En liten oppsummering av RaumaRock '07

Raumarock'07, Åndalsnes, 3-4 august-GALLERI-

Det var egentlig meningen at vi skulle lage en større sak om RaumaRock, men så kom det noe i vegen for en av våre journalister så han kunne ikke bli med på festivalen. Jeg (Kenneth Staurset Fåne) reiste alene til RaumaRock både for å jobbe for nettsiden til Romsdals Budstikke og for Icon Music Mag, så jeg hadde mer enn nok å gjøre og derfor ble det desverre ikke så mye skrevet av meg. Men jeg tok en del gode bilder og gjorde noen notater på hvert band, så om dere leser videre så får dere hvertfall vite noe om hva som foregikk på RaumaRock'07. Ellers kan dere sjekke linkene nederst der jeg har skrevet for www.rbnett.no og www.moldeungdom.no .


Rauma er en kommune i Møre og Romsdal som har det meste når det gjelder natur. Trollveggen og Romsdalshorn er vel en av Norges mest populære turistattraksjonen og i enden av Romsdalen ligger Åndalsnes som er byen der RaumaRock holdes. Men nok snakk om turistattraksjoner og fjell, her skulle det være skikkelig god musikk som skulle være i fokus. To scener var satt opp, en stor og en litt mindre.

Det var musikk for enhver smak på festivalen, alt fra Bo Kaspers Orkester til Satyricon og da er det jo naturlig at publikummet er forskjellig. Her hadde du småbarnsfedre til gothere, besteforeldre til festglad ungdom og mange andre i alle aldere. En ting er hvertfall sikkert, alle er glad i musikk.

Årets festival hadde mange trekkplasteret som f.eks. Skambankt, Ralph Myers & The Jack Herren Band, Satyricon, DeLillos, Susanne Sundfør, Bo Kaspers Orkester, Hopalong Knut, 120 days, Heroes & Zeros og ikke minst Amulet som spilte sin nest siste konsert noensinne. Selv om mange av disse er veletablerte band og artister så var det ikke de som overrasket meg mest på denne festivalen. For det første så hadde de en egen konkurranse som het Øresus, der mange "nye" og ikke så etablerte band fikk bli med på en slags konkurranse der vinneren vant en konsert på den lille scenen, og jeg må si det var kjempegod kvalitet på alle bandene som deltok. Vinneren av denne konkurransen var til slutt Rangers som gjorde en glimrende jobb både på den lille scenen fredag og på den store scenen lørdag.

Dag 1

Mocca Cellar:
Første band ut i Øresus-konkurransen. Dette er et band som er veldig energisk og de spilte et bra sett med mye god stoner-rock/metall. Det som var litt trasig var at publikum var avventende, selvom bandet viste god med engasjement. De trengte kanskje å bli varmet opp litt. Uansett så synes jeg konserten Mocca Cellar gjorde var kjempebra og de må ha skryt for en god vokalist som virkelig kan tingene sine. Mye fengende riff og rytmer her også.

Hopalong Knut:
Et meget spenstig trønderband som er kjent for sin reinkarnasjon av ska-sjangeren, bare at de synger på dialekt og har mange fengende tekster og refreng. De spilte kjente slagere som  "Suppe", "Bautastein" og mange andre. Publikum er med på alle låtene, både med sang og med hopp og sprett.

Comfort Club:
Andre band ut i Øresus-konkurransen. Dette bandet var kanskje ikke en av de mest aggressive på festivalen fredag. De spilte lett rocka funkrock med mye blues i seg. De fikk god respons fra publikum, selvom de oppmøtte ikke var så mange. En av få band med kvinnevokal som opptrer på festivalen. Vokalisten var flink og leverte bra.

120 Days:
Med masse bass i soundet dundret 120 days ut høytalerne på RaumaRock. Publikum var klare for en veldig spesiell sjanger av et band som har vært mye i mediebildet de siste to årene. Musikken til 120 Days er kanskje ikke den rette musikken for å få publikum engasjert til, men mange var der for å lukke øynene og drømme seg vekk i en blanding av elektronika og rock. Det var en psykedelisk og ubeskrivelig opplevelse. Men det kan kanskje bli litt kjedelig i lengden.

Hollow:
Tredje band i Øresus-konkurransen. Det var dags for skikkelig 80-talls heavy metal som kanskje kunne vært bedre om låtene ikke var for like. Jeg syns de spilte bra og de hadde en trommis som var kjempeflink, men det ble litt kjedelig og spilloppene bandet gjorde på scenen hjalp ikke så veldig det heller. Det er litt forvirrende da vokalisten og gitaristen kjemper om å være den som snakker mest mellom låtene. Disse blir avbrutt på slutten av sitt sett, på grunn av at DeLillos'85 står på storscena klar til å spille.

DeLillos '85:
Har ingenting å skrive om disse for Icon Music Mag. Sjekk ut link til min og Pia Farstad Eriksen sine artikler for RBnett om du er interessert i hvordan disse spilte. Linker finner du nederst.

Mind Crime:
Med stemmen til Klaus Meine i Scorpions og utseende til James Hetfield fremsto vokalisten i Mind Crime fram som et av de beste vokalprestasjonene av Øresus-bandene. Det var det fjerde bandet ut og folk fikk servert god heavy metal med referanser tilbake til 70 og 80-tallet. Dette var min favoritt av Øresusbandene og jeg skulle ønske de vant, men jurien ville noe annet og valgte som sagt Rangers som vinneren.

