Virtuaalihevonen

 

LOPETETTU 12. MARRASKUUTA 2009 †

connemaranponiruuna (20.08.'09)AMARN BERNETTO   VH-32722
17 v., syntynyt 07.08.2007 Suomessa     (VARL)
ruunivoikko, 145 cm, ruununraja v.takasessa

  (?)
koulupainotteinen, ei näyttelymeriittejä
(helppo A - 80 cm - 60 cm)
katso ominaisuus- ja rankingpisteet!

hoitaja Angelica
kasvattaja Amar
omistaja Alexiina C.
kotitalli Kings Road
isä Begaafd
ii. Zeggen iii. Sprakeloos
iie. Geschenk
ie. Bemind iei. Geliefde
iee. Kool WB
emä Bettina DAU

ei. Alfons DAU eii. Columbo Ciro
eie. Elettra DAU
ee. Bellini Bambi BOU eei. Fabian BOU
eee. Kara Leonora

SUKU, JALOSTUSKÄYTTÖ & JÄLKELÄISET

Beron suku ei ole mitenkään erikoinen ja tunnettu. Sen molemmat vanhemmat ovat tavallisia aktiivisesti kilpailleita kisaponeja ja suku koostuu muutenkin tasapainoisista connemaroista. Mitään merkittäviä nimiä ei ole, mutta toisaalta hyvä perimä on monen laadukkaan luonteenpiirteen ja ominaisuuden tulos.

Jalostuskäyttö: OK   
Berolta löytyy 10 kpl pakastespermanäytteitä, joita on mahdollista käyttää connemaraponien jalostukseen. Mikäli olisit kiinnostunut astuttamaan oman tammasi tällä ruunalla, ota yhteyttä sähköpostiin kingsroad@luukku.com.
(Lue lisää jalostusarvosta!)

Tamman vaatimukset
Connemaranponi
1-polvinen
Terve ja hyväkuntoinen

Periytys
Periyttää mm. seuraavia ominaisuuksia ..
     65% ruunivoikkoa, 15% kimoa ja 20% muuta väritystä
     sitkeää ja ponimaista luonnetta
     vahvoja askellajeja

conn-t Armeny's Snow    s. 12.09.2009    (e. Miss Snow FRO)    om. Noora


LUONNEKUVAUS

Ostin Amarn Bernetton suoraan kasvattajaltaan Suomesta. Kuvaus persoonallisesta, kouluun ja esteille sopivasta sekä terveestä connemarasta sai sydämeni syttymään. Berosta saisi myöhemmin myös varmasti hyvän siitosoriin (vaikka se höyläpäisyyden nimissä kuitenkin ruunattiin), joten päätin ostaa sen täyttämään talliani. Se oli varsana melko ujo ja hötkyili lähes kaikesta mahdollisesta. Toipuminen pitkästä matkasta Suomesta Saksaan vei myös oman aikansa, jona annoimme oriin totuttautua rauhassa uuteen ympäristöön. Herrasta kasvoi omatoiminen, komea ja energinen ratsu.

Voisin sanoa Beron olevan reipas, mutta hieman hidasälyinen poniruuna, joka tykkää yleensä eniten pöyhkeillä hienolla ulkonäöllä kuin taidoilla. Berolla tuntuu kuitenkin olevan turhan usein huonoja päiviä, jolloin se vain polkee jalkaa ja luimistelee koko pitkän päivän satoi tai paistoi. Sen lisäksi hevoselta löytyy toisinaan yltiöpäistä jääräpäisyyttä, kivikovia mielipiteitä ja turhaa joustamattomuutta. Bero oli myös hienoinen pettymys; ruunan kiinnostus kilpailuja kohtaan ei todellakaan riitä vaaditulle tasolle eikä siitä kunnon kisaponiksi olekaan. Se toimii paremmin virassaan möllötellä tarhassa syömässä rehuja ja kipittäessään karkuun mutaisia vihaisia hoitajia, kuin laukkaisi kunniakierrosta palkintojenjaon jälkeen. Toisinaan se on todella hermoille käyvä ja ärsyttävimpiä hevosia mitä olen tavannut, mutta taas toisaalta Bero on vain jekkuileva nuorekas ja kuriton otus vailla vipinää elämäänsä. Jos Beron hoitajan täytyy jotain omistaa, niin vahva huumorintaju! Sitä tämän ponin kanssa ehdottomasti tarvitaan.

Beron voi hoitaa karsinassa, käytävällä tai pihalla. Oli se sitten sidottuna paikassa missä hyvänsä, varmaa on että ori yrittää ärsyttämällä ärsyttää hoitajaansa. Joko se yrittää ylettyä puremaan tätä tai viskoo korista harjoja minne sattuu. Sille pitää vähän näpäyttää ja näyttää kuka määrää, jolloin kiusanteko yleensä loppuu - tai ainakin vähenee. Ja jos joku hoitaja oikeasti Berosta vielä tykkääkin ja jaksaa viettää vapaaehtoisesti sen kanssa aikaa (nostan tällaiselle hoitajalle ilomielin hattua), Berosta saattaa jopa tulla ihan siedettävän söpö ponikaveri. Epäluuloinen se on lähes aina, varsinkin uusien tyyppien kanssa. Tutustumisen jälkeen ja alkujännityksen (lue: esittämispakon) mentyä ohi, Bero asettuu ja siihen on helpompi saada kontaktia. Se ei ole mikään harjailusta kamalasti perustavaa tyyppiä ja saattaa nyppiä kavioita puhdistaessa, mutta on varustaessa yleensä huomattavasti helpompi. Taluttaessa Berolla on paha tapa lähteä viemään ja mennä minne sitä itseä huvittaa, jos taluttaja ei ole hereillä.

