Jackie Leven

Info:

Sted:
Dato: Skribent:Fotograf: Bilder:
Credo, Trondheim
31.09.11
Kenneth Staurset Fåne
Oddbjørn V. Remen Svendsen
JACKIE LEVEN

Konsertanmeldelse:

Jeg hadde aldri vært på Credo før denne konserten og jeg syntes det var rart å ha en konsert med selveste Jackie Leven på en av de trangeste pubene jeg har vært på i Trondheim (til nå). Men uansett så var hovedfokuset denne kvelden på musikken og Jackie Leven.

For alle som ikke vet hvem skotten Jackie Leven er så er det en lang historie som starter helt tilbake til 1973 da han ga ut sitt første album ”Control”. Nå skal ikke jeg fortelle historien år for år, men jeg kan nevne at han senere var vokalist for Doll by Doll og etterhvert havnet på heroinkjøret og samtidig mistet stemmen helt. Han fikk omsider stemmen tilbake, tok seg selv i nakken, sluttet med heroin og fortsatte med musikken i 1995. Siden den gang har Leven laget gode album med dype tekster om forskjellige ting som engasjerer han veldig. Det er litt vanskelig å kategorisere musikken til Jackie Leven. På et album er tempoet rolig og tekstene mørke og ”fandenivoldske” og på et annet album så er det mer rytme og tekstene er positive og glade. En ting som man kan sette på all musikken hans er at det blir brukt mye gitar og her spesiellt kassegitar. Mange sammenligner musikken hans med Johnny Cash og Van Morisson, og da vet vel alle hvilken gate han holder til musikalsk.

Jackie Leven`s siste album, ”Oh What A Blow That Phantom Dealt Me!”, kom i vår og fikk gode kritikker rundt omkring i Europa. Og det var sannsynlig at mange av låtene som ble spilt på Credo denne kvelden kom nettopp fra dette albumet.

Å høre Jackie Leven på plate og høre Jackie Leven live er to forskjellige ting fikk jeg merke. På plate så får man ikke høre de fantastiske historiene som Jackie Leven har på hjertet. Det gjør man nemlig live og det var selvfølgelig intet unntak denne kvelden da vi blant annet fikk høre at han en gang pleide å se på tv-serien Columbo i sofaen sammen med sine to hunder, at han en gang ble kalt Green Giant av en fyr som han kalte Sir og at han etter 8 dager sammen med Brooke Shields på en veldedighetskonferanse i USA ble dritlei av å prate om sjampo hver eneste dag så han fikk en sjåfør til å kjøre seg til en lokal pub. Disse og mange andre historier sto på programmet sammen med låter fra det nyeste albumet og noen fra de gamlere.

Det ble spilt 8 låter denne kvelden, der ”Elegy of Johnny Cash”, ”Museum of Childhood”, ”Here comes the urban ravens”, ”Voxhumana” var blant de beste. Jeg vil også trekke frem låta ”Book of Hobos” også som en av de bedre denne kvelden. Den handler om en uteligger Leven selv møtte på togstasjonen i Trondheim. Denne låta er hittil ikke gitt ut, men vil bli å se på Jackie Levens nye plate som kommer ut i september 2008.

Jackie Leven er en veldig livlig og fortellende type. Publikum lo med på vitsene og fortellingene hans og han underholdte så det holdt. Jackie Leven er for tiden på en omfattende Norges-turnè og vil derfor besøke andre byer som Oslo, Drammen, Skien og mange flere. Om du ikke har anledning til å gå på konsert med han i år, så vet vi at han vil være på plass neste år. Han er en sann Norgesvenn da han har vært her mange ganger og til og med tar med historier fra Norge i låtene sine. Alle platene til Jackie Leven anbefales fra denne kanten.