Middelburgse karpervisserij

    Dé plek voor terugmelding van (spiegel)karpers 

Welkom op mijn website!

Je ziet hier voor je de website voor het terugmelden van (spiegel)karpers uit de wateren van de HSV Middelburg. Ik heb deze site opgezet om een ieder meer inzicht te verschaffen in het visstandbeheer en de karperstand in het bijzonder. De gegevens van deze site kunnen o.m. gebruikt worden om een goed visstandbeheerbeleid uit te stippelen. Ook is het als karpervisser die hier regelmatig z'n sessie vist gewoon leuk om bij te kunnen houden hoe de vissen die je hebt gevangen/graag nog wilt vangen het doen. Hou de site regelmatig in de gaten voor updates!

En vergeet niet: monitoring valt of staat met jullie hulp.. 


Wat is eigenlijk een SpiegelKarperProject? Een SKP behelst het planmatig uitzetten van spieglkarper waarbij tijdens de uitzetting het gewicht en de lengte van elke uitgezette vis genoteerd worden. Tevens wordt er een foto gemaakt van de betreffende vis zodat deze aan de hand van een uniek schubbenpatroon in de toekomst herkend kan worden. Het is daarbij van belang de gegevens centraal te houden (hier dus). Normaal is het bestand niet vrij in te zien en moet men eerst terugmelden waarna de uitzetfoto en info van de betreffende vis wordt teruggemeld aan de vanger. Hier is een uniek project lopende waarbij alle info openbaar is te bekijken op deze site.

Levend terugzetten van karper binnenkort verboden?

Volgend artikel komt uit de krant:

5000 euro boete wegens mishandeling vis.

De Duitse muzikant Marten Laciny, beter bekend als rapper Marteria, is schuldig bevonden aan dierenmishandeling, in dit geval van een vis. Volgens de media betaalt hij een boete van 5000 euro. De 35-jarige artiest mag in zijn vrije tijd graag een hengeltje uitgooien en deed dat vorig jaar mei met succes na een optreden in Würzburg. Hij trok een flinke karper op de kant, poseerde er enkele seconden mee en liet het beest vervolgens terugglijden in het water.

Het videofilmpje dat hij ter bewijs onder de titel 'One Night in Würzburg' op YouTube zette, trok de aandacht van zijn fans maar ook van de dierenrechtenorganisatie PETA. Deze diende een aanklacht in omdat Marteria door 'Catch and Release' (vangen en vrijlaten), zoals de procedure officieel heet, de vis "aanzienlijke, aanhoudende pijn en lijden" heeft bezorgd, puur als liefhebberij.

Volgens Tanja Breining van PETA betekent aan de haak slaan, showen en terugzetten voor vissen enorme stress en verwondingen. "Veel van die zo getraumatiseerde dieren sterven als gevolg van deze marteling". De dader boog het hoofd en trof een schikking voor vijf mille. Wegens verblijf in het buitenland kon hij vrijdag zelf niet reageren.

Update januari '18

Allen een goed seizoen gewenst vol prachtige vangsten!

Ik wil iedereen bedanken die afgelopen seizoen weer mee heeft gewerkt aan de site. Dat we dit jaar maar weer een hoop van die prachtig beschubde spiegels mogen vangen!

Heb jij nog een foto van vorig jaar, aarzel niet en stuur hem alsnog in.

Erwin heeft 2017 nog met een winterse spiegel af kunnen sluiten op de veste (72). Hans E wist nr20 te vangen van de uitzetting van winter 16/17 en een onbekende, tevens op de veste.

Update november '17

Het visseizoen begint voor de meesten onder ons op zijn einde te lopen. Alhoewel? De vorige maand was zacht met zo nu en dan hoge temperaturen. Wel met regelmatig veel wind. Laten we hopen dat het weer mee blijft werken, dan kan er deze maand nog succesvol doorgevist worden.

Vorige maand heeft Hans G weer 06er nr40 mogen vangen, ditmaal op 11.4kg. Ronald wist de gespleten borstvin op 72cm terug te vangen.

Update september '17

De dagen worden steeds korter, bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren, nachttemperaturen gaan langzaam omlaag en de karper brengt z'n vetreserve op peil.. De ideale periode om met doordacht voeren een flinke stapel vis op de kant te meppen! Vooralsnog hebben we de eerste twee weken een  plens regen ontvangen om u tegen te zeggen. Ook de (nacht)temperatuur heeft het water goed afgekoeld. Trek je uitrusting dus uit de schuur, mep je voer het water in en geniet van een van de mooiste vismaanden.

He, eindelijk weer een update zul je wel denken. Tsja, weer terug van zomerreces en flink aan de bak om de vangsten te verwerken ;-). Helaas nog steeds grote problemen met het plaatsen en veranderen van foto's.

Qua vangsten zijn er toch wel weer redelijk wat mooie vissen gevangen. De vangsten van Yvonne & Wilco springen er echt uit, wat dacht je van binnen dezelfde maand 3 10kg+ spiegels er op de Veste uit rossen om maar eens wat te noemen! Een andere vangst die er mag wezen is een nooit eerder gevangen 06-er van Hans G (sorry Hans, maar die 11kg spiegel die je had verbleekt daarbij :-p), ze zwemmen er dus wel maar waarom komen ze zo spaarzaam op de kant..?

