Kuvagalleria
kuvat © Mwjan

Perustiedot

Virallinen nimi: Bathsheba Felyah
Lempinimi: Sella
Rotu: Welsh [a]
Väri: varnish roan/rautiaanpäistärikkö
Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 24.7.2008
Säkäkorkeus: 120cm

Painotuslaji: Perusratsastus
Koulutustaso:

Kasvattaja: Kuuraparta, Mwjan
Omistaja: Ella
Rekisterinumero:

Luonnekuvaus

Tammalla on veikeä ponimainen ilme, joka pursuaa jekkuja. Sella on pieni poni, joka keksii kaikkensa, ettei hänen tarvitsisi tehdä töitä. Tämä piirre ilmenee usein pienillä lapsilla ja ratsastuksen aikana se karkaa kentän keskelle kuuntelematta käskyjä tai yrittää pukittaa ratsastajan alas. Vaikka tamma onkin pirulainen, siltä löytyy kunnioitus ihmisiä kohtaan. Huomatessaan, kun selkään istuu taitava ja hyvä ratsastaja, sen asenne muuttuu ja jokainen jalka, sekä pää alkaa tekemään töitä. Sillä on taipumusta karata käsistä, kun pienet lapset ratsastavat sillä. Tästä syystä tamma ei toimi aloittelijoilla. Satunnaisesti testaa ketä tahansa ratsastajataidoista riippumatta.

Pahimpina tapoina sille kuuluu karkaaminen tarhoista sekä ryöstäminen taluttaessa ruohon perään. Ennen kuin se edes ajattelee menevänsä vihreän puolelle, tammaa kannattaa ajoittain nykäistä narusta, antaen merkin, että vierellä pysytään. Vaikka Sella onkin tamma, se suodattaa kovemmankin kohtelun eikä ota sitä itseensä. Se on enemmän jätkämäinen kuin pikkurillillä käsiteltävä tamma. Sella on säpäkkä, uusien asioiden (miksei vanhojenkin) asioiden pelkääjä. Se ei kuitenkaan häviä paikalta pierupukkeineen, vaan nostaa päänsä korkealle, tepastelee joka jalalla koreaksi pelottavan esineen ohitse ja rentoutuu.

Sella on topakka, energinen pikku poni. Sen askeleet ovat pienet, tiheät mutta näyttävät. Joka askel rullaa ja toimii, sekä se on ratsastaessa unelma, lukuunottamatta testaushetkiä. Esteillä se kuumuu, mutta on haliitavissa sekä hyppää esteen kuin esteen, koosta riippumatta.

Hoitotilanteissa se on ykkönen. Antaa koskea joka paikkaan, jalkojen nostelu ei ole ongelma eikä muutkaan hoitotoimenpiteet ole ongelma. Kaikista eniten mitä tämä poni rakastaa, on sellainen ihminen joka antaa paljon namuja!

Arvosteluita

Rotuleima ok, kamalasti ei welsh a:n piirteitä löydy. Pää saisi muistuttaa enemmän arabin päätä. Sukupuolileima hyvä, selvä tamma. Korvissa saisi olla sellainen ns. syvennys, jotta muoto olisi aidompi. Itse olisin korvista tehnyt myös hiukan pienemmät, paikaltaan korvat kumminikn hyvät.
Silmissä tammamainen katse, muodoltaan ja kooltaan ovat siis ainakin hyvät. Silmien paikassa ei myöskään ole mitään moitittavaa. Sieraimien muoto hyvä, mutta ''pisaran' kärki saisi olla keskelle päin, ei ulos. Sieraimet ovat myös hyvällä paikalla. Leukaperä saisi kaartua selvemmin, kaulan ja pään liittymäkohta saisi olla syvempi, mutta nyt on liian leveä. kaulan ja pään liitymäkohdan liiallinen leveys johtuu siitä että ponin pää lähtee niskasta liikaa eteen, eikä alaviistoon. Suu hyvä, ulottuu tarpeeksi pitkälle, eikä repsota auki. Ponimainen harja, joka on pituudeltaan & paksuudeltaan hyvä!
Kouluarvosana: 8
Hinta-arvio : 15-20e
©Kiiapa, 03. Heinä 2013

Sukupuu

i. Ragtime
ii. Tuntematon ori iii. Tuntematon ori
iie. Tuntematon tamma
ie. IST Coranne iei. Tuntematon ori
iee. Tuntematon tamma
e. Keeps Getting Better ei. Easy Argue eii. Tuntematon ori
eie. Tuntematon tamma
ee. De Stella Nova eei. Wicked Witches
eee. Belladonte

Kilpailukalenteri

PVM Paikka Laji Luokka Sija Arvonimet
10.12.2013 SKH-foorumi Esteratsastus Puomiluokka 9/20 URL

Jälkeläiset

Sella ei ole siitoskäytössä.