Molde Metalfestival

Molde Metalfestival, Kulturhuset, 8. Juni 2007
Bildegalleri: klikk her...

Kvelden fredag 8. juni 2007 er nok en kveld mange vil huske. Da holdt den aller første metalfestivalen i Molde`s historie sted. Stedet var i det gamle kulturhuset der det var rigget opp med scene, lys og ikke minst masse lyd.

Molde Metalfestival er en del av Byfesten som Molde holder hvert år. Hvorfor arrangørene til Molde Metalfestival valgte å legge arrangementet på samme dag som Ozzy Osbourne var egentlig ikke planlagt, men en av arrangørene, Trygve Mittet Vidnes, sier at det var enten denne datoen eller ingen dato. Så det var enten eller.

Det skulle egentlig være åtte band som skulle spille denne kvelden, men i siste liten ombestemte et band seg, så det ble bare 7 band, men det gjorde absolutt ingen ting for alle bandene var dyktige på hver sin måte. Bandene som spilte var: Violated (Kristiansund), Bleak (Molde), Draupnir (Molde), Krakòw (Bergen), Psyche Left (Ålesund), Ishamael (Molde) og sist men ikke minst Slagmark (Kristiansund).

Metalpublikummet var på ca. 100 personer og det skal godt gjøres å samle så mange metalinteresserte i den lille ”metalbyen” Molde. Molde er vel kanskje mer kjent for sin jazzfestival og mindre på andre musikksjangere. Men uansett har en sett de siste årene at metalmiljøet er på veg oppover og kanskje en gang i fremtiden får vi et stort metalband herfra også.

Nå vil jeg beskrive på best mulig måte hvordan det gikk med de forskjellige bandene som spilte og bilder ligger i galleriet under hvert band.


-Violated-            
Violated kommer fra Kristiansund og åpnet friskt med sin thrasha form for heavy metal. De var aggressive til beinet og spilte et bra sett med gode låter.

Etter et par låter så ropte vokalisten ut ”Er det noen her i Molde som kan moshe?”, men om en kunne dette i Molde fikk man ikke oppleve før på en av de siste låtene som Violated spilte. Da ble det en form for moshpit-light framme ved scenen. Kanskje Molde-publikummet trengte litt tid å varme opp først.

Bandet leverte bra, lydmessig var det bra, bandet leverte fengende riff som et hvert thrash-metal band skal gjøre og alt i alt så var dette en god åpning på denne metal-influerte kvelden.

-Bleak-                      
Første band ut av de lokale var Bleak. Om du liker black metal med noen melankolske øyeblikk så skjønner jeg ikke hvorfor du ikke skal like Bleak. De fremførte bra og hadde mange fine øyeblikk under sitt set.

Det var spesiellt de melankolske partiene som jeg satte mest pris på ved dette bandet. Ikke det at bandet gjorde det spesiellt dårlig på resten også, men det var liksom på de rolige partiene bandet gjorde det best. Vakker stemning var det.

-Draupnir-        
Frontmannen i dette bandet, Trygve Mittet Vidnes, er også en av arrangørene av denne metalfestivalen. Draupnir beviste publikum hvordan ekte norsk black metal skal høres ut på norsk. For det var nemlig noen låter her som var sunget på norsk. Et band som jeg tenkte på når jeg hørte disse folka her var Windir, mye på grunn av tekstene og sjangeren de spiller.

På enkelte parti ble det litt omppa omppa-metal som brøt litt med det originale BM-soundet, men det var faktisk ganske positivt fordi det ikke ble for kjedelig og monotont. Disse partiene kan en sammenligne med finske band som Finntroll og Koorpiklaani.

Ingenting å utsette eller å prate negativt om på denne sceneopptredelsen heller og dette bandet var vel de som headbanget mest under denne festivalen. Publikum var også fornøyd så det ut til.

-Krakow-         
Så kommer vi til det bandet som hadde kjørt bil 10 timer for å komme til Molde. De er fra Bergen og er vel det mest overraskende bandet på denne festivalen. Da de andre bandene spilte mørkere former for metall så spilte Krakow beinhard stoner-rock-metal. Jeg var litt skeptisk til hvordan publikum tok dette, da det nesten bare var mørkkledde BM-folk der, men jeg ble positivt overraska da publikum faktisk likte denne formen for metal også.