Update juni '17

Normaalgesproken een van de beste maanden om veel karper te vangen. De vis heeft afgepaaid en gaat de reserves weer opbouwen. De explosie van watervlooien is vaak ook voorbij en gemakkelijk voedsel versmaad deze gulzigaard niet. Veel plezier langs de waterkant toegewenst en vergeet niet te genieten.

Yvonne trapt de maand af met een uitzetspiegeltje op de vest.

Update mei '17

Mei, maand waarbij de temperaturen doorschieten en de watertemperatuur boven de kritische grens komt om onze zevenvinnige vrienden aan te zetten tot paaien. Vaak een lastig moment om hier voor en kort na vis te vangen, maar als ze zich hersteld hebben kunnen er weer mooie vangsten gedaan worden. Laten we hopen dat er dit jaar een aantal toekomstige bakken geboren worden uit de mix van spiegels en schubs.

Hans E trapt de maand af met een uitzettertje van de Veste en G18. Halverwege de maand weten Yvonne & Wilco de 3vlek en G22 te vangen.

De website vertoont kuren mbt het plaatsen van foto's, ik hoop dat het getrokken gaat worden.

Update april '17

Na een van de warmste maanden maart ooit gaan we april in met positieve vooruitzichten. Deze maand staat bekend om zijn eerste echt warme dagen en het doorbreken van de kritische grens voor wat betreft de watertemperatuur. De karpers gaan steeds meer zwemmen en ook het spijsverteringsorgaan komt weer op gang. Ga eropuit en vang een mooie!

Yvonne heeft op de Middelburcht M40 kunnen vangen. Rene heeft op de Veste O1 op de mat gekregen. Hans E heeft G16 gestrikt.

Update maart '17

We hebben de meteorologische winter afgesloten en zien wanneer we de balans opmaken dat het,iets warmer, zonniger en natter dan gemiddeld was.  Met slechts enkele dagen nachtvorst en geen ijs was afgelopen maand voor de vis positief. Met deze maand meer lichturen en de eerste warmere dagen zullen enkelingen meeruurse sessies wagen. We hebben maar op één ding gewacht: lekker van het zonnetje genieten terwijl de eenden achter elkaar aan zitten en je pennetje rustig op het kabbelende water deint. Zo nu en dan zie je een karper vol uit het water komen en de vissen hebben nog de intense kleuren van hun winterkleed. Laten we hopen dat het voorjaar definitief aanblijft. Vang een mooie!

De vorige maand op de Vest uitgezette spiegels zijn op de betreffende pagina geplaatst. De rest volgt.

Walter heeft een spiegel op Dauwendaele terug mogen vangen, te weten D3. Joop wist een koi op de Veerse kreek te vangen.

Update februari '17

De dagen blijven lengen en ondanks dat het winter is komt het voorjaar steeds dichterbij. De lis piept met de eerste uitlopers boven de grasmat uit, en dit is niet vreemd gezien het zachte weer begin deze maand!

Voor veel vissers is dit ook het moment om eens de spullen uit de kast te halen en het e.e.a. te repareren en na te lopen. De beurzen staan op het punt aan te vangen en de meetings komen ten einde.

Wie trekt de warmte laarzen aan en weet een mooie te vangen?

Na enige tijd inactiviteit weer een moment genomen om de site up-to-date te brengen. De weergaloos mooie vangst van Erwin uit november (06er nr 99), welke na 10 jaar voor het eerst gevangen werd!, geplaatst. Hans G wist M14 en M68 in december te vangen.

Ook is er deze maand vis uitgezet. Baars vond zijn weg naar de Middelburgse Veste en de Veerse Kreek. Een onderhoudsuitzetting van spiegels is op de Veste en gedaan. De Griffioenvijvers hebben een aanvulling van edelschubs ontvangen.

Update december '16

December; maand van de feestdagen, eerste koude en ijskoud water. Het zit deze maand minder mee dan het vorige jaar. De eerste ijslaag heeft het water alweer bedekt.

Update oktober '16

De dagen zijn wat korter en de nachten, normaal gezien, wat kouder. Gelukkig zit vriend karper vaak op een hoog najaars gewicht. In tegenstelling tot afgelopen jaren hadden we vorige maand een warme maand met enkele record dagen. Laten we hopen dat de watertemperatuur deze maand niet te snel zakt en de vis actief zal blijven.

Update augustus '16

Een warme maand waar vroege ochtenden en struinend avondjes vissen de moeite loont.  De temperaturen liggen, net als vorige maand trouwens, bij momenten erg hoog. Gelukkig geen perikelen gehad met de zuurstofhuishouding of de riool overstorten na de zware regenbuien. Afgelopen twee jaren werden er relatief veel zware vissen gevangen in deze maand. Wie is de eerste dit jaar? Mooie vangsten toegewenst en 'be lucky'!

Update juli '16

De kanten zijn weer gemaait, het water staat hoog en de avonden zijn heerlijk zwoel..tijd om gezellig langs de waterkant een mooi exemplaar te strikken. Meestal brengt deze maand het écht warme weer met zich mee. Laten we hopen dat deze keer ook weer alles goed gaat met de zuurstof huishouding.

 

Laatst ontvangen terugmelding

 

Meetings 2017:

20-1 / 3-3

 

Fotogalerij