Ratsuna Bero on vähän arvaamaton, mutta mikäli se tuntee ratsastajansa ja tietää tämän olevan pätevä, poni toimii oikeinpäin. Yleensä se on tahmea ja laiska, jota saa herätellä ja patistaa eteenpäin oikein olantakaa; mutta joskus se voi heittäytyä vainoharhaiseksi ja kuvitella salametsästäjät kentän jokaiseen kulmaan ja maneesin varjoihin. Onneksi jo iän myötä luonne on vähän rauhoittunut (myös ruunauksen myötä) ja Berosta saa työtä tekemällä koulutunneillakin näyttävästi kulkevan ratsun. Tammojen läheisyydessä Berolla menee nykyäänkin usein plasmat sekaisin eikä se tiedä oikein miten päin olisi, vaikka hormonituotannon kuuluisi olla tyrehtynyt.
Kouluratsastus luonnistuu Berolla suoraan veristä. Kunhan sen jähmeyden on saanut kunnon lämmittelyn aikana irti ja se on muutenkin menovapaalla tuulella, voltit ja kiemuraurat ovat lastenleikkiä. Se myös väistättää helposti ja tottelee siirtymisiä. Esteillä Bero tarvitsee vakaakätisen ratsastajan, joka pystyy tuomaan ponin esteelle suoraan eikä hämäänny sen mahdollisista pukeista ja riuhtomisesta (ei kovin yleistä enää). Maastoratsuna Beron on kuljettava kärkijoukoissa tai se yrittää kokoajan puskea jonon läpi. Yksinään metsässä se vähän kyttäilee, mutta voi asettua tutun ratsastajan kanssa hyvin.


KILPAILUMENESTYS (Vain sijoituksia)

Bero kilpailee satunnaisesti koulu- ja esteratsastuskilpailuissa, mahdollisesti myös näyttelyissä. Kilpailumenestyksen varmistaa parhaiten profiilisivulta.

-
ARVOSTELUT JA VALMENNUKSET

Kouluvalmennus 31.03.2009 Golden Rosessa, valmentaja Anu
"Ensimmäinen kuva Berosta oli minulla se että se oli hiukan kova suustaan. Käytit paljon apuja ja niitä aika reilusti, joitakin voisi jättää hieman vähemmälle. Pyörittelit volteilla alkutunnista Beroa todella hyvin ja tuloksena heijastui lopputuntia kohden peräänanto. Berolla on mukavat aika joustavat liikkeet vaikka etujalkoja se välillä hivuttikin. Yksi taistelukohtaus teillä kesken tuntia tuli kun olisi pitänyt tehdä ympyrällä nopealla temmolla avo- ja sulkutaivutuksia mutta sait sen korjattua aika nopeasti. "


KUULUMISET

22. lokakuuta 2009
Bero osoitti tänään varmaan ensimmäisen kerran, että osaa tehdä muutakin kuin jumittaa sivuttain kaviouralla ja kuopia hiekkaa etukaviollaan. Se teki aamuverryttelyjuoksutuksella (lämmittely ennen tunteja) vaikutuksen lähes kaikkiin sillä hetkellä sattumalta paikalla oleviin esittämällä lähes passagea, lisäyttämällä kauniisti muodossa kaikkia askellajeja ja totellen huippuhyvin juoksuttajan ohjeita. Vau! Mikähän on poniin mennyt? Ties vaikka se olisi.. aikuistunut?

05. elokuuta 2009
Beron hoitaja ei ole käynyt pitkään aikaan ponia katsomassa, joten Bero saa varmaan kohta siirtyä vapautuslistalle etsimään uutta hoitajaa. Se on vähän lihonut kesälaitumilla, mutta eipä tuo mitään haittaa. Eiköhän se pian hermostu ulkonäköönsä niin, että alkaa kiertämään kehää laitumella ja väkisinkin laihtumaan..


Huomioittehan, että kyseessä oleva hevonen on virtuaalinen eikä kuvissa olevalla hevosella ole mitään tekemistä sivun tietojen kanssa!

Kuvien © Alexiina C.

Täyttänyt 3 vuotta 29.12.2007
Täyttää 27 vuotta 23.02.2011

Takaisin hevoslistaukseen!
Hoitopäiväkirja

Hoito-ohjeita
Toppaloimi tarhaan yli -15 asteen pakkasella. Kesällä kärpässuoja päähän. Tarhaan vietäessä naylonriimun voi jättää päähän. Mikäli vähääkään epäröit ponin taluttamista, heitä ketju nenäpiin päälle edesauttamaan hallintaa. Ratsastaessa käytetään nivelkuolaimia englantilaisella turpahihnalla. Beron varusteet ovat harmaita!

A: 1 heinää, ½ kauraa
P: 1 heinää
I: 1½ heinää, ½ vitamiinia

INFO
Asuu karsinassa 15
Kuuluu III ryhmään
Ei käytetä uittamisessa

Viikko-ohjelma
Maanantaisin koulua
Tiistaisin koulua
Keskiviikkoisin puomeja
Torstaisin esteitä
Perjantaisin maastoon
Lauantaisin vapaavalintaista
Sunnuntaisin vapaapäivä

Goodbye, Bero! †
Ensilumen ja liukkaan kelin tullessa Bero kaatui pahasti tallipihalla. Vasen etujalka todettiin murtuneen useammasta kohtaa. Hoidon ja lääkkeiden avulla sitä olisi voitu ylläpitää paremmassa kunnossa, mutta poni tuskin enää koskaan olisi päässyt kunnon ratsastuskuntoon. Sen lisäksi jalkavaivat ja kivut olisivat vaivanneet sitä koko loppuelämän, joten valoisammalta tuntui päästää ruuna tuskistaan. Lämpimästi ja kaipaavasti muistellen, koko talliväki.