Skambankt:
Så var det klart for en av mine favoritter på storscena, Skambankt. I fjor så spilte DumDum Boys på RaumaRock og for å veie opp mot det så var Skambankt invitert til å spille. Skambankt leverte godt med sin form for norsk rock. Jeg tror nok ikke mange klarte å stå stille under denne konserten. Publikum var med på allsang og var veldig entusiastiske. Bandet leverte gode norske rockelåter som for eksempel "Skambankt" og "Dynasti". Et av mine beste øyeblikk på festivalen.

Rangers:
Dette var nok det bandet av Øresus-bandene som var mest aktiv på scenen. Vokalisten hoppet på et tidspunkt ned av scenen og tok en sup av en av de oppmøttes ølglass. De spilte publikumsvennlig hardrock med skikkelig Guns'n'Roses-vibber. De leverte mange gode riff og låtmateriale var ganske bra. Dette bandet sammen med Mind Crime var de beste i denne konkurransen og det var ikke helt ufortjent at Rangers trakk det lengste strået med Mind Crime på andreplass.

Satyricon:
Satyricon var vel det bandet som passet best inn i den musikken vi vanligvis skriver om og derfor har vi et ekstra galleri med kun Satyricon-bilder. Dette var første gang et black metal band har spilt på RaumaRock og det var godt oppmøte av både metalfans og gothere. Folk var veldig engasjert og headbanget til hver låt. "Devilhorns" var i været omtrent hele tiden og det så ut til at folk likte seg godt. Satyricon spilte også den publikumsvennlige låten "King" fra albumet Now, Diabolical som kom ut ifjor. Etter Satyricon var dag 1 av festivalen over og en kunne gå tilbake til festivalcampen for en god natt søvn (eller kanskje ikke).

Dag 2

Susanne Sundfør:
Har ingenting å skrive om disse for Icon Music Mag. Sjekk ut link til min og Pia Farstad Eriksen sine artikler for RBnett om du er interessert i hvordan disse spilte. Linker finner du nederst.

Of no consequense:
Dette bandet har vunnet en konkurranse som heter Eggstock og premien var å spille på et utvalg av festivaler i sommer. De kom direkte fra Festidalen og har vært på Lost Weekend tidligere, men nå altså RaumaRock. De leverte kvalitetsmetal som kan betegnes som en blanding av death-metal og metalcore. De fikk stor applaus for sitt bidrag og de leverte kjempebra.

Heroes & Zeros:
Dette tremannsbandet ga oss god melankolsk rock som både var rolig og rocka på en gang. De ga god lyd i fra seg og vartet godt opp med velspilte låter. Publikum var ikke så engasjert, til tross for stort oppmøte.

Quit your Dayjob:
Har ingenting å skrive om disse for Icon Music Mag. Sjekk ut link til min og Pia Farstad Eriksen sine artikler for RBnett om du er interessert i hvordan disse spilte. Linker finner du nederst.

Ungdomskulen:
Desverre så tok jeg ikke notater på denne konserten, kun bilder. Sjekk ut galleri!

Eco Band:
Det var vel kun et lokalt band som spilte på festivalen i år. Bandet var Eco Band og de hadde mange gode låter med fengende melodier og refreng. Mange var kommet for å se sine lokale helter spille og det var helt tettpakket foran den lille scenen.

Grand Island:
Dette var min største overraskelse på RaumaRock. Med Hammond-orgel, synth og banjo i tillegg til de vanlige instrumentene i et rockeband begynte jeg å lure hva jeg hadde kommet til. Grand Island spiller en form for hardcore-bluegrass-metal - greie som jammen ikke er lett å kategorisere. Det hele var for å si det mildt jævli tøft og var kanskje det mest nyskapende bandet på festivalen.

Ralph Myers & The Jack Herren Band:
Har ingenting å skrive om disse for Icon Music Mag. Sjekk ut link til min og Pia Farstad Eriksen sine artikler for RBnett om du er interessert i hvordan disse spilte. Linker finner du nederst.

Amulet:
Det er synd at Amulet er oppløst. Publikummet på RaumaRock fikk med seg bandets nestsiste konsert noensinne og kunne glede seg over et meget energisk band som man ikke kunne se på noen måte at skulle gi seg. Bandet ga oss hardcore-rock med skikkelig attitude. Bandet var i full form og det var også publikum. Vokalist Torgny Amdam hoppet flere ganger ut i publikum som en "stage-dive" og alle gangene gikk det bra og han kom seg opp på scenen igjen.

BigBang:
Har ingenting å skrive om disse for Icon Music Mag. Sjekk ut link til min og Pia Farstad Eriksen sine artikler for RBnett om du er interessert i hvordan disse spilte. Linker finner du nederst.

Oppsummering:
Alt i alt en vellykket festival med mange gode navn på plakaten. Det ble også publikumsrekord da rundt 6000 gikk inn og ut av portene på RaumaRock. Vi i Icon Music Mag håper festivalen kan sette på flere metalbands på plakaten til neste år og kanskje noen utenlandske band hadde vært bra. Men alt i alt er jeg fornøyd med festivalen og da spesielt de små bandene i Øresuskonkurransen.

LINKER:
Strålende start (Romsdals Budstikke)
Tung og rocka (Romsdals Budstikke)

Fem nye band ferdigspilte (Romsdals Budstikke)
Eksplosiv Avslutning (Romsdals Budstikke)

Romsdals Budstikkes galleri


Kan også sjekke ut www.moldeungdom.no