Ola Thorbiornson

Home

på estraden

egna dikter

poems

kontakt
 

   Ola Thorbiörnson, Mosebacke Etablissement 2005


Ola Thorbiörnson

Ola Thorbiörnson bildade i oktober 1985 Poeternas Estrad tillsammans med poeten Erkki Lappalainen. Han blev föreningens ordförande och kunde tillsammans med sina medarbetare genomföra de visioner som sedan länge funnits om en fast litterär scen i Stockholm.
   Under de första åren var
Poeternas Estrad mycket av en verkstad för sceniska experiment, där författare och poeter uppmuntrades till samarbete mellan livepoesi och andra konstformer. De hittade en scen där de kunde framföra det nya och oprövade inför en intresserad publik.  Ola Thorbiörnson visade flera exempel genom att med sina egna dikter samarbeta med musiker, fotografer och skådespelare.
  
Varje scenkväll blev en specialkomponerad premiärföreställning med kända författare och yngre oprövade förmågor. Nya begrepp myntades: estradpoesi, förpoet, öppen scen.
   Ola Thorbiörnson sammanställde en antologi och dokumentation om de fem första åren tillsammans med fotografen Göran Åkerström. Boken ”Poeternas Estrad” kom ut 1991.

1992 flyttade Ola Thorbiörnson estraden till Mosebacke Etablissement och påbörjade ett flerårigt samarbete med krögarna Git Magnusson och Bosse Stenhammar. Efter några år användes också Södra Teaterns olika scener för olika specialevenemang.
   På Mosebacke med dess historiska, litterära atmosfär kunde verksamheten utvecklas i en mer renodlad form. Allt fler etablerade program skapades samtidigt som de unga ordkonstnärerna fortfarande fick sitt utrymme.

I slutet av 1992 bjöd Ola Thorbiörnson in Derek Walcott, som blev scenens första nobelpristagaren i litteratur att läsa sina texter inför en hänförd publik.
   Olas enkla och avspända presentationer av de författare han bjudit in utvecklades nu till en konst. Han kunde tona ner en alltför högtidlig stämning för att göra litteratur en till en spännande scenupplevelse.
  
Hans litterära kvällar utvecklades i sin blandning mellan kvinnligt, manligt, poesi och prosa. Från mitten av 90-talet breddade han verksamheten med att arrangera föreställningar med sångtextförfattare som Robert Broberg och Thomas Di Leva för att läsa sina texter.
  
De hittills sex nobelpristagare i litteratur har gett den lilla verksamheten stor uppmärksamhet.
   Ola har också bjudit in Joseph Brodsky, Kenzaburo Oe, Seamus Heaney, José Saramago och (i december 2002) Imre Kertész som har läst ur sina prisbelönta verk och som ofta överraskat publiken med tidigare opublicerat material. Ola har bjudit in svenska författare att tolka texterna på svenska.

För att fånga upp det bästa i aktuell litteratur har Ola Thorbiörnson under de senaste åren etablerat samarbeten med olika litterära institutioner, förlag, tidskrifter och bibliotek.

Han har också arbetat med unga människors skrivande genom att leda och utveckla metoder för skrivarkurser. Under Kulturhuvudstadsåret 1998 dokumenterade han sin turné med unga människors skrivande i fokus i antologin ”Det brinnande ordet”.

Många idéer har under vägen utvecklats till självgående projekt. Ola har varit initiativtagare till liknande verksamheter för egna ord på scen, såsom rappscenen Public Poetry, Ung Scen, Det brinnande ordet och Kafé Ord. Några tidigare medarbetare har utvecklat idéer som t.ex. poesitävlingar, nya medarbetare har skapat litterära evenemang i Stockholm och andra delar av landet.

Ola Thorbiörnsons konstnärliga skapande är en kombination av regi, litteratur, scenografi. Med författare har han under åren gestaltat svensk och internationell litteratur till engagerande sceniska upplevelser.

Y.N. 2002

 

 
ola.torbiornson@yahoo.co.uk   

Create a Free Website