 2/3 matkasta ja kolmosmarkkeerauksesta yksi lintu tuomatta, palkintosija putosi roimasti. Syksymmällä 2009 starttasimme vielä kahdessa kokeessa, mutta ne olivat teknisesti vielä aivan liian vaikeita Linukselle. Tarkoituksena oli jatkaa Linuksen kanssa voittajaluokassa vielä kaudella 2010 mutta Linuksen sairastuttua vakavasti haimatulehdukseen vuoden alussa ja toipumisen viedessä aikaa, nome-startit jäivät haaveiksi. Nyt Linus on nome-kokeista lähinnä epävarman terveytensä takia eläkkeellä, mutta toimii kuitenkin hyvänä treenikaverina ja -apuna Rasmukselle. Linuksen NOME-arvostelut löytyvät täältä.


KÄYTÄNNÖN METSÄSTYS

Ensimmäisen kerran Linus pääsi kunnolla käytännön metsälle vasta 3-vuotiaana syksyllä 2007. Linus toimi silloin sorsa- ja kyyhkysmetsällä sekä ylösajavana että noutavana koirana ja osoitti, että taidot riittävät kokeiden lisäksi myös käytännön töihin. Joulukuussa 2007 Linus pääsi ensimmäistä kertaa myös käytännön jäljelle haavoittunutta peuraa jäljestämään, mutta noin kolmen kilometrin ja lähes kaksi tuntia kestäneen jäljestyksen jälkeen jouduimme toteamaan, että vain pintahaavan saanut peura oli mennyt menojaan. Itseluottamus ja työhalu riitti kuitenkin hienosti myös vaikeissa olosuhteissa. Linuksen kanssa on tämän jälkeen käyty silloin tällöin kavereiden ja sukulaisten mukana sorsa- ja kyyhkyjahdeissa.


TOKO

Perustottelevaisuuskoulutuksessa aloimme käydä Linuksen ollessa 3,5 kuukauden ikäinen. Linus on hyvin miellyttämisenhaluinen tolleri, ja ahmattina Linusta on ollut myös helppo motivoida. Tällä hetkellä käymme Ketterä-teamin toko-kimppatreeneissä kerran viikossa ja lisäksi treenailemme EVL-liikkeitä kotona silloin tällöin. Apuna toko-liikkeiden harjoittelussa käytämme naksutinta ja positiivista vahvistamista. Tarkoituksenamme oli alun perin osallistua ensimmäiseen ALO-kokeeseen vasta vuoden 2006 puolella, kun kaikki liikkeet olisivat suhteellisen varmoja, mutta toisin kävi. Ensimmäiseen kokeeseemme osallistuimme nimittäin jo syyskuussa 2005 Linuksen ollessa 1 vuoden ja 2 kuukauden ikäinen. Koe oli oman yhdistyksemme koe, ja se järjestettiin myös omalla kentällämme, joten paikka oli aivan ihanteellinen toko-uran aloitukselle. Kokeeseen lähdettiin ilman sen kummempia tavoitteita uusia kokemuksia hakemaan - tulokseksi tuli kuitenkin hienosti ALO2 153 pisteellä. Viikkoa myöhemmin toisesta kokeesta tulikin sitten jo ALO1-tulos. Kesäkuussa 2006 Linus sai TK1-koulutustunnuksen, ja tavoitteemme tokon saralla täyttyivät. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, ja loppukesällä 2006 kävimme kokeilemassa taitojamme myös avoimessa luokassa, mutta ykköstulos jäi vielä saavuttamatta. Kesällä 2007 Linus kävi kolmessa avoimen luokan kokeessa ja sai kaikista ykköstuloksen, joten TK2-koulutustunnus oli saavutettu. Voittajaluokkaankin uskaltauduimme toukokuussa 2008, ja syyskuussa 2008 seitsemännessä voittajakokeessaan Linus sai kolmannen ykkösensä ja TK3-koulutustunnuksen. Erikoisvoittajaluokassa starttasimmekin sitten heti marraskuussa 2008, ensimmäisessä kokeessa Linus kävi kuitenkin kierroksilla niin, että kolme liikettä nollaantui. Mutta toisesta kokeesta viikkoa myöhemmin tulikin sitten EVL1-tulos!!! Toukokuussa 2009 Linus sai kolmannen EVL1-tuloksensa ja TK4-koulutustunnuksen - valitettavasti valionarvoa Linus ei voi näyttelytuloksen puuttuessa koskaan saada, mutta TK4 on meille vähintäänkin yhtä arvokas! Tokosta on nomen ohella muodostunut yksi Linuksen lempilajeista, ja kisailua jatkamme edelleen ihan omaksi iloksemme. Tällä hetkellä Linuksella on 8 x EVL1 ja parhaimpana pistemääränä 314. Linuksen kaikki toko-pisteet löytyvät täältä.


MEJÄ

Ensimmäiselle harjoitusjäljelleen Linus pääsi vasta 1 vuoden ja 3 kuukauden ikäisenä lokakuussa 2005 Eurassa. Verijälki ei ihmetyttänyt Linusta ollenkaan, mutta lähtömakauksella Linus kyllä ihmetteli, milloin se emäntä oikein päästää minut näistä valjaista jäljelle. Mutta hyvinhän se jäljestäminen liinan päässäkin sujui, ja kaadolle edettiin siinä määrin vauhdikkaasti, että makauksia ei juuri ehditty tutkiskelemaan. "Töihinhän sitä tänne on tultu", ajatteli Linus. Keväällä 2006 teimme muutamia harjoitusjälkiä ja kävimme mm. Ajavat mäyräkoirat ry:n mejä-treeneissä, joista saimme oikein hyviä vinkkejä niin jäljentekoon kuin ohjaamiseenkin. Ensimmäiseen kokeeseemme osallistuimme toukokuussa 2006 Linuksen ollessa 1 vuoden ja 10 kuukauden ikäinen, ja tulokseksi tuli upeasti AVO1-tulos 46 pisteellä. Myös toisesta kokeesta elokuussa 2006 tuli ykköstulos 49 pisteellä ja edessä olisi ollut siirto voittajaluokkaan. Valitettavasti Linus ei kuitenkaan näyttelytuloksen puuttuessa saa osallistua voittajaluokkaan, joten nykyään mejäilemme vain kotioloissa omaksi iloksemme. Linuksen mejä-arvostelut voit lukea täältä.


Sisarukset

 

 Nimi Sukupuoli   Terveys  Saavutuksia
 TK3 BH Hämäjärven Winnie the Pooh 
 "Vini"
 uros  Lonkat A/A
 Kyynärät 0/0

 MEJÄ: 2 x VOI1
 
TOKO: EVL3, 3 x VOI1, 3 x AVO1, 3 x ALO1  
 AGI: maxi III 
 NÄY: AVO EH, ROP-pentu ja KP
 LTE: +144 p, +++

 Hämäjärven Pocahontas "Choco"
 
Chocon ja Saimin kotisivut

 narttu

 Lonkat C/C
 Kyynärät 0/0

 NOU1
 MEJÄ: AVO0 
 TOKO: ALO1
 
AGI: medi III 
 NÄY: PN2 ja VASERT, VSP-pentu ja 2 x KP

 Hämäjärven Sleeping Beauty "Zeta"

 narttu  Lonkat A/A
 Kyynärät 0/0
 NOU1 
 NÄY: JUN EH
 Hämäjärven Cinderella "Cindy"  narttu  -  NÄY: JUN EH
 Hämäjärven Snow White "Ella"  narttu  -  NÄY: AVO EH