Dette er uansett det mest proffesjonelle bandet som fremførte på festivalen og det var en ganske groovy affære vi fikk med oss. Vokalisten Rene Misjè har en enormt bra og følsom stemme som funket utrolig bra til denne form for musikk. Dette er bandet som gjorde mest ut av seg på scenen og skapte det beste sceneshowet. Publikum så ut til å like seg og de var utrolig entusiastiske under hele Krakow`s sceneopptreden. Om du liker band som El Caco så liker du helt sikkert Krakow også. Kan nevne at bandet hadde et lengre sett enn de andre og at de hadde med en Queen of the stoneage-coverlåt som det gikk ganske bra på.

Så var det pause…
I pausen kunne publikum kjøpe seg noe å drikke, mat, ei t-skjorte eller to og kanskje ep`n til Krakòw. Publikum så ut til å hygge seg og mange trengte kanskje litt luft etter så mye øredøvende god musikk.

-Psyche Left-  
Etter pausen kom det en merkelig fyr opp på scena og det var kun han som skulle opptre. Om du har hørt om Mortiis og musikken hans så var denne karen sin musikk ganske likt Mortiis. Industriell, dark ambient, black metal, synth… kall det hva du vil, Psyche Left hadde hvertfall med seg musikken sin og sang oppå. Det er vel greit det i denne typen musikk.

Førsteinntrykket til publikum var kanskje ikke det aller beste ved første lytting, men utover settet så ble publikum mer med og spesielt de fremst ved scenen var meget oppglødd musikken hans. Han selv hadde også et veldig godt engasjement i fremførelsen, noe som etter hvert smittet over på publikum.

Det var litt teknisk feil med feedback på mikrofonen hans i begynnelsen, men det ble bedre etter hvert. Uansett litt annerledes musikk skader ikke.

-Ishamael-     
Ishamael hadde litt tekniske problem i begynnelsen av settet sitt, trommisen hadde lite eller ingen monitorlyd på den første låta uten at det lot seg bemerke av publikum. Men etter at monitoren endelig var tilbake så det ikke ut som det var noe som skulle stoppe dem for å gjøre et bra sett.

Ishamael er fra Molde og spiller etter det jeg hørte black metal med noen nyanser av death metal her og der. De gjorde det bra og ga oss et ganske variert program. De hadde fengende riff, noe som fikk publikum til å headbanga enda mer. Ishamael var også veldig engasjerte på scenen, noe som du kanskje kan se på bildene i galleriet.

-Slagmark-   
Så var det dags for kveldens siste band, Slagmark. De kommer i fra Kristiansund og spiller også en blanding av death og black metal. Slagmark har kanskje kveldens beste trommis pga. godt teknisk spill og en utrolig kontroll over dobbelpedalen.

Under dette settet samler det seg også mest publikum foran scenen og den moshpit-light jeg nevnte i Violated-anmeldelsen har nå utviklet seg til en mer kaotisk og ordentlig mosh-pit, hvertfall for de fremst ved scenen. Det er liv i bandet og det er liv i publikum. De spiller kveldens lengste set og hadde egentlig bare gode låter å by på. En Deicide-cover snek seg også med her i ”Serpents of the light”.

Jeg spår dette bandet en lysende fremtid da alle i bandet er meget dyktige og låtmateriale deres er bra. Kan også legge til at bandet snart er ute med ny skive, når dette blir vet jeg ikke enda, men vi skal sørge for å få tak i en kopi til anmelding her i Icon.

Oppsummering
All honnør til arrangørene av Molde Metalfestival for at de har fått tak i så mange gode band til dette debut-året. Festivalen var godt gjennomført og det kom en del publikum for å høre. Mange skulle kanskje ønske at det var ølsalg her, men det var et rusfritt arrangement for å trekke folk fra den yngre garde også. Det hadde kanskje ikke kommet så mye folk om det  var et aldersbestemt arrangement, men hvem vet?

Folka bak metalfestivalen har selv sagt at de har lyst å gjøre en festival neste år også, så vi får bare håpe det blir det og at den blir like suksessfull som i år.

Keep up the good work!

-skrevet av: Kenneth Staurset Fåne, alle foto: Kenneth Staurset Fåne-